Átverik a közvéleményt a magánnyugdíjpénztárak

Folytatódik a csúsztatásokkal és részigazságokkal terhelt magán-nyugdíjpénztári játszma, amelynek elsődleges célja továbbra is a pénztártagok elbizonytalanítása. A Stabilitás Pénztárszövetség kimutatásaira épülő tegnapi híradások impozáns hozamokról szóltak, miközben jótékonyan hallgattak a – nyugdíjpénztárak kommunikációs érdekeit sértő – veszteségekről.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn tárgyalnak a nyilatkozatról. A Fidesz kezdeményezte a tegnapi házbizottsági ülésen, hogy vegyék fel az Országgyűlés hétfői napirendjére és házszabálytól eltéréssel tárgyalják meg a magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatot – közölte Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke. A kormánypárt azt szeretné, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök, Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Lázár János frakcióvezető által jegyzett indítványt már hétfőn fogadja is el a Ház. Az ehhez szükséges házszabálytól való eltérést az MSZP és az LMP nem támogatta, a Jobbik később alakítja ki az álláspontját a kérdésben. Amint azt korábban megírtuk, a politikai nyilatkozat garantálná a 2011. január 31-ig a magánpénztárakból az állami rendszerbe átlépő tagoknak az egyéni számlavezetés intézményét, a befizetések értékállóságát, a magánnyugdíjpénztárban elszenvedett veszteségek jóváírását és az ott esetlegesen elért reálhozam adómentességét is.


Csaknem 125 milliárd forintnyi hozam keletkezett a harmadik negyedév során a magán-nyugdíj-pénztári befektetéseken, ezzel az idén már 240 milliárd forintnál is többet nyertek a „nyugdíjtőzsdén” a kasszák ügyfelei – írta tegnap a Világgazdaság. Az ironikus hangvételű cikkből az is kiderül, hogy „a Stabilitás számítása szerint” a nyugdíjalapok egy kivétellel 1998 és 2010 októbere között 2 és 3 százalék körüli reálhozamot értek el. A kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetések felfüggesztése óta bizonytalanságban élő – vagy inkább a kommunikációs lobbi hatására abban tartott – pénztártagok e hírek hallatán akár fel is lélegezhetnének abban a hitben, hogy biztonságban vannak a megtakarításaik. Pedig a helyzet korántsem ennyire fényes: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) idősoraiban és kockázati jelentésében szereplő fontos adatok, tények és megállapítások érdekes módon elkerülték a lap és a Stabilitás figyelmét.
Vegyük ezek közül elsőként a PSZÁF legfrissebb idősorában szereplő számokat, amelyekből nemcsak az derül ki, hogy a harmadik negyedévben, illetve az idén eddig összességében valóban pozitív hozamokat értek el a nyugdíjpénztárak, hanem – a legegyszerűbb matematikai művelettel – az is, hogy a második negyedévben csaknem ötvenmilliárd forintos veszteséget szenvedtek el a befektetési tevékenységük eredményeként.
*
Ennek az adatnak az elhallgatása egyrészt sérti az objektív tájékoztatás követelményét, másrészt sérti a kiegyensúlyozott, biztonságot nyújtó gazdálkodásban reménykedő pénztártagok érdekeit. Azok a nyugdíjpénztári tagok, akik nem tudnak vagy nem akarnak eligazodni a százmilliárdok mögötti számok, és szakkifejezések erdejében, mindenképpen jobban járnak, ha a PSZÁF szöveges jelentésére hagyatkoznak. A felügyelet 2010. évi harmadik kockázati jelentése című dokumentum ugyan novemberben született, a tegnapi „híradások” mégsem idéznek belőle semmit, ami a pénztárak működésével kapcsolatos megállapításokat tartalmaz.
Három fő kockázat
Feltételezhetően ez a fajta elhallgatás sem a véletlen számlájára írható, ezért megtesszük most helyettük. A PSZÁF három fő kockázatról számolt be a pénztárakkal kapcsolatban, amelyek közül elsőként azt szögezik le, hogy „folytatódik a magán-nyugdíjpénztári szektor veszteséges működése”. Továbbra is jelentős kockázatnak tartjuk a nem kielégítő hozamteljesítmény veszélyét rövid és hosszú távon egyaránt, főként a (kötelező – a szerk.) magán-nyugdíjpénztári körben – olvasható a jelentésben. A korábban hiányolt objektív tájékoztatást figyelembe véve ugyanakkor meg kell említeni azt is, hogy a PSZÁF szintén a kockázatok közé sorolja a magánpénztári tagoknak az állami nyugdíjrendszerbe való tömeges visszaléptetését megcélzó kormányzati szándékot is.
Nézzük a sokat emlegetett reálhozamokat: tegnap megtudhattuk, hogy 1998 és 2010 októbere között kettő és három százalék körüli infláció feletti hozamot értek el a nyugdíjpénztárak, a részletekről – amelyekben az ördög megbújik – azonban nem sok szó esett. Például az „elhallgatott” idei második negyedévben – amikor csaknem ötvenmilliárd forintos veszteséget szenvedtek el a nyugdíjpénztárak befektetési tevékenységük miatt – mínusz 1,8 százalékos átlaghozamot értek el, és csak az első negyedév hozamainak volt köszönhető, hogy a féléves adatok végül pozitívba fordultak. A pénztári hozamteljesítmény egyik legfőbb mércéje – emeli ki a PSZÁF –, hogy miként teljesítettek a különböző nyugdíjpénztári portfóliók az utóbbi két és fél év gazdasági-pénzügyi válságának időszaka egészében. Mivel ez a tegnapi írásokból nem derült ki, megnéztük alaposabban, milyen megállapításokat tartalmaz maga a kockázati jelentés. A 2008-as válság kirobbanása óta eltelt tíz negyedévben az összes szolgáltató átlagára számítva mindkét pénztári típus, illetve a kötelező magánpénztári ág mindhárom portfóliója is pozitív eredményeket produkált. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy ez csak úgynevezett nominálértéken számolva igaz. Ha figyelembe vesszük az időközben bekövetkezett – évi átlagban 5,3 százalékos – inflációt is, akkor 2008 első negyedévétől számítva egyedül a magánpénztári ág klasszikus (azaz legbiztonságosabbnak tekinthető) portfóliója termelt hajszálnyi (0,17) pozitív reálhozamot, de a pénztárak összességében (kötelező: mínusz 3,25 százalék, önkéntes: mínusz 1,85) illetve az egyes portfóliók (kiegyensúlyozott: mínusz 1,66 százalék, növekedési: mínusz 5,17 százalék) reálhozama is jelentősen negatív volt.
Nem állt helyre
a vagyonérték
A hozamokat tekintve látható, hogy a válság ideje alatt voltak erőteljes lejtmenetek (negatív hozamok), illetve más időszakokban jelentős emelkedések, azonban mindkét ágra elmondható, hogy a válság előtti vagyonérték reálértében mindeddig nem állt helyre. A kötelező jelleg miatt nagyobb jelentőségű magánpénztáraknál hosszabb távon sem alakultak ki érdemlegesen pozitív reálhozamok – olvasható a PSZÁF jelentésében. Az ezekben a kijelentésekben megfogalmazott értékelések pedig egyértelműen a tegnap megjelent, kampányízű cikkek cáfolataként értelmezhetők. Szerettük volna megtudni, hogy a Stabilitás miért csak azokat az adatokat publikálja, amelyek a saját érdekeit szolgálják, és miért nem tesznek említést a PSZÁF jelezte kockázatokról, veszteségekről, de Juhász Istvánné főtitkárt nem értük el.
Soron kívüli eljárás
A Stabilitás tegnap közleményben jelezte, hogy soron kívüli eljárást kértek az Alkotmánybíróság (AB) elnökétől a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvényekkel kapcsolatos beadványaik elbírálására. Juhász Istvánné Paczolay Péter elnöknek írt levelében jelezte, álláspontjuk szerint „visszafordíthatatlan” folyamatokat indíthat el, ha az AB nem tűzi napirendre 2011. január 31-ig ezeket a beadványokat, amelyek – egy további, az Országgyűlés előtt lévő jogszabállyal együtt – a Stabilitás szerint egyaránt sértik az alkotmánynak a jogbiztonságra, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a szociális biztonságra, a tulajdon védelmére, továbbá az emberi méltóságra vonatkozó bekezdéseit. A szövetség főtitkára egyben visszautasította Selmeczi Gabriella kormánybiztos „újságcikkekre alapozott újabb vádaskodását”, amely megítélése szerint valótlanságokat tartalmaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.