Figyelnek Moszkvára

Katonai és energetikai együttműködés – elsősorban ezekről a kérdésekről tárgyal Washingtonban a lengyel államfő, röviddel azt követően, hogy a kétoldalú viszonyt, valamint a NATO Lengyelországra és a baltiakra vonatkozó védelmi terveit érintő amerikai diplomáciai iratok kerültek napvilágra.

Zord Gábor László
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország fontos szereplője annak a folyamatnak, amely a Nyugat és Oroszország között zajlik, ezért is fontos, hogy a varsói vezetés tud-e olyan együttműködési formákat találni az Egyesült Államokkal, amelyek nem váltják ki Moszkva rosszallását. Kérdés, hogy az immár elvetett Bush-féle rakétavédelmi tervekkel megvalósulási szakaszba ért kooperáció, azon belül a lengyel fegyveres erők korszerűsítése, valamint amerikai erők gyakori rotációja az országban összeegyeztethető-e azzal a stratégiai szintű folyamattal, amely révén a szövetségesek (köztük az „új” kelet-európai tagországokkal) biztonságpolitikai kiegyezést céloznak meg Oroszországgal.
A nyilvánvaló ellentmondás azonban megfigyelők szerint csak látszólag feloldhatatlan: azzal, hogy a lengyelek, a litvánok, a lettek és az észtek biztonságérzetét megerősítik, és a NATO 5., kölcsönös védelemről szóló cikkelyét alátámasztják védelmi készenléti tervekkel, kifogják a szelet azok vitorlájából, akik szerint adott helyzetben a Nyugat gondolkodás nélkül odadobja őket koncnak, ha érdekei azt diktálják. Megnyugtatásukkal nagyobb az esélye annak, hogy nem ülnek fel minden gyanúnak és intézményes eszközeikkel nem gátolják a szövetség illetve az Európai Unió stratégiai közeledését Oroszországhoz.
Hogy ezt az elméletet sikerül-e a megfelelő tartalommal megtölteni, Bronislaw Komorowski amerikai útján részben kiderülhet. A lengyel elnök és Barack Obama amerikai államfő egyórásra tervezett találkozóján szó esik a már megkezdett állomásoztatási programok folytatásáról, illetve kiegészítéséről újakkal. Ez utóbbiak szerint időről időre amerikai F–16-os vadászgépek és Hercules szállítógépek is állomásoznának Lengyelországban – az is elképzelhető, hogy Varsónak most ezzel kapcsolatos deklarációt is sikerül kicsikarnia Washingtonból.
Komorowski a lengyel biztonságérzet második legfontosabb pilléréről, az energetikáról is tárgyal, amelyben az a legfőbb kérdés, hogy az Egyesült Államok miként tud hozzájárulni a források diverzifikációjához. Megkerülhetetlen témaként pedig ott a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott kiszivárogtatások ügye, amelyekről az elnök indulása előtt azt nyilatkozta Donald Tusk kormányfő, hogy Washington és szövetségesei viszonyáról kialakult illúziók elvesztéséhez vezettek.

Vizsgálnák a tragédiát. Marta Kaczynski, a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski lánya az Európai Parlamentben nemzetközi vizsgálatot kért az április 10-i szmolenszki repülőszerencsétlenség ügyében. „Az áldozatok családjainak szüksége van az európai intézmények segítségére. Tudjuk, az európai közvéleménynek torz képe van a szerencsétlenségről – mondta Marta Kaczynski. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.