Tóth Tímea: váci búcsú

A számunkra balul sikerült női Európa-bajnokság alatt azt taglaltuk Lillehammerben Németh Andrással, hogy a kézilabda Magyarországon sokkal több játékost, edzőt, vezetőt tart el, ráadásul jóval magasabb színvonalon annál, mint amit az összbevételek megengednének, így szinte törvényszerű a csőd. Németh ekkor már tudta, hogy ezt az elméleti fejtegetést klubjánál, a Váci NKSE-nél – amelynek edzője és klubigazgatója is – gyakorlati lépések is követik majd. A külső szemlélő számára meglepő módon Tóth Tímea lett a racionalizálás első vesztesége, egyben vesztese, a csapat tegnap már nélküle játszott Kiskunhalason a Magyar Kupáért.

Ballai Attila
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Tímea a Ferencvárosban Németh András keze alatt érett klasszissá, együtt ünnepelték 2006-ban az EHF-kupa-diadalt, 2007-ben a klub legutóbbi bajnoki címét, ezt követően – Kirsner Erikával „csomagban” – Ausztriába szerződtek, a Hypóhoz, amellyel BL-döntőbe jutottak (a sorozat gólkirálynője Tóth lett 127 találattal). Innen Vácra vezetett az útjuk, és tavasszal úgy nyerték meg a város első kézilabdásérmét, hogy a Békéscsabán már elveszettnek hitt bronz megszerzésének esélyét megint csak Tóth Tímea időn túli szabaddobása hozta vissza. Úgy tűnt, a Németh–Tóth páros elválaszthatatlan, talán még ugyanazon a napon is vonulnak majd vissza, egyikük a pályáról, másikuk a kispadról.
Mégsem így történt. A fájós könyökével április óta bajlódó balátlövő Mátéfi Eszter szövetségi kapitány első hívó szavára csatlakozott az Eb-középdöntőre a magyar kerethez – péntek éjjel keresték meg, szombaton kora este már Oslóban landolt –, Lillehammerből múlt csütörtök délután tért haza, péntek reggel pedig elindult egyesületével, a Váccal egy nemzetközi tornára, Svájcba. Hazafelé viszont már úgy jött, hogy nincs csapata.
Tegnapi érdeklődésünkkor Németh András tárgyilagosan foglalta össze, miért alakult így, ahogy: „Eldöntöttük Vácon, hogy a jövőben úgy határozzuk meg a SYMA Váci NKSE bérkeretét, hogy annak a fedezetére hosszú távon meglegyen a garanciánk. Ezért az elmúlt napokban mindenki, tehát a klub mind a huszonkét fizetett alkalmazottja szerződésmódosítási javaslatot kapott, mondanom sem kell, a feltételek egyetlen esetben sem javultak, de hogy mennyivel romlottak, az maradjon a mi belügyünk. Egyelőre Tóth Tímea az egyetlen, aki nem fogadta el a módosítást, a többieknek december 31-ig kell választ adniuk, de nagyobb vérveszteséget talán már nem szenvedünk.”
Felvetettük Némethnek, nem érezte-e úgy, hogy éppen Tóth Tímea esetében és éppen neki egyéb körülményeket is mérlegelnie kellett volna, azaz az anyagi és szakmai indíttatás mellett a lelkére is hallgathatna, mire ő így felelt: „Sopi (Tóth beceneve – a szerk.) ősze nem sikerült igazán, ez valamelyest megkönnyítette a helyzetemet.”
Nem úgy Tóthét, ő ugyanis minden szavát gondosan mérlegelve így fogalmazott: „Én nem kaptam határidőt december 31-ig, engem már Svájcban kész szituáció elé állítottak. Sajnálom, hogy így történt, annál is inkább, mert szinte mindent Andrásnak köszönhetek, amit a kézilabdában elértem, de az utóbbi időben már nem volt az igazi a szakmai kapcsolatunk. Pillanatnyilag kettétört a pályafutásom, hiszen nincs csapatom, de remélem, lesz, ez a gond is megoldódik majd. Ha pedig Vácon én voltam a fék, kívánom, hogy ez derüljön ki, és legyen nélkülem sikeres a csapat.” December 28-án nem akármilyen teszt következik, hiszen a Ferencváros érkezik vendégként bajnoki mérkőzésre, ám ezzel kapcsolatban Tóth Tímea érthetően jegyezte meg: azért ne nagyon keressen a lelátón.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.