Példa az iparvárosoknak

Tegnap délután ünnepélyes keretek között avatták fel Százhalombattán a Táncház épületét. Itt kapott otthont a huszonöt éve működő Forrás Néptáncegyüttes, a több mint ötszáz növendéket tanító Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Summerfest folklórfesztivál szervezőgárdája, a fesztivált tíz éve segítő Önkéntes Baráti Kör, valamint a mindezek működési hátterét biztosító Magyarok Öröksége Alapítvány.

Tölgyesi Gábor
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel a rendszerváltás után kezdte meg működését Százhalombattán a Magyarok Öröksége Alapítvány. A civil szervezet kezdetben a Forrás Néptáncegyüttest működtette, majd kisebb fesztiválokat, kiállításokat szervezett a hagyományőrzés jegyében. A Summerfest nemzetközi folklórfesztivált és népművészeti vásárt először 1994-ben rendezte meg, amelyen évente 15-20 ország néptáncosai, hagyományőrzői vesznek részt. A fesztiválnak köszönhetően eddig mintegy százötven ország művészei léptek fel Százhalombattán, és minden évben több száz helyi család látja vendégül a külföldi fellépőket. Van, hogy több a szálláshely, mint amekkora az igény. A fesztivált annyira a szívébe zárta a város, hogy minden évben önkéntesek serege segíti sikerre – önzetlenül.
Villamos erőmű és kőolaj-finomító – ma már nemcsak ez a tizennyolcezres városka védjegye, hanem egy nemzetközi hírű fesztivál, a néptánc szeretete, a tradíciók őrzése is. A város élen járt más vonatkozásban is: Szarvas és Martonvásár mellett Százhalombatta az elsők között volt, amely a művészeti iskolák modelljét megalkotta, amikor a zeneiskolákban más művészeti ágak oktatása is megjelenhetett. – Egy idő után iskolánkban hatszáz néptáncot, száznegyven klasszikus zenét tanuló diákunk volt, ezért szerencsésebbnek tartottuk, hogy a néptáncot külön intézményben oktassuk. E törekvésünkben a város is segített. Így jött létre 2003-ban alapítványi iskolánk, a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény – mondta el lapunknak Szigetvári József iskolaigazgató, a Summerfest fesztivál és a Forrás Néptáncegyüttes vezetője. – Ritka történet, hogy egy ipari városban egy művészeti alapítvány az önkormányzattal együttműködve úgy tud megerősödni, hogy iskolaalapításba, majd iskolaépítésbe foghat. Ma Magyarországon, különösen egy tanárnak, megrendítően örömteli pillanat, hogy új iskolát avathatnak, amely művészeti intézmény, ráadásul néptánccal, népművészettel foglalkozik – fogalmazott a tegnapi ünnepség előtt Szigetvári József.
A rendezvény- és konferencia-központ részeként tegnap megnyílt Táncház építésének költségét teljes egészében a város vállalta magára. A Táncházba költöző oktatási intézmény most a kistérségi művészeti iskolák modelljét fogja megvalósítani: a környező településekre ugyanis klasszikus iskolabuszok fognak járni az itt tanulókért.
Egyébként a manchesteri egyetem szociológusai már többször tanulmányozták Százhalombattát, hogy példáját mint modellt, tartalmat hogyan lehet megvalósítani más európai iparvárosokban. Népzenével, népművészettel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.