Biztonságot várnak a vállalkozások

Vasvári Éva
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság immár nem tekinthető „olcsó béres” befektetési terepnek – hangzott el a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tegnapi tájékoztatóján, ahol a Kienbaum Management Consultantsszal közösen elkészített bérezési felmérést ismertették. A tanulmány bemutatásakor Vahl Tamás, a DUIHK elnöke elmondta: az idén átlagosan 6,6 százalékkal emelték az alapbéreket a felmérésben részt vevő – elsősorban német hátterű – vállalatok, s jövőre mintegy 4,3 százalékos bérfejlesztést terveznek. Az ötvennégy gazdálkodó mintegy tízezer dolgozójának keresetét elemző adatok rávilágítanak: az egyéni javadalmazást leginkább a foglalkoztatott hierarchiában elfoglalt helye, a cég mérete, földrajzi elhelyezkedése és nyereségessége, valamint az alkalmazott végzettsége befolyásolja.
A hazai bérviszonyokat részletezve Maria Smid, a Kienbaum szakértője kifejtette: a szakirányú végzettségű munkatársak átlagos éves javadalma 4,4, míg a munkásoké 2,4 millió forint – jóllehet tetemes különbségek mutatkoznak a 2,6 milliós fizetésű szak- és az 1,7 milliós keresetű betanított munkások között. Az ügyvezetők és az irányítók javadalmait alapvetően meghatározza a cég mérete; egy nagyvállalatnál akár hatvan-hetven százalékkal többet lehet keresni, mint egy kisebb szervezetben. Beszédes adat, hogy az átlagon felüli jövedelmezőségű cégek ügyvezetőinek éves keresete mintegy 38 százalékkal haladja meg azon dolgozók bérét, akik az átlag alatt teljesítő vállalatoknál kötelezték el magukat. Nem okozott meglepetést a nők és a férfiak kereseti viszonyainak összevetése sem, ugyanis a vezető beosztásokban 13, a szakirányú végzettségűek körében 20 százalékos a bérkülönbség – a férfiak javára.
Noha a külföldi befektetők beruházási-fejlesztési döntéseik meghozatalakor a munkaerőköltséget is mérlegelik, ám ennek kizárólagossága már a múlté. A tanulmány bemutatói szerint további motívum a vevők és a beszállítók elérhetősége, az infrastruktúra fejlettsége és a szakképzettség. E tekintetben úgy fogalmaztak: a cégek érezhetően nehezebben kapnak jól felkészült szakmunkásokat. A vállalatok számára kitüntetett fontosságú a gazdaságpolitika kiszámíthatósága is. Ez utóbbi mindent megelőz, s most – némi óvatossággal – a piaci szereplők arra várnak, hogy e tekintetben biztos jelzéseket kapjanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.