Lefogás a Honvédkórházban

A Katonai Biztonsági Hivatal már jó ideje figyelte azt a főtisztet, akit a katonai ügyészség a Honvédkórházban vett őrizetbe súlyos gazdasági visszaélés gyanújával. F. József osztályvezető főorvos munkahelyén és lakásán is házkutatást tartottak a nyomozók. Az eljárás információink szerint összefüggésben lehet egy gyorsdiagnosztikai laboratórium fejlesztése kapcsán felmerült bűncselekménnyel.

Munkatársainktól
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlesztés kedvezményezettje a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezelésében álló HM EI Zrt., amely konzorciumot alapítva a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és két magáncéggel nyert el több mint félmilliárd forintot az előző ciklusban a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól.
Az úgynevezett telepíthető gyorsdiagnosztikai laboratórium pályázatához egy dokumentációt is készítettek F. József irányításával, ez alapján közel egymilliárd forint költséggel gyártották volna le a berendezést.
A fejlesztők állítása szerint a projektet értékesíthették volna a NATO-erők számára, hiszen egyedülálló találmányról van szó. A berendezés lényege a tervek szerint az volt, hogy egyetlen nyitható konténerben oldja meg mindazokat a funkciókat, amelyeket eddig öt laboratóriumi célra használt konténerben és kapcsolódó sátrakban tudtak csak ellátni. A labort ráadásul bármely terepen, néhány órán belül telepíthették volna, és külső energiaellátás nélkül, hosszabb ideig működtethették volna, miközben steril belső teret biztosítottak volna veszélyes biológiai vizsgálatokhoz, vagy akár tábori műtétekhez. A labor ugyanakkor a fejlesztők ígérete szerint minimális személyzettel is üzemeltethető, és képes kommunikálni a világ bármely pontjáról.
A berendezés kifejlesztése természetesen teljes titoktartással folyt, hogy megvédjék a teljesen újszerű fejlesztési megoldásokat. Ezért lapunk munkatársának sem engedték meg, hogy megtekintse az eddig elkészült elemeket. A gyanú szerint ez azért is történhetett, mert a fejlesztésből valójában alig készült el valami, miközben a támogatások egy jelentős részét elköltötték. Úgy tudjuk, a feljelentőknél felmerült az is, hogy a pályázatban szereplő laboratórium nem is valósítható meg az eddigi tervek alapján, illetve az eddigi bemutatókon olyan konténert láthattak a bennfentesek, amely semmiben sem különbözik a korábban kifejlesztett változatoktól. Vélhetően ennek köszönhető, hogy a HM EI Zrt. eddig csak tárgyalásokat folytatott a berendezés lehetséges hasznosításáról hazai és külföldi partnerekkel, de konkrét ajánlatot nem kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.