Egyelőre nem változik a sztrájktörvény

Nem egyezik a kormány szándékaival az a kiszivárogtatott és a szakszervezetek között felháborodást kiváltó bizottsági ajánlás, amely szerint jelentősen szűkítenék a sztrájktörvény és a munka törvénykönyve egyes szakszervezeti jogokról szóló passzusait – értesültünk.

Bákonyi Ádám
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés honlapján nem szereplő tervezet szerint a közszolgáltatást végző, a lakosságot alapvetően érintő cégeknél – azaz nem általánosságban – a sztrájk jogellenes lenne abban az esetben is, ha a felek nem állapodnak meg a még elégséges szolgáltatás mértékéről. Ha a felek megállapodása vagy bármelyikük kérelmére a bíróság határozata nem állapítja meg a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit, a sztrájk nem tartható meg. Az ajánlás szerint továbbá nem lehetne többé szakszervezeti tisztségviselőknek a munka törvénykönyvében biztosítottakon túli kedvezményeket tenni.

*

A munkaidő-kedvezmény bővítésére most ugyanis a kollektív szerződésben vagy a munkáltató egyoldalú döntésén keresztül lehetőség van. Úgy tudjuk, a sztrájktörvény lehetséges módosítása kapcsán a kormány olyan megoldást szorgalmaz, amely nem csorbítja a munkavállalók alkotmányos jogait. Információink szerint az egyik szakszervezet azt javasolja: a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat jogkörét kellene bővíteni azzal, hogy megállapodás híján a szervezet állapíthassa meg az elégséges szolgáltatások mértékét. Ezzel megmaradna a munkavállalók nyomásgyakorláshoz való joga, és a közszolgáltatásokban sem lenne káosz egy adott célért folyó munkabeszüntetés miatt.
Szakszervezeti forrásokból úgy tudjuk, a háttértárgyalások hatására a kormány nem módosítja a munka törvénykönyve szakszervezeti tisztségviselőket érintő passzusait. A nem hivatalos elképzelés alapján az MSZP már a rabszolgaság bevezetését emlegette, igaz, kormányon a szocialisták semmit nem tettek például, amikor a reptéri munkabeszüntetés alatt nemzetbiztonsági kockázatot vállalva külföldi sztrájktörőket alkalmaztak. A kormányszóvivő a hét végén kijelentette, egyelőre nincs szó a sztrájktörvény módosításáról. Nagy Anna szerint amint lesz ilyen anyag, akkor a kormány kialakítja az álláspontját, és ezt meg fogja osztani a szakszervezetekkel is.
A sztrájktörvény módosítása évek óta napirenden van, a munkaadói szervezetek nyáron is bejelentették igényüket erre. A munkáltatói oldal soros elnöke, Zs. Szőke Zoltán azt mondta: örültek volna, ha az ügy még az év vége előtt napirendre kerül, mivel az elmúlt évek azt mutatták, hogy a szabályozás több ponton módosításra szorul. Ismeretes, a BKV-s szakszervezetekről évek óta feltételezték: ha sztrájkot szerveztek, azt főként politikai alapon tették, illetve egyes munkaügyi konfliktusok valójában a BKV és a szakszervezetek közös forgatókönyve szerint robbantak ki annak érdekében, hogy az állam pénzt pumpáljon a korrupciótól hemzsegő cégbe. Az elhíresült „Nokia-dobozos” interjúban Balogh Zsolt volt BKV-s megbízott vezérigazgató közölte: „Végül megegyeztünk a sztrájkolókkal, aláírtuk a megállapodást, és ekkor valaki szólt, hogy menjek fel az irodámba. Ott ült pár szakszervezeti vezető, egy-két igazgató, és mondták, rendben, vége a sztrájknak, és most szokás szerint vissza kell juttatni valamennyi pénzt a szakszervezeteknek, és küldeni kell egy csomaggal Hagyó Miklósnak is.” A szakszervezetek tagadták Balogh állítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.