A békéltetésért aggódnak a fogyasztóvédők

Nem tetszik a fogyasztóvédelmi szövetségnek, hogy a kormány a már meglévő békéltető testületek mellé egy külön pénzügyekkel foglalkozó szervezetet hozna létre. Szerintük a jelenlegi rendszer kiválóan működik. A felügyelet azonban úgy látja, hogy a bankok eddig nem vették komolyan a testületek döntéseit.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezményezi a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló törvényjavaslat a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók közötti viták rendezésére pénzügyi békéltető testületet hozna létre. Mint arról lapunkban már olvashattak, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken terjesztette az Országgyűlés elé a felügyeletről szóló törvényjavaslatot, amelyben egyebek mellett szerepel a pénzügyi békéltető testület létrehozása is. Ez azt jelenti, hogy az új szabályok életbelépését követően a pénzügyi vitákban az újonnan létrehozott testület dönthet majd. Persze a békéltető eljárás mellett a fogyasztók a bíróságon is kereshetik az igazukat. A tervek szerint a pénzügyi békéltető testület eljárási költségét a vesztes fél fizeti majd. A javaslat fogyasztóvédelmi ellenőrzéssel foglalkozó része a kiróható bírság összegét is meghatározza. Ez 15 ezer forinttól kétmilliárd forintig terjedhet. Az új PSZÁF-törvény legtöbb szabálya a jövő év első napján lép hatályba. A pénzügyi békéltető testület szabályait viszont csak fél évvel későbbtől kell alkalmazni.
A FEOSZ szerint a fenti megoldás ésszerűtlen, drága, és szétveri a korábban jól működő békéltető testületi rendszert. A szövetség úgy véli, hogy a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő fogyasztóvédelmi békéltető testületek 1999-es megalakulásuk óta töretlenül fejlődnek, hatékonyságuk folyamatosan javul.
A felügyelet másként látja a helyzetet. Szász Károly, a PSZÁF elnöke nemrégiben azzal indokolta az új testületek felállítását, hogy a jelenleg is működő békéltető testületek nem hatékonyak. Szász szerint a pénzintézetek nem működnek együtt velük.
Az új szabályozás szerint ezentúl a pénzügyi szolgáltatók nyilatkozatot tehetnek arról, hogy alávetik-e magukat a békéltető testület határozatában foglaltaknak vagy sem. Ha egy bank, biztosító, illetve más pénzügyi szolgáltató a reklámjaiban arra hivatkozik, hogy elfogadja a békéltető testület döntését, akkor alávetési nyilatkozat nélkül is el kell fogadnia annak a határozatát.
A FEOSZ közleményében arra is kitér, hogy véleményük szerint a törvényjavaslat alapján nem biztosított a pénzügyi békéltető testület függetlensége. – A javaslat szerint a PSZÁF elnöke alakítja ki a pénzügyi békéltető testület szervezeti kereteit, vagyis ő határozza meg a stratégiai feladatait egy független alternatív vitarendezési fórumnak – áll a fogyasztóvédők közleményében.
A felügyelet elnökét egyébként a miniszterelnök javaslatára az államfő nevezi ki, a két alelnököt pedig az elnök javaslatára a kormányfő. A békéltető testület elnökét a felügyeleti elnök nevezi ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.