Százmilliók offshore-hátterű befektetőknek?

Faramuci helyzetben van Lengyeltóti önkormányzata: a város területén, ősparkos környezetben álló rokokó kastély nem a település tulajdona, így hiába képvisel még romosan is nagy értéket, tétlenül kénytelenek nézni állagromlását. Az épület rejtélyes, offshore-hátterű tulajdonosai az elmúlt években a kastéllyal kapcsolatos terveikhez több száz millió forintot nyertek uniós pályázatokon, ám eddig egy kapavágás sem történt a területen.

Velkei Tamás
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyeltóti Zichy-kastély utolsó névadó tulajdonosa Zichy Béla volt, a helyiek emlékezete szerint örökösei, a Pejácsevichek 1938-ban ajándékozták az államnak az épületet. A háború után egészségügyi intézményként funkcionált, amelyet a marcali kórház működtetett. Sütő László, Marcali polgármesterének elmondása szerint az 1990. évi önkormányzati törvény értelmében lett a város a kórház tulajdonosa, az ingatlanokat akkoriban az kapta meg az államtól, akinek a használatában volt. Később Marcaliban a kórházhoz építettek egy új szárnyat, ahová a magukról gondoskodni képtelen betegeket is el tudták helyezni. Az évek óta üresen álló romos épülettől 2007-ben vált meg az önkormányzat. Ettől kezdve a város semmit nem tudott az épület sorsáról, azt sem, hogy az ingatlan hányszor cserélt gazdát. Kenyér Endre lengyeltóti fideszes képviselő úgy emlékszik, jobbára hitelfelvételek zálogaként nyújtott segítséget befektetőknek az épület.
Pár hete a helyiek meglepve látták a kastély kertjébe kihelyezett transzparenseken, hogy ismét új tulajdonosa van az ingatlannak. S hogy ki az? Nem könnyű kideríteni. 2007-ben ugyanis a Dél-dunántúli operatív program részeként még a Viktória Sziget Kft. nyert, a cég kastélyszálló építésére nyújtott be pályázatot, 239 millió forintot nyerve a projekthez. Ugyanakkor az Ingatlan.com oldalán még 2009-ben is kínálták a „szálloda vagy klinika hasznosításra alkalmas”, tízhektáros ősparkban fekvő rokokó épületet 450 millió forintért. A hírek szerint azonban a jelenlegi tulajdonos három éve birtokolja az ingatlant. Hogy a Viktória Sziget Kft. kínálta-e tavaly megvételre tulajdonát vagy más, nem tudható.
Az viszont igen, hogy az említett táblák szerint két másik cég, a Castle Wine Pincészet Kft. és a Castle Pezsgőpincészet Kft. kívánnak beruházni a telken. Projektjeikre uniós forrásból 800 millió forintot nyertek. A három vállalkozás közül egyiket sem tudtuk elérni, és e-mailben elküldött kérdéseinkre sem reagáltak lapzártáig. (Természetesen véleményüknek – ameny-nyiben élni kívánnak vele – helyt adunk.)
Érdemes megvizsgálni a cégek tulajdonosi körét. A Viktória Szigetnek két tagja van: egy, a Brit Virgin Szigeteken bejegyzett offshore cég és egy magánszemély. A Castle Wine Pincészetnek és a Castle Pezsgőpincészetnek ugyanaz a címe, a Pezsgőpincészet egyedüli tagja a MÜÁRT-SOL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A cég tagjai közt azt a baloldali megrendeléseket garmadával elnyerő In-Kal Securityt, illetve annak tulajdonosait találjuk, amely a napokban kezdte meg biztonsági tevékenységét Ferihegyen.
A dombon magasodó kastélyt fák takarják, parkja kerítéssel védett, nem lehet megközelíteni. A portás nem enged be a területre, még kívülről sem tekinthetjük meg az épületet. A táblák felirata arról tanúskodik, hogy a kivitelezés időtartama (nem befejezése!) 2010. Kivitelező, műszaki ellenőr nincs feltüntetve. Idén viszont már nem valószínű, hogy elkezdődik az építkezés, amelynek során wellness-szálloda, pezsgőpincészet és borászat létesülne (létesült volna?) az ódon falak közt.
Sütő László, Marcali első embere kifejti: a településrendezési tervvel összhangban kell állnia a cégek terveinek, és az sem árt, ha az önkormányzat támogatja a pályázatot. Nem is lenne ezzel gond. – Valósuljon meg egy hasznos, szép funkció az épületben, csak az enyészeté ne legyen – fogalmazza meg a város elvárásait Zsombok Lajos József, Lengyeltóti nemrég megválasztott új, független polgármestere, aki személy szerint a pezsgőpincészetnek kifejezetten örülne. Ám sem az előző ciklusban, sem manapság nem találkoztak egyetlen befektetővel sem.
Akadtak a testületnél szerencsésebbek: egy, a kastélyhoz közeli vállalkozás tulajdonosa annyit tud, hogy a nyáron mint telekszomszédot megkeresték a beruházók. Arra kérték, járuljon hozzá az átalakításhoz, ám azóta sem keresték, és nem is találkozott senkivel a cégektől.
– Olyan jó lenne már, ha történne valami, ha kihasználnák ezt a csodás épületet, ha rendbe tennék a parkot, mert már nagyon elhanyagolt – sóhajt a hölgy.
– Korábban a kerítés mellett álltak a táblák, nemrég vitték beljebb – mutat a két hatalmas kiírásra Ferenc, egy járókelő, s hozzáteszi: a városban már senki nem bízik abban, hogy az épülettel valaha is történik valami. Még egy földmérőt sem láttak, nemhogy munkásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.