Pőszét kizárták a Jobbik frakciójából

A Jobbik frakciója tegnap kizárta tagjai közül Pősze Lajos országgyűlési képviselőt. A politikus korábban  bírálta a Magyar Gárdához és Budaházy Györgyhöz való viszonyt, illetve a vidéki szervezetek ellehetetlenítését is. A sorozatos nézeteltérések miatt a Jobbik országos elnöksége múlt héten egyhangú döntéssel felszólította képviselői mandátumának visszaadására. Pősze ezt nem tette meg, noha ezt áprilisban a Szent Korona előtt tett esküvel vállalta. A párt frakciója ezért tegnap úgy döntött, eltávolítja soraiból a képviselőt.

Bodacz Balázs
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ön azt mondja, alapvető orientációs problémái vannak a Jobbiknak. Pontosan mit ért ezen?
– Elképesztő az iszlámimádat.
– Az olvasók kedvéért mondana néhány példát?
– Pártunk vezetője is többször hangoztatta, hogy nekünk nem kell félnünk az iszlámtól, az iszlám barátunk.
– Ellenségünk az iszlám?
– Természetesen nem, de az nem megy, hogy hátat fordítunk a keresztény Európának, aztán kettős kereszteket döfködünk a földbe.
– A Jobbik, amióta tudok róluk, küzd a kereszténység alkotmányban való megemlítéséért, a Szent Korona-tan alapján álló törvényhozást szorgalmaz, adventkor keresztet állít országszerte. Ez volna az iszlámimádat?
– Ezek ad hoc, tárgyi, totemista megnyilvánulások.
– Ön azt állítja, a Jobbik egyre rasszistább. Ám a párt lényegesen finomabban kezeli ezt a témát azóta, hogy bekerült a parlamentbe. Nem ugyanazt a műsort nézzük?
– Szakmai megoldásokat kell keresni, ezekre pedig, úgy látom, kevésbé fogékonyak a vezetők, mint amennyire az szerintem hasznos volna.
– Most azt akarja mondani, hogy a cigánykérdést illető jobbikos állásponttal nem volt tisztában akkor, amikor a párthoz csatlakozott?
– Vona Gábor azt kérte, hogy segítsek szakmai alapokra helyezni, színvonalasabbá, nyitottabbá tenni a Jobbikot. Erre végül nem volt lehetőségem.
– Kilépett volna, ha nem zárják ki?
– Ilyen lépés is érlelődött bennem, bár az utolsó percig azt hittem, hogy a párt vezetői változtatni akarnak az imázson. Sajnálatos módon ez nem történt meg.
– Ön a Szent Korona előtt esküt tett arra, hogy lemond mandátumáról, ha a pártelnökség kétharmada erre felszólítja. Nem két, hanem három harmad döntött így, ön mégis megtartja képviselői helyét. A Jobbik esküszegést emleget.
– Az eskütétel egyike volt azon módszereknek, amelyekkel a párt vezetése a tagokat fanatizálja, és megpróbálja őket lelki nyomás alatt tartani.
– Nem lett volna kötelező tűrnie ezt a terrort. Igaz, akkor nem lett volna képviselő sem.
– Engem azért hívtak a pártba, hogy segítsem jobbá tenni. A képviselők visszahívhatóságának pedig sosem voltam híve. De a mandátumomat elsősorban azért tartom meg, mert nem hagyhatom magukra azokat, akiktől az elmúlt hónapokban elfordult a Jobbik.
– Az élükre áll?
– Segítek nekik, hogy hallassák a hangjukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.