Életfogytiglan Weiszdornnak

Jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte tegnap a bíróság a móri bankrablás vádlottját, Weiszdorn Róbertet; a férfi legkorábban negyven év múlva szabadulhat a börtönből.

Csibra Tibor
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte tegnap a Fővárosi Ítélőtábla a 2002. májusi, nyolc áldozatot követelő móri bankrablás terheltjét, Weiszdorn Róbertet, a bíróság egyben súlyosbította a vádlott feltételes szabadságának lehetőségét, így a férfi legkorábban negyven év múlva szabadulhat a börtönből. Lassó Gábor büntetőtanácsa helyt adott a Fellebbviteli Főügyészség indítványának, és a nyereségvágyból, több emberen, társtettesként elkövetett emberölés mellett megállapította, hogy Weiszdorn és néhai társa, Nagy László előre kitervelten követték el a támadást. A vádlottat két éve, az első fokon eljáró Fejér Megyei Bíróság szintén életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta, a feltételes szabadulás lehetőségét akkor harminc évben határozta meg a Mórocz Emil vezette tanács. Weiszdorn 2007 februárja, elfogása óta van előzetes letartóztatásban, az azóta eltelt időt beleszámítják büntetésébe, így a tegnapi verdikt értelmében 74 éves korában szabadulhat. A Fővárosi Ítélőtábla tegnapi döntése jogerős.
Az ítélet kiszabásáról kétórás indoklásában Lassó Gábor elmondta, hogy Weiszdorn Róbert rendkívül súlyos bűncselekményt követett el, amely miatt indokolt lenne a legsúlyosabb büntetés kiszabása. Az ítészek azonban – figyelembe véve a vádlott szerepét az ügyben – nem látták arányosnak, hogy a terhelt élete végéig a rácsok mögött maradjon. Az ítélőtábla – az elsőfokú bíróságtól eltérően – a mérlegeléskor figyelembe vette a móri bankrablás miatt alaptalanul megvádolt Kaiser Ede és Hajdú László ellen lefolytatott eljárás és a helyszíni szemlék adatait, illetve a bűncselekménykor használt fegyverek megtalálójának, Szebenyi Istvánnak a vallomásait. A bíróság döntése szerint Weiszdorn Róbert és Nagy László előre kitervelték a bankrablást, ezt bizonyítja, hogy többször, külön-külön is terepszemléket tartottak, készültek a támadásra, a pénzintézethez a szükségesnél is több fegyverrel érkeztek, azokon hangtompító volt, csőre voltak töltve, és az elkövetők lőgyakorlatokat tartottak az akció előtt. A bűncselekményhez Nagy László egy csatához elegendő fegyvert és lőszert vitt a móri bankhoz, de a bíróság álláspontja szerint a páros elsősorban pénzért ment a fiókhoz. A bankba Weiszdorn lépett be először, és felszólítás nélkül azonnal a biztonsági őr felé lőtt. A székesfehérvári ítélet szerint „ez volt a vérengzés nyitánya”, és Nagy László Weiszdorn viselkedése miatt döntött úgy, hogy nem hagyhatják életben a tanúkat, majd két-három perc alatt végzett a bent tartózkodókkal. Weiszdorn vallomása szerint társa a bank előterében adta kezébe a pisztolyt, de azt a vádlott sem állította, hogy Nagy annak használatára utasította volna. Mint arról beszámoltunk, az ítélőtábla az újra megnyitott bizonyítás részévé tette Nagy Lászlónak az előzetes letartóztatása alatt, titokban írott naplóját. Ez részletesen beszámol a bankfiókban történtekről, de annak egy délszláv háborús veterán, Radovan Pavics a főszereplője, ő a móri mészáros, társa Weiszdorn, Nagy pedig a csapat sofőrje, aki kint várakozik a kocsiban.
Az aprólékosan megírt napló a vérengzés számos részletét tisztázza, ezenkívül szakemberek és ismerősei szerint megmutatja Nagy László személyiségzavarát, skizofrén viselkedését. A műben említett személyeknek vélhetőleg mindegyike fiktív, s tegnaptól immár jogerős határozat mondja ki, hogy Radovan Pavics nem létezik, a móri bankban hét embert bizonyosan Nagy László gyilkolt meg.
A bíró hosszasan részletezte a bűncselekmény utáni helyszínelés, és a nyomozás elképesztő hibáit. Megemlítette azt a járőrt, amelyik gyorshajtáson érte és megbírságolta a menekülő párost Mór határában, majd a rendőrök a büntetést igazoló nyugtatömböt eltüntették, hogy ne legyen nyoma találkozásuknak a gyilkosokkal. A nyugtán Nagy László saját adataival szerepelt, így a párost akár forró nyomon is elfoghatták volna a rablás után.
Weiszdorn szerepét az első- és a másodfokú eljárásban is abban látta a vád, hogy ő lőtte le a bank biztonsági őrét. Az áldozat sérüléseiről nyilatkozó szakértők egyszer sem nyilatkoztak egyértelműen arról, hogy a férfi testét ért lövések közül melyik milyen fegyverből származik. Az egyik, boncolást végző szakember erre azt a magyarázatot adta korábban, hogy a boncteremben nem volt mikroszkóp, ami szükséges lett volna ennek megállapításához. A tegnapi ítélet sem foglalt állást abban, hogy a Weiszdornnál lévő pisztoly melyik sebesülést okozta, de megállapította, hogy a vádlott bizonyosan eltalálta az őrt. Az ítélőtábla súlyosbító körülménynek értékelte a többszörös minősítést, és azt, hogy a bűncselekmény nyolc áldozatot követelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.