Privatizációsokk

MN
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos magyar történet: Derce Tamás, Újpest polgármestere két évet pereskedett azért a Demszky Gábor vezette fővárossal, hogy kiadja számára a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek privatizációs szerződéseit. Az 1997-ben kötött kontraktus dokumentumait a főváros tizenkét éven át titokban tartotta, és bár sokan kifogásolták ezt a sajtóban, perre egyedül Újpest városvezetője vitte a dolgot 2008-ban. A pert megnyerte, ennek ellenére csak úgy sikerült érvényesítenie a jogerős ítéletet, hogy büntetőfeljelentéssel és bírói végrehajtással fenyegette meg a városháza vezetőit.
A két fővárosi közművállalatot francia és német cégek még 1997-ben privatizálták, a befektetők bár csupán 25 százaléknyi részvénypakettet vásároltak, ezzel együtt irányítási jogot szereztek a cégben, sőt a tulajdonosi jogokat gyakorló igazgatótanácsban is az ő szavuk lett a döntő. Egyébiránt nem sokkal korábban, 1995 végén privatizálták a Fővárosi Gázművek 39 százalékos kisebbségi tulajdoni hányadát is. A német Ruhrgas/WEW konzorcium 4,5 milliárd forintos alaptőke-emeléssel plusz 13,2 milliárd forintért vehette meg az üzletrészt egy viharos, éles szóváltással fűszerezett közgyűlési döntést követően.
A vízművek esetében úgynevezett menedzsmentdíj is megillette a kisebbségi tulajdonosokat, sőt a garantált nyereséget is szerződésben rögzítették. A különös privatizációs ügylet húsz évig marad érvényben, a 16, illetve 17 milliárd forintért megvásárolt tulajdoni hányadot a főváros majd a szerződés lejártakor – állítólag az eladási ár kétszereséért – visszavásárolhatja.
Nem csoda, hogy a jogügyletek teljes tartalmát nem hozták nyilvánosságra. A közgyűlési szavazás előtt, 1997-ben állítólag kiosztották a több száz oldalas dokumentumot a képviselőknek, amit aztán vissza is szedtek, de ki várhatja el, hogy pár óra alatt elolvassák és fel is fogják annak tartalmát; az ellenzék tiltakozásképpen ki is vonult a szavazásról. Azóta számtalan olyan hír került napvilágra, amely szerint a külföldi befektetők évente több milliárdos menedzsmentdíjat vesznek fel. A privatizációs szerződésben rögzítették az árképzési szabályokat, eszerint évente emelhetik az árat a cégek, ha ehhez a főváros mégsem járul hozzá, akkor neki kell kiegészítenie a hiányzó összeget.
A külföldi befektetők számára előnyös, és a főváros számára nagymértékben hátrányos szerződés miatt 1998 óta tetemes profitot vittek ki a két fővárosi közművállalatból. És mind a mai napig fel sem vetődött sem a polgári, sem pedig a büntetőjogi felelősség kérdése azokkal szemben, akik áterőltették a Fővárosi Közgyűlésen ezeket a szerződéseket.
A botrányos szerződés okán az az abszurd helyzet is gyakorta előfordult, hogy hiába zár nyereséggel a cég, a több mint hetvenszázalékos fő tulajdonosnak, a fővárosnak egy fillér sem jut belőle, miközben a kisebbségi tulajdonos milliárdos hasznot zsebelhet be, ráadásul a szerződésben garantált módon.
Az már csak hab a tortán, hogy a szükséges fejlesztéseket az áremelésekből finanszírozzák, illetve például a szennyvíztisztítót a főváros intézte uniós forrásból, a hálózatfejlesztéseket pedig a külső kerületek hajtották végre lakossági, önkormányzati és állami forrásból. Ez utóbbiakat azután ingyen kellett átadniuk a közművállalat tulajdonába, különben nem vállalták volna az üzemeltetést.
Az pedig már szót sem érdemel, hogy egyébként korlátozottan forgalomképes vagyont adott el a főváros, legalábbis az Állami Számvevőszék szerint.
Mint ahogy az is csak színesíti a korabeli viszonyokat, hogy a főváros a Fővárosi Csatornázási Művek privatizációs döntése meghozatalakor annak a Baker and McKenzie ügyvédi irodának a jogi véleményét fogadta el, amely a vevő francia cég jogi tanácsadója is volt egyben. Az pedig már csak apró – banánköztársaságra jellemző – malőr volt, hogy Atkári János főpolgármester-helyettes úgy csatolta be a jogi szakvéleményt a Fővárosi Közgyűlésnek szánt előterjesztéshez, hogy abból kitűnt, azt a szakvéleményt az ügyvédi iroda eredetileg a vevő Vivendi párizsi központjának címezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.