Finomodik az AB-javaslat

Bizonyos esetekben mégsem gátolnák az Alkotmánybíróság (AB) felülvizsgálati jogosítványait, vagyis finomodhat Lázár János (Fidesz) alkotmánymódosítási javaslata – az erről szóló módosító indítványt hétfőn teszik közzé.

Török László
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP akár perelne is a végkielégítések miatt. Az LMP az alkotmányos válság megoldása érdekében vállalja, hogy ha a kormányoldal visszavonja a népszavazások és az Alkotmánybíróság jogkörét megnyirbáló javaslatokat, akkor újra részt vesznek az alkotmány-előkészítő bizottság munkájában – írta a párt közleményében. Üdvözölték, hogy a szakszervezetekkel való egyeztetés után a Fidesz „visszakozik” a végkielégítések különadójának ügyében. Ugyanakkor kifogásolják, hogy a tervekben továbbra sem szerepel a különadó hatályának korábbi évekre való kiterjesztése. Ezért arra kérik a kormányoldalt, fontolja meg korábbi módosító javaslatukat, amely lehetővé tenné, hogy az állam a korábbi évekről is visszaperelje a jó erkölcsbe ütköző végkielégítéseket. (MTI)


Tegnap az alkotmányügyi bizottság ülését követően a testület elnöke, Balsai István (Fidesz) bejelentette, hogy tudomása szerint finomodhat a Lázár János által jegyzett alkotmánymódosítási javaslat, bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az AB kontrollját az eredeti javaslatban foglalt tilalmak – például a költségvetés, az adók, a vámok, az illetékek – tekintetében. Várhatóan a felülvizsgálható jogszabályokat részletesebben felsorolják majd az alkotmányban, az erről szóló módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság nyújtja majd be hétfőn az Országgyűlésnek.

*

A képviselők már hétfőn szavaznak a javaslatról. – Nem további hatáskörszűkítés, hanem normalizálás várható – fogalmazott Balsai. A módosítót egyébként már tegnap is tárgyalta volna a parlamenti bizottság, ám annak szövege az ülésre nem készült el. Az MSZP-s Lamperth Mónika ezt úgy értékelte: egyre nagyobb a zavar a kormányoldalon, nem tudják eldönteni, hogy módosítsanak-e a javaslaton.
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője múlt kedden, miután az AB alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvényt, bejelentette, korlátozni tervezik az AB hatáskörét. Az eredeti elképzelés szerint a testület nem foglalhatott volna állást olyan kérdésekben, amelyekről nem lehet népszavazást tartani. Az ellenzék bírálta a terveket, több szervezet tüntetést is szervezett, és a történtek miatt az MSZP (a párt szerint az alkotmánymódosítás a magán-nyugdíjpénztári folyósítások felfüggesztése miatt történik) és az LMP kivonult az alkotmány-előkészítő bizottságból. A különadó vonatkozásában a szakszervezetek kifogásolták, hogy az eredeti szándéktól eltérően az sújtaná a hosszú évek óta közfeladatot ellátó személyeket, így például ápolókat, tanárokat is. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője jelezte, még a zárószavazás előtt egyezségre akar jutni a kormány az érdekvédőkkel. – A megállapodásokat úgy szeretnénk elérni, hogy a cél ne sérüljön, a pofátlanul magas végkielégítésekkel a zsebükben ne sétálhassanak el a korábbi állami vezetők, és ne élhessenek, mint Marci Hevesen, miután tönkretették az országot. Ugyanakkor szeretnénk megfelelni azon célnak is, hogy a több éven, évtizeden át tisztességesen dolgozó közalkalmazottakat ne érje kár amiatt, hogy egyesek több tízmilliós végkielégítést tesznek zsebre – mondta a fideszes politikus.
Lázár már tárgyalt a közszférát képviselő szakszervezetekkel, hétfőre pedig kezdeményezte az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását. A tervek között szerepel a 98 százalékos különadó összeghatárának kétmillióról 3,5 millió forintra emelése, s az, hogy a törvényi előírásokon felül kifizetett végkielégítéseket terheljék meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.