Terítéken a vérengzés

A Vajdasági Magyar Szövetségben (VMSZ) úgy tudják, hogy a közös magyar–szerb történészbizottság – amelynek tagjait már mindkét részről kijelölték – jövő év elején kezdi meg tevékenységét.

Sebestyén Imre
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós bírálat. Az Európai Bizottság figyelmeztette Szerbiát: azzal, hogy nem vesz részt Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) kínai ellenzéki Nobel-békedíjának átadási ünnepségén, rossz üzenetet küld arról, mennyire kész előrehaladni az EU-csatlakozás folyamatában. Szerbia egyike annak a 18 országnak, amelyek úgy döntöttek, hogy bojkottálják a Nobel-békedíj átadási ceremóniáját, miután Kína kampányt indított a bebörtönzött aktivista kitüntetése ellen. (MTI)


Minden rangosabb magyar– szerb találkozónak témája volt az utóbbi hónapokban az 1944–45-ös magyarellenes vérengzések tisztázásának fontossága a két nemzet történelmi megbékélésének az érdekében. Most jutott el Szerbia arra a szintre – értékelhetnénk –, hogy ezt a kérdést egyáltalán fel lehetett vetni, s a magyar–szerb kapcsolatok is csak most értek meg erre a közös feladatra. Természetesen nem kis szerepe volt ebben, hogy Szerbia az Európai Unióba igyekszik, s Európa felé a szebbik arcát kell mutatnia. Meg is alakult a történész vegyes bizottság, igaz, először csak a magyar fele, még tavaly, s a múlt hónap derekán kértek fel kilenc szerb történészt a kutatómunkára. Legalábbis így nyilatkozott Vuk Jeremics, a szerb diplomácia vezetője egy októberi külügyminiszteri találkozón. Reméli, tette hozzá, hogy a vegyes bizottság hamarosan elindíthatja tevékenységét. Ám a munka azóta sem kezdődött el. Dévavári Zoltán, a VMSZ alelnöke lapunknak megerősítette, hogy a közös bizottság még nem működik, a jövő év elejére várható a tevékenység elindítása.
Természetesen a történészeknek nem teljesen feltáratlan területen kell dolgozniuk, hiszen sok minden ismert és kikutatott. Publikálták is, igaz, jobbára magyarul, de a szerb történészek ugyanúgy ismerik a történelmi tényeket, más kérdés, hogy e téma politikai okokból nem került a szélesebb szerb közvélemény elé. Nem meglepő tehát – a közös történelem sok más kérdésével vagyunk így –, hogy a szerbek nem sokat tudnak arról, hogy a bevonuló partizánalakulatok Bácskában – de Bánátban és Baranyában is – a gyorsan létrehozott katonai igazgatás vezetőinek parancsára tömeges kivégzéseket hajtottak végre a magyarok ellen a kollektív bűnösség alapján.
Hogy a vegyes történészbizottság jövőre kezdődő munkája meddig tart, nem tudni, de a vajdasági magyarság bízik abban, hogy sikerül egy közös tudományos munkát a szerb és a magyar közvélemény elé tenni, ami elősegíti a két nemzet kapcsolatainak további javulását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.