Még várni kell a digitális átállásra

A jövő év vége helyett akár 2015-ig is kitolódhat az analógról digitális műsorszórásra való átállás, ami egyben a negyedik generációs mobilhálózatok fejlesztésének előfeltétele is. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár közölte: az előző kormány nem megfelelően készítette elő a váltást, ezért jogszabályi lehetőséget kellett biztosítani a késésre.

Bodacz Péter
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem 2011 végéig, hanem 2015-ig tolódik ki a digitális átállás a héten elfogadott módosító javaslat értelmében. A döntés azt a televíziós technológiaváltási folyamatot akasztja meg, amelyre már jó ideje készül az ország és a szolgáltatók, s amelyre nem mellesleg egy uniós irányelv is kötelezi hazánkat. A váltás értelmében a jelenlegi földi műsorszórás digitálisra állna át, amely jobb képminőséget, valamint több ingyenesen elérhető csatornát biztosítana a nézőknek. Az átállás nemcsak a televíziózás, hanem a mobilhálózatok fejlesztése miatt is fontos lenne: a felszabaduló frekvenciák felhasználásával épülhetnének ki olyan negyedik generációs – LTE – mobilhálózatok is, amelyek a jelenleginél gyorsabb mobilinternetet biztosíthatnának a lakosságnak alacsonyabb költségek mellett az ebből a szempontból még elmaradott régiókban is.
Eredetileg 2011 végén kapcsolták volna le az analóg tévésugárzást, azaz az LTE 2012-től startolhatott volna. A távközlési társaságokat érintő válságadó ismeretében a piac részéről már voltak olyan megnyilvánulások, amelyek a fejlesztések – így az LTE – kitolását helyezték kilátásba. Ennek némileg ellentmond, hogy például a Telenor több mint 50 milliárd forintot szánt eddig hálózatfejlesztésre, míg a Magyar Telekom 150 millió eurós hitelt vett fel hasonló célra.
A Magyar Telekom PR-igazgatósága lapunk megkeresésére közölte: bíznak abban, hogy a digitális átállás a médiatörvényben előírt feltételek teljesülésével megvalósul 2012 végére, mert a mobil széles sávú szolgáltatások további fejlesztésének ez az egyik alapfeltétele. A Telenor képviselője a Népszabadságnak adott nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki, hogy egy ilyen horderejű döntést nem előzött meg semmilyen konzultáció. – Az átállás elhalasztása komoly lemaradást idézhet elő, így a digitális Magyarország helyett Európa digitális sereghajtójává válhatunk – szögezte le a társaság. Lapunk érdeklődésére a Vodafone a jövő év elejére ígért tájékoztatást.
– A mostani módosítás nem halasztás, hanem egy lehetőség arra, hogy egy ésszerű késés lehetővé váljon anélkül, hogy újra módosítani kelljen a törvényt. Ezzel együtt a kormányzat törekszik arra, hogy minél előbb megtörténjen az átállás – közölte érdeklődésünkre az infokommunkációs államtitkár. Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: az eddigi halasztás legfőbb oka, hogy az előző kormányzat nem kezdte meg időben az átálláshoz szükséges feltételek biztosítását, így ha az eredeti, de nem előkészített határidőhöz tartaná magát az állam, úgy „ésszerűtlenül sok” pénzügyi forrást kellene biztosítani erre a célra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.