Az élet bámulatos ünneplése

Először 2007-ben járt Budapesten a kanadai Cirque du Soleil. Akkor a Deliriumot adták elő. Most az 1992-es, a cirkusz formanyelvét újraértelmező Saltimbancót hozták el. Az előadás 2006-ig futott az eredeti séma szerint, azóta frissítettek rajta, kihagytak belőle részeket. Vasárnapig minden este nyolctól a Papp László Budapest Sportarénában játsszák a Saltimbancót, amely mára klasszikussá lett a műfajában.

Makrai Sonja
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem harminc éve annak, hogy a kanadai Baie-Saint-Paulban húsz utcai, fiatal artista rótta az aszfaltot: zsonglőrködtek, gólyalábaztak, tüzet nyeltek, örömzenéltek. Gyorsan kinőtték az utcát, ezért aztán gondoltak egyet, és saját cirkuszt alapítottak. Mertek nagyot álmodni: a Cirque du Soleil azóta cirkuszi multivá nőtte ki magát. A montreali központú színháznak ötezer alkalmazottja van, ezerkétszáz artistával dolgozik, jelenleg huszonegy előadása fut egyszerre a nagyvilágban.
A Cirque du Soleil Las Vegas-i csapatánál volt artista hosszú évekig Hajdu Zoltán Miklós (Hajdu Szabolcs filmrendező testvére, a Fehér tenyér főszereplője), Boi Gergely pedig hét évig utazott a Saltimbanco társulatával artistaként, augusztus óta ő a csapat vezetőedzője. A színpadtól most, Magyarországon búcsúzik.
A Cirque du Soleil legrégebbi előadásában húsz ország ötvennégy artistája lép színpadra estéről estére. A Saltimbanco alapjaiban még a klasszikus cirkuszi előadásokhoz hasonló: artistaszámok váltják egymást földön és levegőben, kínai rúdon, óriás hintán, valaki egyszerre tíz labdával zsonglőrködik, a számok között pedig porondmesterek szórakoztatják spirituálisnak ható halandzsanyelven a nagyérdeműt. Az egész mégis túlmutat az egyszerű sémára épülő cirkuszi manézsszámokon. Az előadás hullámzó játékfolyam lélegzetelállító pillanatokkal, közben rikítóbbnál rikítóbb színekben, formákban pompázó, karakteres mesebeli figurák uralják a színpadot: hernyók, manók, dívák.
A Saltimbanco még tizenkilenc évvel a születése után is képes a székhez szegezni: ebben nem csak a hihetetlen mutatványoknak, a félelmet nem ismerő artistáknak van nagy szerepük. René Dupéré zenéje az, ami aláhúzza a pillanatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.