Nincs új a lap alatt

Csontos János
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drága pénzen megvásároltam a hét végén az üres címlappal megjelent újságokat. Nem holmi praktikus meggondolás vezetett (a Népszavára meg az Élet és Irodalomra legalább jegyzetelni lehet a felszabaduló helyeken, a fényes papírú Magyar Narancsra még azt sem), hanem próbáltam tesztelni magam: felháborít-e, megrendít-e, protestáló politikai aktivitásra serkent-e, hogy Bojtár, Kovács és Németh urak halálra aggódják magukat a médiatörvény tervezete miatt állítólag végveszélybe került sajtószabadságért? Nos, a kísérlet teljességgel kontraproduktív eredményt hozott – körülbelül olyat, mint a kollaboráns Paul Lendvai dühödt Orbán-kritikái. Felidéztem az irodalmi lap némely szellemileg öv alatti publicisztikáját (a soros címoldali jegyzetírót – tiszta haszon – ezen a héten szabadságolni lehetett), a Mancs eltökélt SZDSZ-barátságát vagy a bájos történelmi tablót, amikor a komplett Medgyessy-kormány a szociáldemokrata fáklyalángot őrző Népszava szerkesztőségében kaszinózott; és meg kellett állapítanom: hiteles, független szakmai érdekérvényesítésről ez esetben körülbelül annyira beszélhetünk, mint amikor a szakszervezeti mozgalom élharcosai rendre az MSZP parlamenti padsoraiban foglaltak helyet.
Persze, értem én a szimbolikát. Nekem is megvan az emlékezet virtuális képtárában a (még valóban szociáldemokrata) Népszava címlapja: Ferenc József meghalt – aztán alatta a roppant nagy fehérség. Csakhogy azokat a hiányzó betűket a világégés kellős közepén a háborús cenzúra dobatta ki a szedőkkel. (Tessék utánanézni: háborús helyzetben ma is életre kel ez az intézmény; benne van a hatályos törvényekben.) Most meg a főszerkesztő urak önként és dalolva – mondhatni: a sajtószabadság részeként – dönthettek úgy, hogy tabula rasát csinálnak a címoldalon. A tabula rasa persze nem teljes: szemlátomást nem bíztak olvasóik műveltségében és asszociációs készségében – az egyeztetett vezércikket mégiscsak odabiggyesztették a tervezett fehér foltba. (Erről az jutott eszembe, amikor a Népszabadság és a liberális Magyar Hírlap a Horn-kormány idején rendre hasonló címlappal, hasonló sztorikkal jelent meg. Természetesen messzemenően spontán módon, a véletlen furcsa játékaként.) Ez afféle megelőző csapás: a prognózis szerint a sajtó-, vélemény- és szólásszabadság 2011. január elsején, az új médiatörvény hatálybalépésével szűnik meg Magyarországon, tehát akkortól az említett lapok többi oldala is feltehetőleg egyöntetűen fehér lesz. Ez a sajtószabadságtalanság azonban legfeljebb egy évig fog tartani, ugyanis – más, hasonlóan komoly prognózisok szerint – 2012-ben vége lesz a világnak. (Csak tudnám, hogyan fog akkor Putyin meg a katari sejk focivébét rendezni…)
A sajtószabadság csakis akkor menekülne meg, ha a Fidesz visszavonná a médiatörvény tervezetét, s az elektronikus, nyomtatott és internetes média munkásai tovább tapicskolhatnának a termékeny, szabados, ám fölöttébb bűzlő mocsárvilágban. Csalódnék a kormánypártban, ha meghátrálna: nem ezért csináltam forradalmat abban a bizonyos fülkében. Igaz: csiszolgatni még lehetne a dolgon. Biztosítani például egy gyors bírósági kört; s megmondani előre pontosan, miért jár vaskos büntetés a médiahatóságtól: esti mese idején pornót adni, politikai ellenlábasról dehonesztáló sztorit koholni, photoshoppolt képet valódiként beállítani – és így tovább. Posztumusz Teller-levelet kreálni: szerintem ezért még kevés is a 25 milliós bírság. A debreceni polgármesterről szóló fiktív sztoriért, miszerint fékezhetetlen vágyát fényes nappal prostituáltakkal oltja a pályaudvar előtt parkoló taxikban, megfontolandó lenne bevezetni az ötvenmilliós kategóriát is. Az egyik országos bulvárlap főszerkesztője egy ízben bizalmasan megsúgta nekem: üzletpolitikájukba már eleve beépítik a pervesztéseket, a címlapsztorik pedig lényegében megvásárolhatók, bár igencsak húzós tarifájuk van. Nos, a sajtószabadság ebben a formában némiképp tényleg csorbulna – s nem azért, hogy ha idővel minden címlap fehér lesz, a címlapsztorit sem lehet majd árulni.
A törvénytervezet kritizálóinak egyik visszatérő érve, hogy a médiaszabályozást a nyomtatott sajtóra és a világhálóra is kiterjeszteni nem európai tempó. Ezt mondták nemrég a bankadóra is, ehhez képest eléggé elterjedt szerte Európában. Magyarország most egy újabb területen lehet pionír. Annyit beszéltünk már a médiakonvergenciáról, miszerint minden mindennel összemosódik – most legalább a törvények lefedik az életet. Az elektronikus és nyomtatott sajtó összenövését amúgy már a korábbi médiatörvény is érzékelte: korlátozta például egy-egy médiacsoport tulajdonlását, befolyását országos lapokban, tévékben és rádiókban. Az internet bevonása a felelősségteljes sajtóvilágba pedig nem a szent szólásszabadság csonkítása, hanem az elharapózott anonim véleménynyilvánításé: szerintem az illegális földalatti partizánromantikáért nem nagy kár.
Sokatmondó ugyanakkor, hogy például ezt az üres címlapos happeninget ezúttal is a blogszféra ötölte ki, nem az első nyilvánosság. Voltak médiablogok, amelyek már egy héttel korábban „üres bekezdéssel” meg „üres kommentekkel” tüntettek; ami nevetséges szerepzavar, sőt kortévesztés, de akkor is náluk van az innováció. Pontosabban ők is csak alkalmazták a gesztust, hiszen például 2002-ben a Magyar Nemzet is jelent meg tiltakozásként üres címlappal az Országos Választási Bizottság döntése ellen, amely Lovas István aktuális könyvének (K. O.) a hirdetését kampánycsend-sértésnek minősítette, mondván, hogy a lap azt akarta sugallni: a választási tévévitán Orbán Viktor kiütötte Medgyessy Pétert. De emlékezetes az az eset is, amikor a liberális Magyar Hírlap szerzője a sajtószabadság szent nevében üdvösnek tartotta volna Orbán Viktor likvidálását, mire a Fidesz válaszreakcióként eltanácsolta kongresszusáról a lap tudósítóját. A Népszabadság ekkor – formailag a sajtószabadság védelmében – szolidaritást vállalt a potenciális likvidálókkal, s a kongresszusi tudósítása helyén ugyancsak fehér foltot jelentetett meg. Elmondható tehát: nincs új a lap alatt – de még tovább araszolva eljuthatunk az ifjú, de leleményes Friderikusz Sándorig is, aki a rendszerváltás hajnalán Ez egy tiszta jó könyv címmel jelentetett meg a magyar boldogságról egy üres kötetet, amely 120 ezer példányban kelt el.
Ám minden blöff csak egyszer jön be, úgyhogy komolyan aggódom a mostani protestálók üzleti tervének teljesülése miatt. Az ÉS például beljebb, ahol a lap már nem szűziesen fehér, Pető Iván „laikus állampolgárral” közöl interjút, akinek komoly része volt azoknak az áldatlan, kaotikus médiaviszonyoknak az előállításában, amelyeket most ilyen radikális módon muszáj rendbe tenni. A szabad elvonulást kapott nyugdíjas médiapolitikus „kultúrtörténészről”, Pető Ivánról, a honi oktatásügyet szétziláló Magyar Bálintról és a fővárost lezüllesztő Demszky Gáborról aztán megint eszembe jut az a bizonyos fülkeforradalom, amely a nyugalomba vonulókra nem terjeszti ki a 98 százalékos különadót. Meg az, hogy a kárpótlásként közcélra felajánlott adriai birtokon milyen kiválóan lehetne kolontári meg felsőzsolcai cigány gyerekeket üdültetni, s hogy milyen nagyszerűen meg lehetne ezeket a közérdekű témákat tárgyalni az üresen hagyott lapfelületeken…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.