Visszaszállhat a városra a „pécsi szellemház”

Újra Pécs tulajdonába kerülhet a két évtizede üresen álló, IMS-technológiával épített magasház. Az épületet 2008-ban a Grupo Milton cégcsoport vásárolta meg 410 millió forintért egy 5,4 milliárdos ingatlancsomag részeként. A pécsi önkormányzat és az Öresund Holding Kft. közös cége, a Szigeti Garázs Kft. immár az épület megvásárlásáról is tárgyal.

Bóka Máté Ciprián
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1970-es évek második felében a jugoszláv IMS-technológiát alkalmazva építették meg a 25 emeletes pécsi toronyházat, a lakók azonban alig több mint egy évtizedig használhatták csak: 1989-ben ugyanis kiürítették a házat. A kiköltöztetést azzal indokolták, hogy a tartószerkezet meggyengült, miután rozsdásodni kezdtek a ház feszítőkábelei. Miután a magasházból kiköltöztették az embereket, vevőt próbáltak rá találni, s 1993-ban az osztrák–magyar cég, az IMMO Kft. birtokába adták térítésmentesen, amelynek az ingatlan felújítása lett volna a feladata, valamint két szintet át is adott volna az önkormányzat számára.
A kft. azonban nem lépett, s a kilencvenes évek közepén a vállalkozás a Baranyagaszt Rt. tulajdonába került. Évekig tartó jogi procedúra után, 2002-ben a Toller László vezette önkormányzat viszszaperelte a céget, de a romos épülettel nem tudtak mit kezdeni. Az akkori MSZP-s városvezetés időközben 450 milliót áldozott a szerkezeti megerősítésre, végül 2004-ben ismét túladtak a megújított toronyházon, ami így egy bank birtokába jutott. Egyetemi kollégiumot alakítottak volna ki PPP-konstrukcióban az állam, az universitas és magánszféra együttműködésében. Csakhogy ez is kudarcba fulladt, az egyetem szerint a diákoknak túl drága lett volna az akkor 20-30 ezer forintra kalkulált kollégiumi díj havonta. A pokoli torony így újra a városhoz jutott vissza.
2008-ban újabb vevő jelentkezett: a Bajnai Gordon nevéhez köthető Wallis-csoport leánya, a WPR Furmint Ingatlanfejlesztő Kft. vásárolta volna meg a házat 450 millióért, amelynek lebontása után egy 21 emeletest húzott volna fel a helyén. Az új befektető azonban a projekt elindításának feltételéül szabta, hogy tízezer négyzetméternyi bérleményét előzetesen lekössék. A szocialista városvezetés ezt azonban nem tudta garantálni, így inkább lemondtak a pénzről, majd néhány hónappal később „hozzácsapták” ahhoz a több nagy értékű ingatlant is tartalmazó csomaghoz, amely 5,4 milliárdért talált gazdára a Grupo Milton személyében.
A cégcsoport terveiben egy futurisztikus toronyház képét vetítették előre, s ígérték, a kulturális fővárosi program évére, 2010-re, ha nem is teljesen, de legalább külsőleg rendbe teszik a város szégyenfoltját. A tervek azonban máig nem valósultak meg, s immár az új, jobboldali városvezetés vette kézbe a „szellemház” sorsát – amelyet várhatóan hamarosan rendeznek.
Mindebben közrejátszott a házzal szomszédos Megyeri téren kialakult tarthatatlan helyzet is. A terület még 1993-ban jutott az IMMO Kft. birtokába a magasházzal együtt. Az IMMO 1997-ben továbbértékesítette a telket. A magántulajdonban lévő területet évekig a városüzemeltetési cég tartotta karban, s a közparkként funkcionáló zöld területet a város fejlesztette. A botrány 2009-ben pattant ki: a terület tulajdonosa, a Megyeri Ház Kft. nekilátott egy társasház felhúzásának, amely kiváltotta a környékbeliek tiltakozását, hiszen egyik napról a másikra veszítették el kedvelt zöldövezetüket. Az új városvezetés erre 2010 elején létrehozta a pécsi önkormányzat és az Öresund Kft. közös vállalatát, a Szigeti Garázs Kft.-t. A társaság azt kapta feladatául, hogy mélygarázst építsen a tér alatt, miközben a felszínen parkosít – mindezt egy négymilliárdra kalkulált beruházás keretében. A héten sikerült is megegyezni a Megyeri teret birtokló Megyeri Ház Kft.-vel, így azt 350 millióért megvette a Szigeti Garázs Kft. A mélygarázs-építési projekt azonban abban az esetben válhat csak rentábilissá, ha a parkolókat minél többen veszik igénybe, ehhez azonban a közeli magasház élettel való megtöltése is szükséges – vélik a városvezetők. Ezért kezdeményezett tárgyalásokat az évek óta „mozdulatlan” Grupo Miltonnal az épület megvételéről a Szigeti Garázs Kft. Információnk szerint nem kizárt, hogy hamarosan újra – bár a cégen keresztül – a város birtoka lesz a torony, amelyben az elképzelések szerint állami, önkormányzati intézmények kaphatnának helyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.