Ígéretre vár a piac

Rosszindulatúbb kritikusok a nagy szerkezeti reformokat hiányolják a jövő évi büdzséből. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint nem feltétlenül baj, ha az átfogó átalakítások a 2012-es költségvetésre tolódnak.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kockázatoktól tartó elemzők. A jövő évi költségvetési tervezetben szereplő – főleg a nyugdíjrendszert érintő – intézkedések révén jelentősen csökkenhet a magyar államadósság-ráta – vélekedtek tegnapi értékelésükben londoni piaci elemzők, akik ugyanakkor hosszabb távon megnövekedett finanszírozási kockázatokat is látnak. A JP Morgan bankcsoport szerint a kedvező rövid távú kilátások ellenére megnövekedtek a hosszabb távú finanszírozási kockázatok. A Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési elemzői a költségvetési tervezet közzététele után azt írták: a magyar kormány „továbbra is adós maradt stratégiája kulcsfontosságú részleteinek ismertetésével”. Elemzésükben a Royal Bank of Scotland bankcsoport londoni szakértői is kiemelték: 2014-ig az államadósságból komoly tételek járnak le, miközben az átmeneti adóztatással elért finanszírozási segítség 2012-ben véget ér.


Elemzői vélemények szerint a jövő évi büdzsé sorai alátámasztják azt, hogy a következő évben a gyermekes családok, a munkát vállalók és az üzleti élet is „jobban jár”. – Az eddigi átláthatatlan és kifogásolható adórendszerünk sok hibáját kiküszöbölte a kormány 2011-től. Az új intézkedések munka- és gyermekvállalásra ösztönzik a lakosságot, ami társadalmilag igazságos. Várhatóan javulni fog az adómorál – mondta kérdésünkre Török Zoltán. A Raiffeisen elemzője szerint a lakosságnál és a vállalkozásoknál maradó pluszpénzek nagy részét felszívhatják a devizahitel-elmaradások. A médiában megszólaltatott szakemberek egy része elégedetlenségét fejezte ki a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban amiatt, hogy csak kisebb mértékű kiadáscsökkentéseket tartalmaz, és nem körvonalazódik a nagy ellátórendszerek átalakításának iránya. Török Zoltán szerint is jó lett volna a reformokról többet megtudni, azonban ez „rosszindulatúbb számonkérés” az új kabinettől. Számos átütő erejű döntést hozott ugyanis a kormány hivatalba lépésének első néhány hónapjában, s nem maradhatott szabad kapacitás a strukturális átalakítások elkezdésére, ami időigényesebb folyamat. Arra azonban szükség lenne, hogy a döntéshozók egyértelműen kommunikálják: a tűzoltás után immár sürgősen hozzálátnak a szerkezeti reformok kidolgozásához is.
– A költségvetéssel a hatékonyság javításának aprólékos munkáját célozza meg 2011-ben a kormány. A magánpénztári tagok vagyonának az állami nyugdíjrendszerbe való átadásával várhatóan 2013-tól is tartható lesz a három százalék alatti hiány, s jelentős mértékben csökken az adósságszolgálat, ám az egyensúly megteremtésének az ára nem a következő években, hanem negyven év múlva jelentkezhet, s erre is megoldást kell találnia a kormánynak. Ha a privát kasszák kötelező tagságát nem szüntették volna meg, Török számításai szerint 2013-ban már nem lett volna tartható a három százalék alatti hiány (2012-ben még igen).

GDP-bővülés. A nemzetgazdasági tárca szerint – tudatta az MTI – az idei 0,8 százalékos bővülés után 2011-ben 3, 2012-ben 3,5, 2013-ban 5, 2014-ben 5,2 százalékkal nő a GDP.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.