A hazai bankokat is lehúzta a Moody’s

Hamarosan javulni fog hazánk hitelminősítői besorolása – közölte tegnap Orbán Viktor. A miniszterelnök arra reagált, hogy hétfőn a Moody’s két szintet is rontott az ország besorolásán. A társaság egyébként tegnap sem tétlenkedett: a főváros adósságának megítélését és hét magyar bankot is a korábbinál roszszabb kategóriába tette át. Kósa Lajos szerint a hitelminősítők a lakosságot sanyargatnák, ám erre a kormány nem hajlandó.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közeljövőben ismét javulni fog Magyarország hitelbesorolása – jelentette ki tegnapi, Stockholmban tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A kormányfő erről annak kapcsán beszélt, hogy a Moody’s hétfőn egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait. A távirati iroda tudósítása szerint a miniszterelnököt nem lepte meg a besorolás lerontása, már korábban is tisztában volt azzal, hogy ez bekövetkezhet.
Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a magyar kormány nem a szokványos módszerekkel igyekszik fellendíteni a gazdaságot, és időre van szükség az eredményekhez. A nem szokványos módszerekkel kapcsolatban a kormányfő megjegyezte: senki sem szereti a válságadókat, a bankadót, így ő sem, de véleménye szerint idővel az elemzők is megértik: amit a magyar kormány az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése érdekében tesz, az szükséges és fenntartható. Orbán Viktor leszögezte: 2011-ben az államháztartási hiány nem lesz magasabb három százaléknál.
– A hitelminősítők szerepe fontos, de Magyarországot nem a Moody’s, s vagy a Standard and Poors és nem is a nemzetközi pénzpiacok kormányozzák, hanem a magyar kormány – reagált a hétfői leminősítésre Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke a Magyar Televízióban kijelentette: a nemzetközi hitelminősítők mindig azzal állnak elő, hogy a magyar embereket sanyargassa a kormány. Őket nem érdekli, kapnak-e az emberek tizenkettedik havi fizetést vagy sem. – A kormány azonban nem a lakosságot akarja szorongatni – tette hozzá.
Az alelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitelminősítők tekintélye sokat romlott az elmúlt években. – Hol voltak ezek a cégek, amikor 2008-ban az általuk kiválónak minősített eszközök úgy omlottak össze, mint a kártyavár? – tette fel a kérdést Kósa Lajos.
A Moody’s egyébként tegnap is folytatta a leminősítéseket: a társaság hét magyar bank és Budapest besorolását is lerontotta. A hitel- és betéti besorolás leminősítése az OTP Bankot, az OTP Jelzálogbankot, a K&H Bankot, az MKB Bankot, az Erste Bankot, az MFB-t és a Budapest Bankot sújtotta, míg az FHB Bank minősítését nem változtatta meg a Moody’s. A társaság a közleményében kiemeli, hogy a magyarországi bankok negatív kilátásait elsősorban a magas devizaeladósodottság magyarázza, a hitelek 70 százaléka ugyanis külföldi valutában van. Ráadásul a legtöbb adós – különösen a lakossági szektorban – nem rendelkezik semmilyen biztosítással az esetleges árfolyamkockázatok kivédésére. – Ennek eredményeként ezek a kölcsönök erősen függnek a forint esetleges leértékelésétől, vagy a külföldi valutákhoz kapcsolódó kamatemelésektől.
Budapest kötvénykibocsátói minősítésének lerontását azzal magyarázta a Moody’s, hogy ez tükrözi a főváros adósságának összefonódását az államadóssággal, mivel Budapest közvetlen adósságának 60 százaléka rendelkezik állami garanciával, a főváros egyéb adósságai pedig nemteljesítés esetén életbe lépő keresztszerződésekkel kapcsolódnak az állami garanciákhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.