Szinte a vízipóló Eb pályázik Budapestre

Ballai Attila
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha még nem is címlapsztori, de mindenképpen érdekes hír, hogy a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnöksége pályázatot nyújt be azért, hogy Budapest rendezhesse a 2014-es Európa-bajnokságot. Martin György elnök közvetíti a kandidálás tervét, amire a kontinentális szövetségben, a LEN-ben erősen számítanak is. Legalábbis ez derül ki Martin tegnapi szavaiból, hiszen kérdésünkre azt válaszolta: – Bevallom, velem személy szerint közölték a LEN-nél, hogy szívesen vennék Budapest érdeklődését. Nem hinném, hogy négy-öt jelentkező lenne, de ha a pletyka igaz, és Isztambul valóban pályázik, akkor komoly rivális lesz, a LEN technikai bizottsága is török vezetés alatt áll.
Kis túlzással tehát nem Budapest kandidál a póló Eb-re, hanem a póló Eb Budapestre. Fővárosunk mellett több érv szól; 1926-ban itt rendezték az első, akkor még közös „vizes” kontinensviadalt, 1958-ban következett a második alkalom, majd miután a két szakág 1997 után szétvált, 2001-ben a vízilabdázók, 2006-ban és 2010-ben az úszók Eb-jének adott otthont a Margitsziget. E 2001, 2006, 2010 tempóba remekül illeszkedne 2014, ráadásul túl nagy tolongás sem várható az eseményért. A hajdani Jugoszlávia már jócskán kivette a részét a vendéglátásból – 2003-ban Szlovénia, 2006-ban Szerbia, 2010-ben Horvátország került sorra, még Montenegró szállhat be –, a spanyolok 2008-ban Eb-t rendeztek, 2013-ban vb-t fognak, az olaszoknak már csak utóbbi a kihívás, hiszen Róma 1994 után 2009-ben is az egész világot fogadta, földrészünk egyéb pontjain a póló legfeljebb stagnál. A 2012-es helyszín, Eindhoven is kényszermegoldás, a januári időpont pedig valóságos merénylet. Így aztán, aki az idei zágrábi őszi érdektelenség és a 2012-es holland téli fagy után 2014-re garantált nyári pólóünnepre vágyik, az jó eséllyel Magyarországra szavaz.
Magyarországra – ami az MVLSZ döntése értelmében egyenértékű Budapesttel. Csakhogy épp az idei tornára a Debrecen–Nagyvárad kettős is pályázott, és csupán 9:6-os szavazati aránnyal veszített Zágrábbal szemben. A magyar és a román fél azóta többször kinyilvánította, hogy újra próbálkozna, e szándékot legutóbb Kósa Lajos debreceni polgármester erősítette meg szűk két hete, a városi sportcentrum, a DSC alapításának 10. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Sőt, hozzátette, hogy a helyi sportuszodát 50 méteres nyitott medencével bővítik. Martin György ennek hallatán leszögezte: – A LEN érdeklődése kifejezetten Budapestnek szólt, szövetségünk elnöksége is ezt a pályázatot támogatja.”
Egyenes beszéd. Bár azt nem hisszük, hogy mondjuk egy esetleges Budapest–Debrecen kooperáció egy fikarcnyival is rontana az esélyeken. A cívisvárost a LEN-nél egyébként is a 2007-es rövid pályás úszó Eb sikeres házigazdájaként ismerik, és a településen éledező póló hívei számára kiindulásként igazán megtenné a komplett női torna, esetleg a férfi egy szelete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.