Katalógus készült az egyházüldözésről

Tarics Péter
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazság feltárása egyetemes keresztény igény – jelentette ki Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát az Egyházüldözés és egyházüldözők a Kádár-korszakban című könyv tegnapi bemutatóján a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. A püspök szerint nem speciálisan egyházi gond e téma feltárása, hanem össztársadalmi. Ezért a kötet szerzői az egyetemes ügynek használnak tanulmányaikkal. A közös közelmúltra való tekintettel hasznos – mondta –, hogy a tanulmánykötet ökumenikus. A főapát szerint a tisztulás és a feltárás folyamata nagyon fájdalmas, ezért félünk tőle. Ez a fájdalom azonban gyógyulást eredményez. Várszegi szerint nagyon hasznos a kötet mondanivalójában az, hogy nemcsak a keresztényekről szól, hanem üldözőikről is.
A kötet – amelynek kiadásában a katolikus, a református és az evangélikus egyház is közreműködött – többéves kutatás eredményei alapján szakszerűen mutatja be, hogy kik voltak a Kádár-rendszerben az egyházpolitika és az egyházüldözés működtetői és végrehajtói. A kötet rámutat, milyen párt- és állami szervek határozták meg az egyházakkal szembeni eljárásokat. Mindhárom történelmi egyház fontosnak tartja, hogy az elmúlt évtizedek egyházkutatása és egyháztörténete alapján napvilágot lásson az igazság, a kommunista diktatúra egyházzal és egyházi személyekkel kapcsolatos működésének mechanizmusa.
A magyar sajátosságok mellett a könyv ismerteti a posztkommunista országok területén élő és ott üldöztetést elszenvedett egyházak helyzetét is.
Tőkéczki László történész, egyetemi docens arról beszélt, hogy sokat ártottak az egyháznak azok a személyek, akik együttműködtek az állambiztonsági szervekkel, s akik azt mondták magukról, hogy ők tartották fenn az egyházat. – Lehet-e hazugsággal biztosítani az egyház folyamatosságát? – tette fel a kérdést a történész, aki szerint ez nem lehetséges. Szerinte nem lehet egyezség azok között, akik azt hirdetik, hogy „minél rosszabb, annál jobb”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.