Muzsikusok, szívügyek és egy mestervonó

A Szegeden élő hegedűművész, Szecsődi Ferenc szerint Vucurevic Elvira egy jó hangszerrel megnyerhette volna a Kovács Dénes emlékének szentelt, szakközépiskolásoknak rendezett országos hegedűversenyt. A tizennyolc éves újvidéki lány Győrött második helyezett lett, a legszebb Hubay Jenő-interpretációért különdíjat kapott. December 16-án este a fővárosi Hubay Zeneszalonba invitálták. Tizenegy évvel ezelőtt, 1999 márciusában még NATO-bombák hulltak a Vajdaságra. Szegeden korábban is sokszor lehetett hallani a délszláv háború gyilkos zaját. De hogy menynyivel másképp hangzik Hubay Jenő kantátája, a Romain Rolland Békehimnuszára írt Ara Pacis, az csak másfél évvel később, 2000 szeptemberében derülhetett ki a Zeneakadémián. A szerzemény ordas eszmék indexén szerepelt.

Tölgyesi Gábor
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhivatott ember Szecsődi Ferenc hegedűművész. Bár Weiner Leó és Kadosa Pál biztatására indult el a zenei pályán, nehezebben lett volna belőle muzsikus, ha akkoriban Bodonyi István nem áll ki mellette. Szecsődit – Kocsis Zoltánhoz hasonlóan – a konzervatóriumban alkalmatlannak titulálták. Nem szegték a kedvét, a Zeneakadémiára elsőre felvételt nyert, a diploma évében az akadémia nagydíjasa lett. Hívták világ körüli turnéra, ám ő 1977-ben a szegedi zeneművészeti főiskola tanári katedráját választotta. A szegedi egyetemen ma már tanszékvezető. Sokan intették attól, hogy vidéken „élve eltemesse magát”, ám nem rettent meg, a tanítást választotta hivatásának. Igaz, 1984-ben titokban jelentkezett a Cziffra Alapítvány versenyére, amelyen aranyérmet nyert. Ennek is köszönhető, hogy megnyíltak előtte a világ nagy koncerttermei. Így lehetett az első nem budapesti hangszeres muzsikus, aki külföldön is elismertséget vívott ki magának. A pesti reflektorfény ritkán vetül rá, a vezető amerikai, francia és német zenekritikusok „magyar Paganiniként” méltatják.
Szecsődi Ferenc világcsúcstartó is – Hubay Jenő összes hegedű-zongora művének tizenhárom lemezes kiadásával. Ennyi albumot ugyanannak a szerzőnek a műveiből még egyetlen hangszeres előadóművész sem jelentetett meg. A próbák Kassai István zongoraművésszel, a Hungaroton felvételei és az utómunkálatok Budapesten zajlottak tizennégy éven keresztül: több mint százezer kilométer utazás Szeged és a főváros között. E vállalása jól jelképezi azt a feladatot, amelyet maga elé kitűzött: amellett, hogy idős hegedűművészeket időről időre középpontba állít, több évtizede azon fáradozik, hogy Hubay nagy virtuozitást igénylő műveit „rehabilitálják” a hazai koncerttermekben.
A magyar hegedűiskola 1937-ben elhunyt alapítója 1945 után feketelistára került: nemcsak arisztokrataként, hanem a Horthy-korszak kedvelt komponistájaként is. Nem véletlen, hogy Zathureczky Ede és az egykori hegedűs király, Kovács Dénes után Szecsődi Ferenc lett a Hubay Jenő Társaság elnöke, aki Hubay-missziója mellett még a magyar mesterhegedűk elkötelezett híve, propagálója is.
Elhivatott a Pálmai család is. A budapesti Vízivárosban, a Fő utca 21. szám alatt hirdeti egy emléktábla, hol élt és alkotott Hubay Jenő. A palota Duna-parti szárnya a világháborúban elpusztult, a foghíjtelken, a Bem rakpart 11. alatt épült Pálmaiék hotele, a Victoria. Mögötte található a palota azon része, ahol Hubay Fehér Zeneterme volt.
Világhírű komponisták és zenészek részvételével 1920 és 1937 között zenedélutánokat rendezett itt, a hangversenyek többségét a rádió is közvetítette. Hubay világhírűvé vált növendékei rendszeresen játszottak e falak között. A fehér Bösendorfert olyan művészek szólaltatták meg, mint Bartók Béla, Fischer Annie vagy Richard Strauss, Hubayval muzsikált itt a csodagyerek Yehudi Menuhin is. A szalon Európa-hírre tett szert, állandó látogatója volt többek között József főherceg, Horthy Miklós kormányzó és számos politikus: a békét sugárzó szalon szivarszobájában sokszor született megegyezés a parlamentben veszekedők között. A hely vonzerejét adta az is, hogy Hubay közkedvelt társasági ember volt. Aki jótékonykodásáról is ismert volt, a nagy szegedi árvíz károsultjaiért is koncertezett.
A szálloda tulajdonosai, Pálmaiék 2007-ben vásárolták meg a palota szomszédos, első emeleti helyiségeit, eredeti szépségében állíttatták helyre a zenetermet. A Hubay Zeneszalonban 2008 ősze óta újra szól a muzsika, rendszeres fellépő Szecsődi Ferenc is. Legutóbb december 16-án járt tanítványaival e falak között. És egy meglepetéssel.
December elején a hegedűművész Győrött zsűrizett az országos szak-középiskolai hegedűversenyen. A legszebb Hubay-interpretáció részére felajánlott különdíjat a verseny második helyezettje, Vucurevic Elvira érdemelte ki. Szecsődi Ferenc szerint a tizennyolc éves újvidéki lány egy jó hangszerrel megnyerhette volna a Kovács Dénes emlékének szentelt hegedűversenyt, de legalábbis egy jó vonóval.
A Bartók-konzervatórium növendékének manufaktúrahegedűje van, kölcsönvonóval játszik. Pesti szállását tanára, Petőfi Erika fizeti, ha haza tud utazni a családjához – hét óra vonatút –, azt a vajdasági fiatalokat segítő Pro Professione Alapítványnak köszönheti. Nehéz elképzelni, de a háború nyomai még nem múltak el a Vajdaságban. Elvira – aki egykor országos szólistaversenyt nyert – nem a fűtetlen koncerttermek elől jött Budapestre: Újvidéken már nem tudta volna magyar nyelven folytatni a tanulmányait.
Vucurevic Elvirát díjátadóra invitálták a Hubay Zeneszalonba, ám nem csak a verseny második díját kapta meg. Az egyébként szerény költségvetésű Hubay Jenő Társaság – miután tudomást szerzett arról, hogy a nagyon tehetséges Elvira milyen szegénységben él – gyűjtést tartott, és Székely Márton műhelyéből egy új mestervonót vásárolt neki. Véber Noémi festőművész díszes tokot készített hozzá – hogy Elvira emlékezzen erre a szép karácsonyra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.