Földesi-Szabó készült a szökésre

Csibra Tibor
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Célkörözési szakemberek igyekeznek kideríteni a szerdai ítélethirdetésének indokolása közben ismeretlen helyre távozott Földesi-Szabó László hollétét, az eset után a vádlott ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Fővárosi Bíróság – tudta meg lapunk. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bevetési osztálya egyik fővárosi lakcímén sem találta Földesit, ezért a nyomozók feltérképezik a terhelt kapcsolatrendszerét, ellenőrzik telefonhívásait, mert az adatok között lehet olyan, amely elvezethet a szökevényhez.
Miként megírtuk, az Egymásért alapítvány egykori kuratóriumi elnökét szerdán csempészés és sikkasztás miatt hét év börtönbüntetéssel sújtotta a Fővárosi Bíróság, a szabadlábon védekező Földesi azonban nem várta meg az elsőfokú ítélet indokolását, hanem kisétált a tárgyalóteremből.
A BRFK honlapján a körözési listán tette közzé Földesi arcképét. Úgy tudjuk, a nyomozók szerint a vádlott, akinek egykori rendőrtisztként titkosszolgálati kapcsolatai is vannak, készült a szökésre, és valószínűleg külföldre távozott.
– Nem hibázott a bírónő – jelentette ki lapunk kérdésére Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője. Úgy vélte, a bíró mindenben az eljárási törvény szerint járt el, amely – elsőfokú határozat esetén – nem teszi lehetővé, hogy az ítélet indokolása előtt döntsön a kényszerintézkedés elrendeléséről. Szavai szerint a bíró tisztában volt azzal, hogy a hét év szabadságvesztésről szóló ítélet magában hordozza annak kockázatát, hogy a vádlott kivonja magát az eljárás alól. A gyakorlatban van rá példa, hogy az ítélkező bíró „szívességet kérve” büntetés-végrehajtási személyzetet kér a tárgyalás idejére, azonban ezt a törvény nem szabályozza – fogalmazott Frech Ágnes. A nem a jogszabályokon alapuló lépést vagy intézkedést a bírón nem lehet számon kérni, mert csak akkor lett volna lehetősége a büntetés-végrehajtást hivatalból kirendelni, ha jogerős ítélet születik – jelentette ki a kollégiumvezető. Szerinte az, hogy az elítélt elhagyta a termet, nem számít szökésnek.
Az olimpikon Farkas Péter és testvére két éve szintén az ítélethirdetés indokolása közben távozott a bíróságról. Ugyancsak drogügy miatt ítélték el első fokon a Segalként ismert Czifra Tamást és társait tavaly februárban, de akkor a bírónő már a határozat kihirdetése előtt behívta a tárgyalóterembe a rendőröket, így onnan senki nem távozhatott engedély nélkül.
Balsai István, a Fidesz politikusa lapunknak elmondta, szerinte nem jogalkotói kérdésről, hanem bírói alkalmasságról van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.