Átalakítják a rendőrséget

A rendőrség szervezeti átalakításáról és a megbízhatósági vizsgálat fontosságáról is szó esett tegnap az Országgyűlésben. Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár a rendőrség tekintélyének visszaállítását és a belső ellenőrzés fontosságát hangsúlyozta, míg az MSZP és az LMP képviselői kijelentették: nem támogatják a kormány által beterjesztett, a rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot.

Vona Adrienn
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbízhatósági vizsgálat. Az ügyészi felügyelet mellett végezhető megbízhatósági vizsgálat tárhatja fel, hogy a dolgozók eleget tesznek-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségüknek. A vizsgálat megindításáról a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv vezetője dönt. Megbízhatósági vizsgálatot tesztjelleggel, preventív módon rendelnek el, és annak során a titkos információgyűjtés bírói engedélyhez nem kötött eszközei, módszerei is alkalmazhatók.


Elterjedt az elmúlt években a kormányzati és az állami korrupció is – fogalmazott tegnap Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár a rendészeti tárgyú és azzal összefüggő törvények vitájában. Hozzátette: vissza kell adni a rendőrség tekintélyét, olyan hatóságra van szükség, ami méltó a társadalom megbecsülésére. Szerinte a most benyújtott törvényjavaslat lehetővé teszi a korrupció visszaszorítását is, ugyanis a megbízhatósági tesztnek köszönhetően a rendőrség berkein belül csak feddhetetlen személyek dolgozhatnának. Az indítvány a rendőrség belső szerkezetét is átalakítaná. Az Országos Rendőr-főkapitányság mellett működne a Terrorelhárító Központ és a belső bűnmegelőzéssel és felderítéssel foglalkozó Nemzeti Védelmi Szolgálat is.
– Az új szabályozás egyik legfőbb indoka a kormányprogramban megfogalmazott célok elérése és a jogharmonizációs kötelezettségeknek való megfelelés – mondta Ágh Péter (Fidesz). A Terrorelhárító Központ Harangozó Tamás (MSZP) képviselő szerint nem más, mint Orbán Viktor személyes testőrsége, egy olyan elit alakulat, aminek tagjai 450 százalékos pótlékot is kaphatnak. Leszögezte: a rendőrségen belüli szerkezeti megosztás, illetve a rendőrök megfigyelése belső konfliktusokat okozhat. – Az MSZP nem támogatja ezt a politikai önkényt képviselő javaslatot, és felszólítja a kormányt a visszavonására – tette hozzá.
Dorosz Dávid (LMP) képviselő azt fejtegette, hogy a kormány a javaslatával a rendőrség centralizációjára tesz kísérletet. Hozzátette: az LMP azt javasolja, a Terrorelhárító Központ a rendőrség alá legyen rendelve, mert meg kell akadályozni azt, hogy hazánkban „magán titkosszolgálat” működjön. Volner János, a Jobbik képviselője hangsúlyozta, elengedhetetlen egy speciális rendvédelmi egység felállítása az idegenrendészet területen. A politikus emellett hazaárulásnak nevezte a javaslat azon részét, ami lehetővé teszi, hogy a hazai rendfenntartással kapcsolatos feladatokban a magyar rendőrség mellett külföldi alakulatok is részt vegyenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.