Kivonul a Pizza Hut a magyar piacról?

Lassan elfogynak a Pizza Hut-lánc hazai éttermei: 2006 óta csökken a számuk, az idén hármat zártak be. Szakmai vélemény szerint természetes folyamatról van szó, ha másutt jövedelmezőbbek az éttermek, oda összpontosítja erejét a tulajdonos.

Hajdú Péter
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettőre fogyatkozott a Pizza Hut gyorsétteremlánc hazai üzleteinek száma, miután néhány héttel ezelőtt bezárt a cég zászlóshajója, a 18 évvel ezelőtt elsőként nyitott, Király utca–Erzsébet körút sarkán működő egység. Az idén nem ez volt az első étterembezárás: nem is olyan régen húzta le a rolót a Károly körúti pizzéria. A bezárási hullám évek óta tart, hiszen a cégnek a csúcson csaknem kéttucatnyi egysége várta a pizzára vágyókat, s 2006-ra az éttermek fele már nem működött, az idei év elejére pedig számuk ötre csökkent. A cég honlapja szerint az egykor népszerű s jól szervezett házhozszállítási szolgáltatás is megszűnt. Igaz, pizzát rendelni még lehet, de azt nem viszik házhoz, hanem a még működő két budapesti plázában található étteremben lehet átvenni.
Az első Pizza Hut étterem 1992-es megnyitását követően több egység is nyílt Budapesten. Majd Győrben, Pécsett, Miskolcon és Szegeden jelent meg az olasz pizzától különböző és gyorsan népszerűvé váló termékével, az amerikai serpenyős pizzával a cég. A franchise-rendszerben működő hazai üzlethálózat jogai először George F. Hemingway kezébe kerültek, s az üzlet eleinte jól is ment, hiszen a Pizza Hut a harmadik legnagyobb gyorsétteremlánccá küzdötte föl magát.
Öt évvel ezelőtt a lánc franchise-jogait az AmRest Vendéglátó Kft. szerezte meg, s azóta is ez a vállalkozás üzemelteti az éttermeket. A vendéglátásban rutinos vállalat működteti a hazai Kentucky Fried Chicken étteremláncot is, amely – szemben a Pizza Huttal – sikeres, hiszen 2006 óta egyre több éttermet nyit. Ezért is érthetetlen a korábban sikeres Pizza Hut zuhanórepülése s esetleges megszűnése. Kerestük az AmRest illetékes szakemberét, de azt az információt kaptuk, hogy a Pizza Hut-ügyekben a lengyelországi központban jogosultak nyilatkozni. Az oda eljuttatott, a megszüntetéssel kapcsolatos kérdésekre lapzártáig nem kaptunk választ.
Nincs abban semmi különleges, ha egy nemzetközi hálózattal rendelkező vállalkozás kivonul egy piacról – mondták kérdésünkre az Országos Kereskedelmi Szövetségnél. Ha a tulajdonos úgy ítéli meg, hogy nem elég jövedelmező egy étterem, adott esetben egy országban működő egész hálózat, akkor megszünteti. Lehet, hogy más országban jövedelmezőbb az egységek működtetése, s így nem éri meg újabb ráfordításokkal fejleszteni vagy akár szinten tartani a hálózatot. Van erre példa a magyar kereskedelem történetében is, gondoljunk csak a Julius Meinl, a Kaiser’s vagy a Plus kivonulására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.