Republikánus csapás Obamára

Elvéreztek a demokraták a helyi idő szerint kedden tartott félidős törvényhozási választásokon. Barack Obama amerikai elnök pártja elvesztette a képviselőházat, míg a szenátusban épphogy megmaradt többsége. A republikánusok 1948 óta nem hódítottak el ennyi mandátumot ellenfeleiktől, miközben Kalifornia nemet mondott a marihuána legalizálására.<br />

Zord Gábor László
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nehéz gazdasági helyzetet, a magas munkanélküliséget kihasználva győzelmet aratott az Egyesült Államok kedden megrendezett félidős törvényhozási választásán az ellenzéki Republikánus Párt. Az általuk remélt földcsuszamlásra azonban – mint amilyen 1994-ben, Bill Clinton idején bekövetkezett – végül nem került sor. A 435 tagú képviselőház irányítása jelentős, mintegy hatvanfős mandátumnyereséggel ugyan ismét republikánus kezekbe került, ám a százfős szenátusban az elnök Demokrata Pártja többségben maradt, legalább 51 fővel. Az erőviszonyok megváltozásával párhuzamosan a republikánusok jobbszárnyán új erő emelkedett fel, a fundamentalista konzervatív Teadélután mozgalom, amely több jelöltjét vitte sikerre országszerte, mindkét bevett párt vérmes kritikájával, sőt Barack Obama legitimitásának megkérdőjelezésével. Az elnök cselekvési szabadsága első mandátuma hátralevő két évében jelentős csorbát szenved, ugyanakkor a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy a politikai felelősség megosztásával, ellenfeleire hárításával mód nyílhat népszerűsége helyreállítására, így a keddi eredmények nem feltétlenül jelentik azt, hogy szertefoszlóban Obama reménye a 2012-es duplázásra.
A republikánusoknak természetesen ez a céljuk, ezért képviselőházi többségüket kihasználva az obstrukció módszeréhez folyamodhatnak. John Boehner ohiói képviselő, republikánus frakcióvezető, aki a győzelem nyomán átveszi az alsóház elnökének szerepét a szélsőséges liberalizmusa miatt sokat támadott demokrata Nancy Pelositól, könnyeivel küszködve jelentette be az eredményt hívei előtt. „Az amerikai nép üzenetet küldött Barack Obamának: változtasson irányt!” – mondta. A politikusnak – aki ezzel alighanem politikai karrierje csúcsára ért – nem mindennapi fordulat felett kell őrködnie. Ekkora mandátumváltásra ugyanis nem került sor 1948 óta. A protokollnak megfelelően az elnök még kedd éjjel felhívta az új többségi vezetőt, hogy közölje vele: kész közös nevezőt találni.
Ami a számok mögött álló egyéni küzdelmeket illeti, a republikánusok, illetve a színeikben induló teadélutánosok több helyütt mértek súlyos csapást a demokraták fontos figuráira. Ilyen győzelmet aratott Marco Rubio Floridában, Rand Paul Kentuckyban, illetve John Boozman Arkansas államban. Mark Kirknek köszönhetően ugyancsak republikánus kezekbe került az az illinois-i szenátori mandátum, amely egykor Barack Obamáé volt. S ha itt szimbolikus győzelmet is arattak, máshol ez nem sikerült nekik. Harry Reid, Nevada évtizedes szenátora, szenátusi frakcióvezető, aki Barack Obama egyik legfontosabb támasza volt az elmúlt két évben, megvédte mandátumát Sharron Angle-lel szemben. Ugyancsak elbukott a teadélutánosok egy másik jelöltje, Christine O’Donnell, aki Joe Biden egykori mandátumára pályázott Delaware államban, s kampányát olyan szenzációk kísérték, mint kacérkodása a boszorkánysággal. A Teadélután mozgalom felemelkedése összességében ellentmondásos eredményt hozott, hiszen voltak olyan államok, ahol az eredeti republikánus jelölt alighanem megverte volna demokrata ellenfelét, akit aztán a szélsőséges hangnemtől megrettent szavazók mentettek meg. Az is a teljes képhez tartozik, hogy míg 2009 óta fekete elnöke van az Egyesült Államoknak, kedd óta ismét nincs fekete szenátora. Az új képviselők és szenátorok beiktatására januárban kerül sor.
A törvényhozási választásokkal párhuzamosan – a szenátushoz hasonlóan szintén 37 államban – megtartott kormányzóválasztások is csekély republikánus előretörést hoztak, amelynek országos jelentősége a választási körzetek átrajzolásánál lehet. A kormányzóválasztási küzdelem egyik legérdekesebb eredménye, hogy a két ciklusát letöltő Arnold Schwarzenegger utódjaként a demokrata Jerry Brown szerezte meg a kaliforniai tisztséget, pedig a republikánusok részéről ellenfele az a Meg Whitman üzletasszony volt, aki magánvagyonából több mint 140 millió dollárt költött a kampányra. A CNN hírtelevízió szerint a kaliforniai választók – a szavazással egy időben tartott referendumon – nemet mondtak a marihuána legalizálására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.