Recski színvonalon sanyargatva

Olvasónktól
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember 18-i Magyar Nemzetben Kormos Valéria ismét felidézte a 2006. őszi rendőri brutalitás és az ezt követő ítélkezés fiatal áldozatainak kálváriáját. Az átélés elemi erejű. Az ember a könnyeivel küszködik. Miért, mi célból történhetett, hogy állatias haramiák rontottak az ünneplő főváros békés polgáraira? Koncentrációs táborok települtek békeidőben a fővárosba, statáriális bíróságokkal. Miért? Négy év elteltével sincs magyarázat. A választások után a várt vizsgálatok elkezdődtek. Ebben a várakozásban nyilatkozott a legfőbb bíró. Vártunk volna már ilyent felelős emberektől, szeretnénk tudni, hogy a jog az igazságot védelmezi.
Bár ne nyilatkozott volna! Mert ez a hatalmi ágak szeparációjáról, a papírról szólt, és nem Isten teremtményéről, az emberről. Ami szerint „nem fogadható el, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság konkrét bírói döntéseket akar felülvizsgálni”. Mert hogy az elfogadható, hogy igazságszolgáltatás még nem történt, a bűnösök érintetlenek, és az elsőfokú bíróságok hihetetlen szériaítéleteinek sincs következménye? Még a helyszíneken véletlenszerűen jelen levő embereken is statáriális bíróság ítélkezett futószalagon, bizonyíték, meghallgatás és indok nélkül. Ami csak felső utasítás alapján történhetett. Hogy aztán továbbra is recski színvonalon sanyargassák őket a brutális pribékek. Majd az áldozatot még egyszer elítélik. Bűntelen fiatalok és tisztes korúak ismerték meg az embertelen hatalom vak kíméletlenségét. Mint valami véres porondon, Néró cirkuszában. A számítás bevált – Gyurcsány elérte célját. A tüntetések végül elmaradtak, ő nem mondott le, elterjedt a félelem, a civil társadalom helyét benőtte a diktatúra. Jogi segédcsapatokkal.
Most akkor kit is véd a legfőbb bíró úr? Az igazságszolgáltatás olyan önálló hatalmi ág, amely mindent megtehet? Éppúgy, mint ahogy az utcán, gumilövedék-sortűzzel, lovasrohammal és bakancsrúgásokkal megtörtént? Az egy kaptafára hozott ítéletek rohama a bűn fennmaradását szolgálta. Ezekben az ügyészekben és bírákban nem volt meg a felismerésnek, megítélésnek az elemi képessége sem? Nem volt nyilvánvaló a törékeny, ártatlan lányok brutális bántalmazása? Nem éppen a bíróságoknak lett volna a feladata az igazság kiderítése? A lányok vagy az unokához siető nagymama megvédése? Nem volt nyilvánvaló a legprimitívebb rohamosztagos szemében is, hogy ők ártatlanok? Kik ezek az emberek, ügyészek, bírók? Ezzel az anakronisztikus vadulással, mint valami ’56-os statáriummal? Micsoda förtelmes ízlés, undorító észjárás! Milyen világot, kiket képviseltek? Vagy parancsra tették?
A másodfokú bíróságok szerencsére ennek az ellenkezőjét tették (vajon mi mindent igazol ez a cezúra?). Ilyen történet jogállamban sem Európában, se a világon másutt nem fordulna elő. Sajnos, az itteni jogsértéseket bizony az EU is eltűrte, oda se figyelt. És egyértelmű az akkori intézkedők emberi-szakmai-morális alkalmatlansága is. Őket kell tehát most védenie a főnöknek, a papírjog csontvázszellemével, szemben az áldozatok jogaival és a számonkérést követelő közvéleménnyel?
Jogsértéssel egyenértékű a kirívó törvénytelenség vagy elhallgatásának védelme a társadalom érdekével szemben. Ezt az érdeket, a nép szemében jogos és megkövetelt kritikát most maga a népképviselet mondta ki, a vox populi: a parlamenti vizsgálóbizottság. Mit jelent akkor a valódi bűnösök és a jogsértők védelme? Az ő presztízsüket semmi tekintély és a hatalmi ágak megosztása nem hozhatja helyre. És nem kifordult dolog, hogy ehelyett a másik hatalmi ágat, a parlamentet bíráljuk, miután a valódi bűn vizsgálata elmaradt? A populust a parlament és nem a bíróságok képviselik. Kuss tehát a népnek? Pedig a nép lehet elégedetlen és moroghat is. Néha ennél jobban is szokott haragudni, például éppen ’56-ban, amit most békésen ünnepelt. A bolsevik hatalmat és gazdaságot megöröklő „elit” épp a szent napon leutánozta november 4-ét, immár saját hatáskörében, szovjet tankok nélkül. „Mondd, te hogy csinálnád, Imre?” – Imre nem így csinálta, Imre mártír lett, Kádárék kivégezték. Fletó pedig, mint Hruscsov és Kádár, mártírt csinált a népből. A politikai perverzitásnak nincs határa. Neki Néró a mintaképe, nem Nagy Imre, de ötleteiért Néró is megirigyelhette volna.
A társadalom szövetét addig rágja a kórság, amíg szőnyeg alá söpörjük a jogtalanságokat. Nehogy már további feddhetetlenséget adjunk ezek okozóinak! Ezért szükséges a felelősségre vonás, nemcsak a tettekért, hanem a jogsértésekért is. Nincs helye, ne dolgozhasson a bírói vagy ügyészi karban tovább az, aki ezt a szerepet vállalta, akár gyávaságból, akár meggyőződésből. Gondoljuk meg: ők tovább is emberek felett ítélkeznek.
Dr. Szabó László,
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.