Szemléletváltás a foglalkoztatásban

A felelős és felelősségteljes vállalkozásért egy négycsillagos szálloda, a budapesti Hotel Panda kapta az idén az Európai Vállalkozási Díjat. A szállodát szinte kizárólag fogyatékkal élő alkalmazottak működtetik. A hazai legjobbnak minősülő pályázat a szintén nyertes Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együtt képviseli hazánkat az európai megméretésen.

Szabó Anna
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt kategóriában tizenhét pályázat kapott tegnap elismerést az Európai Vállalkozási Díj nemzeti fordulóján, amelynek eredményét Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiai államtitkára ismertette. A legmagasabb pontszámot elérő nyertes a fogyatékkal élőket foglalkoztató budapesti Hotel Panda Kft. lett a felelős és felelősségteljes vállalkozás kategóriában. A szálloda évek óta a megváltozott munkaképességűek piaci, vagyis nem állami támogatással működő foglalkoztatásának úttörője, mivel olyan nyereségesen működő vállalkozás, ahol szinte kizárólag fogyatékkal élők tartják fenn a szállodát. A szaktárca a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát is kitüntette az üzleti környezet fejlesztése kategóriában. E két pályázat képviselheti hazánkat az Európai Vállalkozási Díj nemzetközi fordulójában, amelynek ünnepélyes díjkiosztó gálája jövő májusban, a magyar soros uniós elnökség alatt lesz Budapesten.
Cséfalvay Zoltán köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai vállalkozások úgy lesznek képesek új munkahelyeket létrehozni, vagyis „a nemzeti jólét megteremtéséhez hozzájárulni”, hogy az állam biztosítja nekik a kedvező üzleti környezetet egyrészt az adóterhek, másrészt a bürokrácia csökkentésével. Hangsúlyozta: Magyarországon a kis- és a középvállalkozásoknak mindössze a két százaléka termel külpiacra, így először a kisebb vállalkozásokat kell fejleszteni. Ugyanakkor a kisvállalkozói törvényben szereplő „először gondolj mindig a kicsikre” elv mellett érdemes lenne elterjeszteni a „naggyá válni jó” szemléletet is.
Kocsy Béla, a díjazott Hotel Panda Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: a megváltozott munkaképességűek körében mindössze tízszázalékos a foglalkoztatottság, amely az uniós átlagnál jóval roszszabb mutató. Ezen a téren különösen fontos lenne az új munkahelyek teremtése, mert a rokkantnyugdíjasokból egyre többen válhatnának adófizetővé – mondta. Hozzáfűzte: ha sikerülne húsz százalékra feltornázni a fogyatékkal élők foglalkoztatását, úgy két százalékkal bővülne a hazai GDP. Lapunk kérdésére elmondta: a rehabilitációs hozzájárulás csaknem egymillió forintra emelése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert nem párosult a fogyatékkal élők szakképzésével, így a cégek inkább befizették az adóterhet, de nem alkalmaztak megváltozott munkaképességű személyt. A szakember szerint a tendencia most megfordulni látszik, mert olyan képzési programok indulnak, amelyeket már a munkaadók igényeihez igazítottak, megnövelve az elhelyezési esélyeket. – Mérhető az elmozdulás a fogyatékkal élők foglalkoztatásának terén: valódi párbeszéd folyik a képzések kidolgozói és a munkaadók között, valamint elindultak a fogyatékkal élők társadalmi elfogadását segítő programok is – tette hozzá.
Az Európai Vállalkozási Díjat 2005-ben hozta létre az Európai Bizottság azoknak a kiváló elképzeléseknek és gyakorlatoknak az elismerésére, amelyek támogatják a vállalkozói tevékenységet, és jól tükrözik a vállalkozók társadalomban játszott szerepét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.