Vágások előtt a NATO

Zord Gábor László
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén csúcsértekezletre gyűlnek össze Lisszabonban a NATO-tagországok vezetői, hogy döntsenek a szervezet új stratégiai koncepciójáról, szervezeti reformjáról, az európai rakétavédelemről és természetesen a műveletekről, amelyek közül az afganisztáni háború áll az érdeklődés fókuszában.
Az észak-atlanti szövetség apparátusa és a tagországok diplomáciája ugyanakkor kínos helyzettel találta szemben magát: bár Lisszabonban a szerkezeti reformok és létszámleépítés újabb, régóta várt fordulójáról is döntenének, az egyik megszüntetendő parancsnokság éppen a portugál fővárosban található. Bár a csúcsot a 2002-es prágai találkozó óta a legjelentősebb találkozónak tartják, emiatt az egy kérdés miatt csak jövő tavasszal ismertetik az új struktúrát és a parancsnoki elemek helyszíneit, hogy ne kelljen éppen a házigazdákat megsérteni.
Pedig éppen a szervezeti reformok azok, amelyektől sokan a NATO megújulását várják. A bizottságok és a parancsnokságok számának radikális csökkentése jelentős megtakarítást eredményez majd, ugyanakkor a remények szerint megszűnnek bizonyos párhuzamosságok is. Van, aki szerint ezekkel a lépésekkel távolodik el végleg a NATO a hidegháborús berendezkedéstől, bár az a törekvés, amely szerint a szövetségnek globális biztonságpolitikai szervezetté, egyfajta „világ rendőrévé” kellene válnia, megbukott a tagországok ellenállásán. Lisszabonban megerősítést nyer ugyanis a washingtoni szerződés 5. cikkelye, a kölcsönös védelem elve, amely úgy tűnik, a sokat emlegetett új kihívások korában is a legfőbb kohéziós erő maradt a NATO-n belül.
Márpedig új kihívások vannak, és az erre történő válaszadás mikéntje tükröződik majd az új stratégiai koncepcióban és a csúcstalálkozó résztvevőinek nyilatkozatában. Míg az elmúlt évtizedben a terrorizmus volt a sláger – és ez Afganisztán, illetve a földközi-tengeri, indiai-óceáni őrjáratozás kapcsán továbbra is fókuszban marad –, a szövetség határozott lépéseket kíván tenni a kiberhadviselés terén, a rakétavédelemben, de az éghajlatváltozás kapcsán felmerülő fenyegetések kapcsán is. A rakétavédelemben a NATO az Obama-féle szárazföldi és hajófedélzeti ellenrakétákra alapuló terveket lovagolja meg úgy, hogy – létező integrált légvédelmi rendszerére támaszkodva – vezetési rendszert épít ki hozzá. Az afganisztáni csapatmozgások kétirányúvá tétele mellett ez az a terület, amelyen a kapcsolatok normalizálása érdekében létrejöhet a gyakorlati együttműködés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.