Pengeélen táncol a világgazdaság

Csécsi László
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon bizonytalan helyzetben van a világgazdaság, még nem tudni, hogy tényleg vége van-e a válságnak, vagy a W forgatókönyv valósul meg, és újabb visszaesés következik – hangsúlyozta a Quaestor tegnapi sajtótájékoztatóján Háda Bálint vezető elemző. Bár az első fél év gazdasági növekedése felülmúlta a várakozásokat, még nem lehetünk biztosak abban, hogy a bővülés folytatódik, sőt úgy tűnik, hogy a jó eredmény nem fenntartható. Az euróövezetre vonatkozó, nyár elején készült prognózisokat sorra lefelé módosítják az intézmények, ma már az idei évre, valamint 2011-re is 1,5 százalék körüli növekedést várnak.
A helyzet megítélése azért is igen nehéz, mert Európa nem egységes: míg Németország kiemelkedően teljesít, a déli országok visszahúzzák az uniós növekedési átlagot. A Quaestor Navigátor című kiadványa szerint a helyzet annyira törékeny, hogy néhány kedvezőtlen hír újra eladási hullámot indíthat el a piacokon. Ráadásul a növekedést a magas munkanélküliség, a fogyasztás visszaszorulása és az ingatlanpiac gyengélkedése is hátráltatja. Arról nem is beszélve, hogy egy esetleges második összeomlás esetén a kormányoknak már nem lenne elég tőkéje ahhoz, hogy pénzpumpával tartsák lendületben a gazdaságokat.
Ez a csapdahelyzet Magyarországra is jellemző, hiszen hazánkban is sokan vannak munka nélkül, a belső fogyasztóerő visszaesett.
– Magyarország általában „együtt sír, együtt nevet a német gazdasággal”, ám ez az állapot igen törékeny – jegyezte meg az elemző. Háda Bálint szerint a kormány nehéz helyzetben van, mivel a jövő évi költségvetésben tartani kell magát a háromszázalékos hiányhoz, emellett a növekedést is fel kell pörgetni. Az Európai Unióval az elemző szerint nem lehet magasabb hiányt elfogadtatni, mivel az ország egyszer sem tudta tartani a deficitcélt, mióta uniós tagok lettünk. Ráadásul a nyugat-európai gazdaságok is megszorításokkal élnek. Ugyanakkor Háda Bálint szerint megvan az alapja a kormánynak arra, hogy keményen tárgyaljon a Nemzetközi Valutaalappal, de a bizonytalan gazdasági környezet miatt a készenléti hitel hasznos lenne akkor is, ha egy fillért sem kérne le belőle Magyarország.
A Quaestor szakemberei nem sok jó hírt tartogattak a devizahitelesek számára. Navigátor című kiadványuk szerint a közeljövőben az euró és a svájci frank is tovább drágul majd. Az alpesi deviza erősödése akkor állhat meg az elemzők szerint, ha valamivel optimistább lesz a nemzetközi befektetői hangulat, és az uniós országok gazdaságai is jobban teljesítenek majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.