Kettévágott tájak

Ludwig Emil
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alföld északkeleti szegletében, a Keleti-Kárpátok előhegyeinek lábánál elterülő Bodrogköz sorsát éppúgy megpecsételte az 1920-ban kiszabott új határ, mint valamennyi Trianonban kettészelt történelmi megyénk és az anyaországtól messzire szakított magyar területeink jövőjét. A régi közigazgatás szerint Zemplén vármegye Alsó- és Felső-Bodrogközi járására tagolt, folyóvizek által közrefogott táját úgy vágták ketté, hogy a kisebb területű, Csehszlovákiához ragasztott részen harminc település, míg a nagyobbik, nálunk marad területen 22 község található. Királyhelmec mezőváros odaát van, a Lórántffyak másik fészkét, Sárospatakot meghagyták nekünk. A Tisza, a Bodrog, a Latorca és az Ung–Laborc határolta, egészen az újkorig elzárt szigetvilág a múlt században szegénységbe sülylyedt, a mai Szlovákia legkeletibb részét képező végvidék Európa talán legnyomorúságosabb zuga.
A Bodrogköz ennek dacára – avagy éppen emiatt – a humán tudományok művelőinek paradicsoma: régészek, művészettörténészek, szociológusok és biológusok, a humánantropológia, a tárgyi és szellemi néprajz tudósai kisebb könyvtárt megtöltő forrás- és kutatási anyagot gyűjtöttek össze, dolgoztak fel a táj és lakói múltjából. Gönyey Sándor, Balassa Iván, Nagy Géza, Dankó Imre és mások munkái mellé most odatehetjük a polcra a Bodrogköz szépségeit bemutató új, igazán reprezentatív képeskönyvet is. Annál inkább, mert a kötet szerkesztője és kísérőtanulmányának szerzője, Viga Gyula maga is néprajzot, történelmet kutató szakember. A kiadó által évek óta megjelentetett könyvsorozat e legújabb darabja neki köszönheti, hogy a mindig szép fotókkal illusztrált művek után végre a szöveg is magas színvonalú társa a képeknek. Ez nem jelenti azt, hogy a széria állandó szerzője, Kútvölgyi Mihály ne tett volna ki magáért: színes felvételei a Bodrogköz vízi világáról, a réteken, mezőkön legelő őshonos állatokról, halászokról és kézművesekről, régészeti és néprajzi emlékekről, egyházi és népi műemlékekről, az „angyalok építette” Árpád-kori karcsai templomról és a pácini reneszánsz várkastélyról, fafaragó, sütő-főző és táncot járó emberekről és emberpalántákról most is hívogatóak, kedvcsinálók és étvágygerjesztők. Az igényes néprajzi bemutatást ezúttal múzeumi gyűjteményekben őrzött régi fényképfelvételek teszik teljessé, tudományos rangra emelve a munkát, egyben példát mutatva, miként kell népszerűsíteni az igényes olvasóközönség, a látni, tanulni, kirándulni szeretők körében Magyarország rejtőzködő szépségeit.
(Kútvölgyi Mihály–Viga Gyula: Kincses Bodrogköz. Timp Kiadó, Üllő, 2010. Ára: 4990 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.