Partnerség vagy háború az Arktiszért?

Zord Gábor László
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz csata az Északi-sarkvidékért – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfő tegnap az Arktiszon folytatott nemzetközi együttműködésről tartott moszkvai tanácskozáson. Szerinte Oroszország számára nyilvánvaló: semmiféle alapja nincs e feltételezéseknek, amelyeknek egyetlen célja a térség államainak összeveszítése, hogy aztán lehessen a zavarosban halászni.
Az Arktisz iránti érdeklődés azért fokozódik, mert az energiahordozó-lelőhelyekért például a Közel-Keleten folyamatos a rivalizálás, ráadásul kimerülésük esetén szükség lesz a kevésbé kedvező hozzáférésű forrásokra is. Másfelől – a jég visszahúzódásával – kinyílóban van az északkeleti átjáró, az Ázsia északi partjai mentén húzódó hajózási útvonal, ami átírja a nagy tömegű áruk (nyersanyagok) szállításának ma érvényes rendszerét.
Hogy a sarkvidéki tengerfenéket hogyan osztják el, az attól függ, hogy Oroszország, Kanada, Dánia (Grönland), az Egyesült Államok és Norvégia az ENSZ szabályai szerint mely területekről tudják bizonyítani, hogy kontinentális talapzatukhoz tartozik. Oroszország és Norvégia nemrég szerződésben rendezte négy évtizedes területi vitáját, ami a kontinentális talapzat területrészének megosztását is tartalmazza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.