Első a társadalom érdeke

Az ügyészi munkában nincs helye a politikának – mondta lapunknak adott interjújában Polt Péter legfőbb ügyész, akit hétfőn választott meg a parlament, s aki már hat évig betöltötte ezt a funkciót. Az uniós elnökség idején az ügyészség a korrupciós ügyekben várhatóan nemzetközi együttműködést kezdeményez.

Kulcsár Anna
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önt a kormánytöbbség szavazataival választották meg a vádhatóság élére. Nem tart attól, hogy a Fidesz pártkatonájaként emlegetik majd?
– Több okból sem tartok ettől. Egyrészt a legfőbb ügyészi posztot szakmai tisztségként fogom fel, amelyben semmi keresnivalója sincs a politikának. Másrészt a 2000 és 2006 közötti időszak, s az azóta eltelt négy és fél év rácáfolt a rosszindulatú feltételezésekre. Egyes ügyekben az utódomat is kritikával illeték. Ezek nem szakmai bírálatok voltak.
– Az elszámoltatási ügyek lehetőséget adnak a politikai vitákra.
– Az ügyészségen, engem is beleértve, mindenkinek a törvényt kell követnie. Ez fog történni az elszámoltatási eljárásokban is.
– A legfőbb ügyész nem visel politikai felelősséget – ezt az ön kezdeményezésére az Alkotmánybíróság is többször megállapította. Az Országgyűlés pedig nemrégiben úgy döntött: a vádhatóság vezetőjét nem interpellálhatják a képviselők. A legutóbbi módosítások fölöslegessé teszik, hogy az új alkotmány külön foglalkozzon az ügyészség helyzetével?
– Úgy látom, a mostani alkotmánymódosítással és az ügyészségi szolgálati törvény megváltoztatásával befejeződött az ügyészség alkotmányos státusának meghatározása. Az új szabályok teljessé tették a vádhatóság függetlenségét.
*
– Megszűntek azon ellentmondások, amelyek az 1989–90-es jogalkotást jellemezték. Az ügyészi szervezet megfelel az Európa Tanács 2000-ben elfogadott ajánlásának is. Nem gondolom, hogy az új alkotmányban ezen változtatni kellene.
– A most bevezetett kilencéves megbízatás nem túlságosan hosszú? A legfőbb ügyészt eddig hat esztendőre választották meg.
– Nem tartom aránytalannak a megbízatás időtartamát. Külföldön arra is van példa, hogy az igazságügyi vezetők életük végéig látják el feladatukat. Itthon is előfordul hat, kilenc, tizenkét évre szóló kinevezés. A törvény indoklása szerint a cél az, hogy egységessé váljék a közjogi funkciók betöltésének időtartama. A legfőbb ügyész mandátumának hossza mostantól megegyezik az alkotmánybírákéval, de nem éri el az Állami Számvevőszék elnökének szolgálati idejét.
– A kormány a múlt héten beterjesztett egy olyan törvényjavaslatot, amely gyorsítani kívánja a büntetőeljárásokat. Ön szerint továbbra is érvényesülni fognak a garanciák?
– Az emberi jogok iránt én személy szerint is mindig elkötelezett voltam. Ám ne felejtsük el, hogy nemcsak a gyanúsítottnak, a vádlottnak vannak emberi jogai, hanem a sértettnek, az áldozatnak is. Ezeket és a társadalom egészének a jogait együttesen kell mérlegre tenni. Az ellentmondások feloldásakor a társadalom érdekei az elsődlegesek.
– Az ügyésznek az Alkotmánybíróság döntése alapján januártól minden tárgyaláson részt kell vennie. Megoldható lesz ez?
– A parlament erre kétszáz fős létszámbővítést szavazott meg. Azonban csak fokozatos előrelépésre lesz mód, hiszen ügyészt nem lehet a szegről leakasztani. Mozgósítanunk kell belső tartalékainkat, célunk emellett, hogy a helyek többségét főként saját nevelésű szakemberekkel töltsük be. Már a Ház előtt van az a törvényjavaslat, amely lehetővé teszi, hogy az ügyészségi titkárok mellett fogalmazók is képviselhessék a vádat.
– Előfordulhat, hogy a tárgyaláson az ügyészt a fogalmazó helyettesíti, a vádlott nem lesz jelen, a védelmet pedig kirendelt ügyvéd látja el?
– Remélem, hogy ilyen egyre ritkábban fordul elő. Ügyészségi fogalmazó csak a legegyszerűbb esetekben képviselheti a vádat. Mindemellett el kell érni azt, ami az eljárásokat gyorsító törvénycsomag célja, hogy rosszhiszeműen ne lehessen elhúzni a büntetőpereket. Egyes szereplők szándékos távolmaradása ne hátráltathassa az ügyek befejezését.
– Ön a parlamenti szakbizottság ülésén szervezeti változtatásokról is beszélt. A jelenlegi ügyészségi struktúrát 2000 és 2006 között az ön elképzelései szerint alakították ki.
– Ez a szervezeti felépítés kiállta a próbát, de az élet megköveteli, hogy alkalmazkodjunk a változásokhoz. A korrupciós ügyek felderítésére további ötvenöt fővel külön szervezeti egységeket hozunk létre.
– A Gyurcsány- és a Biszku-ügy megérkezett már a Legfőbb Ügyészséghez?
– Erről még nem tudok tájékoztatást adni, mert csak december 14-én veszem át a vezetői posztot.
– A 2006. őszi események ügyében milyen lépésekre számíthatunk?
– Még nem ismerem azokat a jelentéseket s főként a jelentések háttéradatait, amelyek a Legfőbb Ügyészségen az ilyen ügyekben folytatott vizsgálatokról készültek.
– Melyek a legközelebbi tervei?
– A jövő év első felében, uniós elnökségünk idején két legfőbb ügyészi találkozónak is a házigazdái leszünk. Egyiket Hágában szervezzük meg, a másikat Budapesten. Elképzelhető, hogy a korrupciós ügyekben nemzetközi együttműködési javaslatokat teszünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.