Semmibe veszik a biztonságot

Hazánkban gyűltek össze nemrég a „Big Ask” (Nagy kérés) európai klímakampány képviselői, hogy értékeljék tizennyolc országban, köztük Magyarországon is folytatott akciójuk sikerességét. A Föld Barátai nemzetközi szervezet kezdeményezésének célja, hogy mindenhol szülessen meg az az éghajlatvédelmi törvény, amely lehetővé teszi a fosszilisenergia-felhasználás csökkentését. A kampányról és a hazánkban zajló ökológiai katasztrófáról osztotta meg lapunkkal véleményét Mike Child, a szervezet európai részlegének elnöke.

Győr Ágnes
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország lehet a második. Európában jelenleg Skóciának és az Egyesült Királyságnak van elfogadott klímatörvénye. 2011 végéig négy további országban, Írországban, Szlovéniában, Ausztriában és Magyarországon fogadhatnak el hasonló jogszabályt – mondta lapunknak Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelmi programvezetője. Az előző parlamenti ciklus idején már elkészült a törvény hazai tervezete, általános parlamenti vitája is lezajlott, a ciklus végi időhiány és az ipari lobbi nyomása miatt azonban végül nem fogadták el.


Bizonyára hallott arról az ökológiai katasztrófáról, amely a napokban történt hazánkban. Találkozott már hasonló esettel az elmúlt években?
– Mint a Föld Barátai európai tagozatának elnöke, először is szeretném a szervezetünk nevében kifejezni az együttérzésünket azok iránt, akik elvesztették a szeretteiket a vörösiszap kiáradása miatt. Lélekben együtt vagyunk azzal a több ezer emberrel, akiknek az életét felforgatta a tragédia. Sajnos túl gyakran találkozom helyi, nemzeti és nemzetközi szinten is olyan multicégekkel, amelyek felháborító módon kivonják magukat a hulladékkezelésre és egyéb kötelezettségekre vonatkozó biztonsági előírások alól. Arra panaszkodnak, hogy azok indokolatlanul szigorúak, túlságosan megkötik a kezüket és nagyon sokba kerülnek. A mostani példa azonban tökéletesen tükrözi, hogy mi a valódi ára annak, ha ezeket az intézkedéseket elmulasztják. A magunk részéről megígérjük, hogy a továbbiakban is folytatjuk a munkánkat, és minden szinten harcolunk azért, hogy a vállalatok a jövőben ne vonhassák ki magukat az emberi egészség és a környezet védelmére vonatkozó biztonsági előírások alól.
– A 2008-ban elindított Big Ask kampány lényegében lentről felfelé építkezik, azaz a hétköznapi emberek aktivizálásával akarnak hatni a politikusokra. A koppenhágai klímakonferencia után, amelynek végeredményét több ezer demonstráló aktivista sem tudta befolyásolni, nem gondolja, hogy reménytelen ez a fajta megközelítés?
– Koppenhága hatalmas pofon volt mindenki számára, aki előrelépést várt a klímaváltozásra irányuló politikában, ugyanakkor a konferencia óta fokozatosan kezd tudatára ébredni a világ. Az emberek és az államok vezetői egymás után látják be, hogy a klímaváltozás elleni harcban szorgalmazott lépések nem csak a környezet szempontjából fontosak. Az otthonok szigetelésével csökken a fűtésszámlák nagysága, a zöld-, újrahasznosítható energiaforrásokra épülő ágazatok fejlesztése munkahelyeket teremt és állami szinten gazdasági előnyökkel jár. Ha jól tudom, Magyarországon is egyre nagyobb gondot jelentenek a lakosságnak az energiaszámlák. Mi egy többoldalú megoldást szorgalmazunk. Miközben megpróbáljuk elkerülni a klímakatasztrófát, olyan rendszereket építünk ki, amelyek növelik az egyes országok energiabiztonságát, csökkentik a társadalmon belül az üzemanyag-szegénységet és megvédik az államot a szénalapú üzemanyagok árának elkerülhetetlen emelkedésétől.
– Az Egyesült Királyságban 2008 végén fogadták el az éghajlat-változási törvényt, amely azt ígéri, hogy a 2020-as évek közepéig a villamos energiát majdnem teljes egészében szén-dioxid-kibocsátás nélkül állítják elő. Tudna mondani néhány példát arra, hogy milyen módon valósul meg ez a cél a gyakorlatban?
– Folyamatosan születnek újabb és újabb tervek ennek a célnak a megvalósítására. A közeljövőben például hatalmas tengeri szélerőműtelepeket építenek. Az Egyesült Királyságban az energiafogyasztás csökkentéséért két hónapon belül beiktatnak egy olyan törvénycsomagot, amely a háztartások energiahatékonnyá alakítását írja elő. Az állam a jövőben sokkal több pénzt fordít a tömegközlekedés fejlesztésére. Remélhetőleg így többen hagyják majd otthon a kocsijukat reggelente, és használják a metrót vagy a buszokat, hogy eljussanak a munkahelyükre. Az emberek apránként tapasztalják, hogy javul az életszínvonaluk, miközben folyamatosan csökken az ország szén-dioxid-kibocsátása.
– Tapasztalták-e, hogy a gazdasági válság miatt a nemzeti politikában a háttérbe kerültek a klímavédelmi szempontok?
– Természetesen a gazdasági válság hatásai minden országban érződnek. Az Egyesült Királyságban nemrég választások voltak, és az új kormány is nyilvánvalóvá tette, hogy elkerülhetetlenek a további, nagyarányú megszorítások. Ugyanakkor minden egyes politikai párt és számtalan elemző is belátja, nem engedhetjük meg magunknak, hogy eltérjünk a klímavédelmi törvényben előírtaktól. Ezt jól tükrözi az új koalíciós kormány többségét adó konzervatív párt múlt heti kongresszusa is, amelynek első napját teljes egészében a környezeti témáknak szentelték. Úgy tűnik, hogy a politikusaink megértették, a válságból való kiutat csak egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású ipar és egy zöldgazdaság mielőbbi megteremtése jelentheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.