Térhatás

Pethő Tibor
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Müller úr félrenézte a térképet. Ennek köszönheti mai elnevezését a jelenleg inkább kietlen prérire, semmint hagyományos értelemben vett piazzára emlékeztető Szent György tér. A sárkányt legyőző keresztény mártír nevét eredetileg a Dísz tér viselte; a napjainkban a siklóval, a Honvéd Főparancsnokság távoli csonkjával, a rekonstruált Sándor-palotával és persze számtalan régészeti munkagödörrel büszkélkedő terület a Szent Zsigmond tér volt a középkorban. Buda 1686-os viszszavívását követően Müller úr, a térképész az egykori Szent György teret tévedésből kissé délebbre, a középkori palota maradványaihoz és az egykori zsidó negyedhez jóval közelebb tolta.
A tér állami szempontból is jelentős fénykorát aztán később, a fővárossá vált Budapest kiépülésekor, a Monarchia idején és főleg a Horthy-korszakban élte. A miniszterelnöki rezidenciaként használt klasszicista Sándor-palotával szemben, a krisztinavárosi oldalon a Teleki-palota, azaz a később szecessziós-historizáló stílusban átalakított József főhercegi palota húzódott, tőle délre a több mint száz méter hosszú királyi istálló és az udvarlaki őrség biztosította az összeköttetést a királyi palotával. Északon a teret a Dísz tér felé a Kallina Mór-féle, historizáló Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Honvéd Főparancsnokság zárta. (A vár egészen a háború végéig kormányzati negyedként működött: a már említettek mellett itt volt a Külügy-, a Belügy- és a Pénzügyminisztérium és számos követség is.)
A második világháború legkevésbé a Sándor-palotát kímélte: sok helyen csupán feketévé kormozódott falcsonkok meredeztek az ég felé, alig emlékeztetve a névadó ördöglovas, a legenda szerint Tell Vilmos-i lövésre is többször vállalkozó Sándor Móric gróf lakhelyére, a későbbi miniszterelnökségre. Ehhez képest a tér egykori épületei közül a Sándor-palota az egyetlen, amelyet nem bontottak le, hanem – igaz, kissé megkésve, de – példaértékű rekonstrukcióval helyreállítottak.
Súlyos sebeket kapott az egykori királyi istállóépület, az ötvenes években el is rombolták. A harcokat viszonylag épen átvészelő József főhercegi palota és a királyi palota melletti udvarlaki őrségépület a hatvanas évek végén lett a – néhány műemlékvédelmi szakember, így a témának könyvet szentelő Czagány István tiltakozása dacára – bontócsákány áldozatává. Az előbbiben sokáig munkásszálló, az utóbbiban szintén munkásszálló és raktár működött; viszonylag kis összegből rendbe lehetett volna hozni mindkettőt. (Érdekes párhuzam: Bukarestben az egykori királyi palotát használták raktárnak a kommunista időkben, később némi toldozgatással pártközpont lett belőle.) A Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság épületét az ötvenes években bontották vissza az első emeletig. A minisztérium még megmaradt csonkját egyébként 2000 után tüntette el a föld színéről a Várgondnokság Kht. Talán nem tévedünk nagyot, ha az utóbbi esetet leszámítva a pusztítás mögött az egykori „úri világgal” való szakítás szándékát fedezzük föl.
Magyarország egykor talán legszebb tere a több évtizedes tarolás miatt ma üres puszta, kis kávézóval, a krisztinavárosi oldalon a régészeti feltárást takarni kívánó zászlóerdővel. Újjáépítése gyakorlatilag a hatvanas évek óta napirenden van. A régi és az újabb terveket böngészve így is szerencsének tarthatjuk, hogy mindeddig nem kezdtek bele az úgynevezett revitalizációba.
A Kádár-rendszer a várat hangzatos kifejezéssel a kultúra fellegvárává kívánta tenni: az 1962-ben a főparancsnokság és a minisztérium helyére álmodott L alakú Néprajzi Múzeumból azonban éppúgy nem lett semmi, mint a nyolc esztendővel későbbi koncertterem-koncepcióból vagy a magas „tömbszobornak” elgondolt Nemzeti Színház itteni felépítéséből, a kőtárból, az idegenforgalmi központból, hogy többet ne említsünk. Felmerült az is, hogy a Sándor-palota luxusszállóvá avanzsál, a nyugati oldalon pedig színházi kelléktárat létesítenek.
A rendszerváltozás után az Antall-kormány hoszszú távon – alkotmányossági okokból is – ide költöztette volna a kormánynegyedet, a részben helyreállított honvédelmi minisztériumi épületben lett volna a köztársasági elnök hivatala. Hornék visszatértek a kulturális koncepcióhoz, emellett a krisztinavárosi oldalon szállodát és luxuslakásokat építettek volna. Az újabb politikai változás nyomán megvalósulhatott a Sándor-palota külső és belső újjáépítése, ami gyakorlatilag az első Orbán-kormány hivatali idejének végére lett kész. (Ma államelnöki székhely.)
Az elmúlt nyolc év legnagyobb botrányát kétségtelenül az egykori HM-tömb körüli, kis híján megvalósuló tervek okozták. A 2004-es pályázat győztese, Kis Péter a megmaradt csonkot „lelkesítő házzá” kívánta formálni az eredeti épület megalázásával, rózsaszín lapos tetővel. Néhány esztendővel későbbi elképzeléseiben már a „lelkesítő házon”, illetve az épület Szent György téri részén a talajon nyugvó hosszú, vékony betonoszlopok erdeje nőtt volna. A meglóduló tervezői fantázia talán Rajk László esetében produkálta a legkirívóbb elképzelést. Rajk ugyanis zöld színű, grandiózus biotornyot akart emelni a maradványok fölé. A tiltakozások jogosan azt hangsúlyozták, hogy a történelmi környezetbe nem illő elképzelések nemhogy összekötnék a királyi palotát a Szent György téren keresztül a polgári várnegyeddel, hanem végzetesen megbontják az amúgy is sérült terület egységét. A modern ötletek ráadásul a műemléki szempontokat figyelembe vevő kerületi építési szabályzat szempontjából sem voltak megfelelőek. Az alternatív városvédő, Wihart-Kiss Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett megoldások csak a háborús és háború utáni pusztításokat emelték volna városépítészeti rangra.
Alapvető probléma, hogy a területtel igazából sem az építészek, sem maguk az illetékesek nem nagyon tudnak mit kezdeni. Érvelésükben odáig szinte mindig eljutnak, hogy Kallina Mór HM-tömbje értéktelen épület, hasonló, ám jobban sikerült historizáló épület számtalan van Budapesten. A megmaradt csonk eltüntetését azonban nem tartják jó ötletnek, hiszen akkor végképp megszűnne a határ a Dísz tér és a Szent György tér között. A különböző építészeti tervek – mint láthattuk – ráadásul a Szent György tér eredeti állapotához képest sokkal rosszabb megoldást kínálnak.
A tér részben eredeti állapotának helyreállítása jelentené logikusan a legjobb megoldást, amelytől azonban a műemlékvédelmi szakma egy része húzódozik. Annak ellenére, hogy sokan a királyi palotával kapcsolatban ugyanezt az elképzelést elfogadják. A németországi példa is ösztönző lehetne: az 1950-ben felrobbantott, a porosz királyoknak otthont adott berlini Stadtschlosst újjáépítik, a helyén éktelenkedett NDK-beli Palast der Republikot már lebontották. Nem messze ugyanígy emelkedik fel poraiból a Potsdamer Stadtschloss. Az elmúlt években kívül-belül eredeti formájában rekonstruálták például az 1945. februári bombatámadásban súlyosan megsérült, az NDK-s időkben háborús mementóként romos állapotban hagyott drezdai Frauenkirchét. A Braunschweig központjában állt, 1960-ra lebontott hercegi kastélynak is újjáépítették a főhomlokzatát, mögé pedig bevásárlóközpont került.
Rendkívüli összegeket emészt föl mindez, idehaza tehát nyilván hosszú távon lehetne hasonló terveken gondolkozni. Azaz a már rekonstruált Sándor-palota környékén legalább külsőre eredeti formájában visszaállítani a Honvéd Főparancsnokságot és a Honvédelmi Minisztériumot, a krisztinavárosi oldalon pedig a copf homlokzatú Teleki-palotát, a József főherceg idejéből való módosítások nélkül (erre a hírek szerint az önkormányzati szándék is megvan). A terület értelemszerűen részben kormányzati, részben kulturális feladatot kapna az egykori királyi palotával együtt, amelynek felújítandó reprezentatív termeit már a jövőre esedékes EU-elnökség idején is lehetett volna hasznosítani a gödöllői kastélybeli szükségmegoldás helyett, ha a korábbi kormányzat beváltotta volna ígéreteit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.