Drasztikus visszaesés az építőiparban

Az elmúlt négy évben brutálisan csökkent az építőipar termelése: a lakásépítő vállalkozások piacuk 65 százalékát elveszítették, az ágazat egészének visszaesése pedig négyéves távlatban 40 százalék körülire tehető. Jelentős fellendülés jövőre sem várható, a szakma stagnálásra vagy maximum 2-3 százalékos növekedésre számít.

Szabó Emese
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei évben az építés-szerelési tevékenység értéke országos szinten 1850-1900 milliárd forint körül alakul, ami a tavalyi évhez képest 10-11 százalékos mérséklődést jelent. Mindez az ágazat utolsó jó évéhez, 2006-hoz viszonyítva 40-42 százalékos visszaesés – mondta el tegnapi évzáró közgyűlésén az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Tolnay Tibor. A visszaesés az ÉVOSZ szerint nem egyformán érintette az építőipar egyes területeit – a válság legnagyobb vesztesei a lakásépítő vállalkozások lettek, amelyek az elmúlt négy évben a piacuk 65 százalékát veszítették el. A helyzetet súlyosbítja, hogy e cégek az infláció hatásait évek óta nem tudják továbbhárítani fogyasztóikra, hiszen termelői áraik változása az utóbbi négy év egyikében sem érte el az infláció mértékét, és 2010-ben is csak mindössze 1,5 százalékos áremelés várható. Az alacsony vállalási árak miatt ebben az esztendőben az ágazat árbevétel-arányos jövedelmezősége nulla lesz, ami cégek tömeges megszűnéséhez vezethet – az idei év végéig várhatóan 5000 vállalkozás szűnik meg.
A közgyűlésen az is elhangzott, hogy a lakásépítési mélypont miatt idén csak 15-16 ezer új lakást adnak át, érdemi növekedés pedig az ÉVOSZ prognózisa szerint jövőre az otthonteremtési program elindítása esetén sem várható. Különösen nem ad bizakodásra okot, hogy november végén a vállalkozások szerződésállománya 2,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, ezen belül pedig az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 11,7 százalékkal múlta alul az egy évvel ezelőttit – jövőre emiatt jó esetben stagnálásra, esetleg 2-3 százalékos növekedésre lehet számítani.
Tolnay Tibor kiemelte azt is, hogy a hitellehetőségek szűkülése miatt mára számos cég működési és projektfinanszírozása is ellehetetlenült: az ÉVOSZ számításai szerint országos szinten nagyjából 2500 milliárd forintra rúg az elmúlt három évben elhalasztódott és elmaradt beruházások értéke.
A helyzetet nehezíti, hogy a válság az idei évben már nemcsak a lakásépítés, hanem a mélyépítés területét is kiemelten érintette, annak ellenére, hogy ebben az ágazatban a recesszió egészen 2009 elejéig nem volt érzékelhető. A könnyűszerkezetes házak építői sincsenek jó helyzetben: mint Kárpáti József, az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke a közgyűlést követően lapunknak elmondta, a visszaesés e területen az elmúlt évhez képest nagyjából 60 százalékos, az idei évben pedig már több cég léte is veszélybe került. Kárpáti jövőre ennek ellenére fellendülést vár – az érdeklődők száma már most megugrott, amit az elnök az energiaárak emelkedésével és könnyűszerkezetes házak energiatakarékosságával magyaráz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.