Zsiványok, karácsony, Bundás

Száraz Miklós György
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mióta nincs kutyám, a régi kutyások többsége nem ismer meg az utcán. Köszönök, értetlenül bámulnak rám, tétován visszaköszönnek, látszik rajtuk, hogy Kormos nélkül nem vagyok senki, csak egy idegen. Tegnap fordult a kocka, nem én köszöntem valakire, hanem rám köszönt valaki az utcán.
– Nem ismer meg a Bundás nélkül – mosolygott az idős, barettsapkás férfi, aztán belekezdett egy történetbe arról az öregasszonyról, aki már kölyökkoromban is öregasszony volt, és akiről akkoriban úgy tudtuk, két szappant tart a mosdókagylón: az egyikkel megmossa azt, amelyikkel azután megmossa a kezét.
– Amáliának hívják – mondta a férfi. – A szomszéd házban lakik, és mulatságos dolgok történnek vele.
Nincs olyan környékbeli, aki ne ismerné a merev tartású, vékony öreg hölgyet, aki piszkafalábát szaporán kapkodva siklani látszik a járdák felett. Mindig feketében, ódivatú, súlyos kabátban, földig érő egyberuhában, koromszín pamutharisnyában. Örökké befelé fordulva, szótlan magányosan. Azt hiszem, harminc év alatt soha nem kaptam el a tekintetét. Mintha kiesett volna a saját idejéből. Idejétmúlt ember. Azt gondoltam, a férfi valami tréfás históriával akar traktálni, melyben az idős hölgy nevetség tárgya lesz, és belésajdult a szívem.
– A szeretet ünnepe van – mondtam –, ilyenkor azokon az embereken sem gúnyolódunk, akiket máskor kinevetünk.
– Ez nem olyan történet, amelyiken nevetni kell – mondta a Bundás nélkül majdnem idegen mesélő. – Ez a történet a szeretetvágyról szól. Maga író. Ha elmesélem, rögtön meg akarja majd írni.
– Az lehet – ismertem el. – Mindenki tudja, hogy a jó történeteket az élet írja, a rosszakat az író.
– Ígérjen meg valamit! – mondta váratlanul. – Ha a történetem elnyeri a tetszését, azonnal megírja. Nem várja meg, míg kiszorítja egy másik.
– Megígérem – ígértem meg, de ez nem volt elég.
– Ígérje meg azt is – mondta, és láthatóan izgalomba jött –, hogy ha használni tudja a történetemet, valahogy beleírja a Bundás nevét. A feleségem miatt. Szép karácsonyi ajándék lenne neki.
– Bundás jó kutya volt – mondtam. – Ha használni tudom a történetet, szerét ejtem, és legalább ötször leírom a nevét.
Hogy így megegyeztünk, nem kérette magát tovább.
– Senki sem tudja, hány éves lehet, de mindenki tudja, hogy emberemlékezet óta egyedül él. Azok a suhancok is tudták ezt, akik akkor osontak fel a ház padlására, onnan a tetőre, majd az erkélyre, amikor a piacon volt. Ahogy hazaért, és kinyitotta a lakásajtót, nyikkanni sem volt ideje. Megragadták, szájába tömtek egy konyharuhát, és az egyik fotelbe kötözték. Amikor mindannyian megnyugodtak egy kicsit, azt mondták, ha nem fog sikítozni és kiabálni, akkor kiveszik a szájából a rongyot, így aztán nem fullad meg, amivel mindenki jól jár. Ráadásul elbeszélgethetnek arról, hogy hol tartja az ékszereit, a betétkönyveket és a készpénzt. Azt előre megmondja, mondta egyikük, hogy ha visítozni kezd, akkor sót meg lisztet tömnek a szájába, megverik, ijedtükben valószínűleg meg is rugdossák, megsütögetik a forró vasalóval, még az is előfordulhat, hogy mind a ketten megerőszakolják. Amihez ugyan nem éreznek kedvet, de mit lehet tudni, mit hoz ki belőlük a rémület. Mindez arra az esetre is érvényes, ha nem sikítozik, de annyira sem nyitja ki a száját, hogy elköpje gyorsan, hol is tartja az aranyat, ezüstöt meg a pénzt. Mit tesz isten, amikor kivették a szájából a kendőt, Amália nem kiabált, hanem azt mondta: „Szegény kis csibéim, milyen igazságtalan az élet. Borzasztó gyerekkorotok lehetett, ha így kell rátörnötök egy vénasszonyra.” Aztán megmondta, hol tartja a pénzt, a kevéske ékszert, a betétkönyvet, és megkérte a két csirkefogót, hogy ne gyűrjék össze a szekrényben a vasalt ágyneműt. A két melák a meglepetéstől megnémult. Amíg összeszedték az értékeket, a néni szegény árváknak nevezte őket, akik nem ismerték az apjukat, és akiknek az a szomorú sors jutott, hogy haraggal és keserűséggel kell gondolniuk az édesanyjukra, aki biztosan szerette volna a gyermekeit, ha az élet nem ilyen igazságtalan. Végül felajánlotta a rablóknak, hogy összeüt gyorsan egy kolbászos omlettet. „Tudod, mit csinálj az omletteddel? Kettyintsd meg. Vén köcsögduda.” Ez volt a válasz, de a néni nem hagyta magát. Addig erőszakoskodott, hogy tőle korgó gyomorral még senki nem ment el, hogy a végén együtt tízóraiztak, elbeszélgettek életről, halálról, Istenről, szeretetről és bizalomról. Mielőtt ismét megkötözték, és a szájába visszatették a rongyot, szavukat vette, hogy újra meglátogatják. És ha az a két svihák négy órával később nem késel meg Kelenföldön két másik svihákot, aztán nem törnek ripityára egy kocsmát, akkor ki tudja, mikor kapják el őket. A néni megfulladhatott vagy szomjan is veszhetett volna. És nem tett feljelentést. Azóta, hogy a rendőrök megszabadították, egyszer sem ingott meg. A két vagány mindent bevallott. Talán maguk sem hitték a dolgot. De ez őt nem érdekli. Pénzről nem tud, a betétkönyvet és az ékszereket ajándékba adta. A fogadott fiainak. Akik talán meggondolatlan, de jóravaló fiúk.
A barettsapkás rám mosolygott.
– Rég találkoztunk – mondta –, pedig lesem magát egy ideje. El akartam mesélni ezt a történetet, aminek még nincs is vége. Amália kivirult. Él. Ügyvédet fogadott, látogatásokra jár, készül az örökbefogadási szerződés.
– Honnan tudja a részleteket?
– A feleségem rendőrtiszt – mondta, és lassan hátrálva elindult a magas hóban, aztán figyelmeztetőn felemelte kesztyűs kezét. – Ne feledje az ígéretét! A Bundás legyen benne!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.