Selyemcukor és marcipántorta

Eszterháza szerencsés kastélyegyüttes, nemcsak a múltja, hanem a jelene, sőt úgy tűnik, a jövője miatt is. Ha uniós pénzből – a tervek szerint két éven belül – elkészül az a csaknem kétmilliárd forintos beruházás, amelynek nemrégiben írták alá a támogatói szerződését, Eszterháza ismét visszanyeri régi fényét, és Kismartonhoz és Fraknóhoz felzárkózva az egykori Esterházy-tündérbirodalom ragyogó csillaga lehet.

Farkas Adrienne
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csípős kora tavaszban, amikor a fertődi kastélyparkban az ember haját tépi a jeges szél, nehéz elképzelni a régi, XVIII. századi forró, fülledt nyarakat. A Bécs felől érkező, poros úton kitikkadt vendégek megérkeztek a magyar Versailles ragyogó parkjába, ahol hetven kertész dolgozott, s minden hónapban kicserélték valamennyi ágyás összes virágát. A kastély uránál aligha volt nagyvonalúbb vendéglátó a birodalomban.
Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem – jelentette ki magabiztosan Esterházy Miklós, akinek a legenda szerint Napóleon a magyar koronát is felajánlotta. A vendégek a kerti lugasokból a forró nyarakon a hűsölőben frissíthették fel magukat, ezen keresztül léphettek a nyári ebédlőbe. Mivel az Esterházy család a teleket Kismartonban töltötte, nyaranta szinte mindig itt ebédelt a család és a vendégek.
Bár a parkban éppen csak éled a tavasz, a hűsölő és az ebédlő felújításával sem végeztek még a restaurátorok, mindenhol ecsetek, vegyszerek, állványok, és virágillat helyett festékszag – mégis a varázs azonnal hatni kezd. A hűsölő – akárcsak a szintén frissen felújított lépcsőház – éppen olyan, mintha a nyári kert része volna. A boltozatokon allegorikus történet képei jelennek meg angyalkákkal, a középső mezőkben virágfüzérek formázzák az építtető herceg, Esterházy Miklós nevének kezdőbetűit, de nemcsak írásban örökítette meg a XVIII. századi mester a Fényes előnevet kiérdemlő herceget, hanem a freskókon pajkoskodó egyik amorett is az ő vonásait viseli. Ha mai szemmel nem látjuk is szép embernek a herceget, egy biztos: férfi lehetett a talpán, hiszen huszonhat gyermeket nemzett, és az ágya mellett nyíló rejtett ajtó is egykori titkos kalandokat sejtet.
„Selyemcukor és marcipántorta. Ez a két szó az, ami leginkább eszünkbe jut, ha meglátjuk Eszterháza felújított nyári ebédlőjét a kastély földszintjén – írja blogjában a kastély vagyonkezelését végző Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) igazgatóhelyettese, Dobó Ágota, tökéletesen visszaadva azt a hangulatot, amely a látogatót megragadja, amikor belép az ebédlőbe. – A több hónapos óvatos tisztítási munkák során a restaurátorok megszabadították a falakat és a terem díszítéseit a több mint két évszázados kosztól és a többnyire szakszerűtlen enciánkék átkenésektől. Az aprólékos, gyakran igen fáradságos munka eredményeként milliméterről milliméterre tűnt elő a vastag rétegek alól az Esterházy Fényes Miklós által megálmodott terem finom rózsaszíne és tojáshéjsárgája, a füzérek sászöldje, a rózsakoszorúk finom áttetsző pirosa. A mennyezet sarkaiban gyümölcs- és zöldségkosarak pompáznak, a pilaszterek fénye a legfinomabb kínai hernyóselymet idézi” – végződik az idézet.
Ha jó operát akarok hallani, Eszterházára megyek – jelentette ki Mária Terézia, és 1773. szeptember elsején és másodikán csakugyan tiszteletét tette a kastélyban. Akkoriban Joseph Haydn volt az első karnagy, ő vezette az udvari zenekart és az operatársulatot, valamint ő vezényelte le a herceg napi kamarazenéléseit is, Miklós herceg ugyanis tehetséges barytonjátékos volt.
Idén szeptemberre tehát befejeződik a kastély felújításának első üteme, addigra készen lesznek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is. Bármennyire lenyűgöző is mindkét terem végtelenséget idéző szembeállított tükreivel, mégis furcsa arra gondolni, hogy a világ egyik legnagyszerűbb zeneszerzője évtizedekig itt dolgozott, zenészeivel szabadságra is csak a Búcsúszimfónia árán mehetett. Unatkozni azonban aligha lehetett ideje – nemcsak a szép szoprán énekesnő, Luigia Polzelli, hanem a kastély mai szemmel szinte elképzelhetetlenül mozgalmas művészeti élete miatt sem. Amit az Esterházyak megteremtettek, csakugyan kiérdemelte Goethétől a tündérvilág jelzőt.
A napjainkban látható kastély őse huszonkét szobás vadászkastély volt, melyet herceg Esterházy József építtetett 1720-ben. Másodszülött fia, Esterházy Miklós – akinek gyermektelen bátyja halálával váratlanul hullott az ölébe a hercegi rang és a mesésen gazdag örökség – a Habsburgok szolgálatában eltöltött külföldi tartózkodása után hazatérve kezdett a kastély átépítésébe. 1762 és 1766 között készíttette el a patkó alakú barokk épületegyüttest osztrák mesterek, Jakoby, Hefele és Mödlhammer közreműködésével. Miklós herceg a XVIII. század barokk-rokokó pompájának minden eszközét felhasználva operaházat, bábszínházat hozott létre; német színtársulatokat, olasz és francia balett-táncosokat alkalmazott. A zenészek számára felépült a Muzsikaház, a herceg százötven főnyi testőrségének, a gránátosoknak pedig őrségépületeket emeltek. A kastély istállójában száztíz lovat tartottak.
Az épületegyüttes teljes és szakszerű felújítása 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1,563 milliárd forintos összköltségű, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként idén szeptemberre befejeződik a kastély homlokzatának renoválása is, és elkészül a bábszínházi épület új tetőszerkezete.
Az első ütem befejezéseként májusra megújul az Esterházy-kastély páratlan díszudvara, amely valaha a legpompásabb barokk „francia” stílusú kertegyüttes volt hazánkban – méretében és gazdagságában egyaránt méltó Versailles-hoz. A park és a kastély különleges tájolása – a szomszédos templomok tornyai felé vezették a főbb fasorokat – tette igazán grandiózussá Eszterházát. Alföldy Gábor, a gondnokság Europa Nostra-díjas főkertésze és a park történetének egyik kutatója elmondta, hogy a hatalmas és sok részből álló park hiteles helyreállításának tudományos előkészítése már egy évtizede folyik, most kezdődik a kutatások eredményeinek megvalósítása. Ormos Imre professzor látványos, barokkos jellegű kertterve alapján folyik a rekonstrukció a kastély díszudvarában. Emellett már elkészültek a tervek a csaknem száz narancsfával pompázó barokk kamarakertek helyreállításához. Dobó Ágotától tudjuk, hogy a pálmaház helyével kapcsolatban is megoldódott egy rejtély: „A fraknói levéltárban előkerültek olyan XIX. századi rajzok, amelyek az eszterházai pálmaház felújítását ábrázolják. A dokumentáció a Cziráky-időkhöz köthető, amikor Eszterházát Miklós herceg és gyönyörű felesége, Cziráky Margit a századfordulón felszabadíttatta a zárgondnokság [vagyis a »Fényes-korszakból« maradt adósságok] alól, és állandó lakhelyül választva azt mind a kastélyegyüttesen, mind a parkon jelentős felújítási munkákat végeztek.” Ez az időszak volt a kastély második nagy fénykora, Cziráky Margit szobája ma is megtekinthető a kastélyban. A hercegné nemcsak szép volt, hanem kedves és melegszívű is, a környékbeliek a mai napig rajongással emlékeznek rá. Unokája, Esterházy Antal a kastélyban lévő apartmanjában él napjainkban is. „A rajzok érdekessége – folytatódik a pálmaház története –, hogy már az újkori műszaki ábrázolási szabályok szerint készültek, a lapok tetején van észak, az alján dél. Ami az építésznek először feltűnik a rajzok vizsgálata közben, hogy a pálmaházat a kastély nyugati oldalán ábrázolja, és nem a keletin, ahogy azt a barokk kori ábrázolás feliratozza.”
Az MNG a közelmúltban adott be a „nagy projekt” kiegészítéseként kétszázmillió forint értékű pályázatot, amelynek keretében a Margit hercegné által egy évszázada megálmodott rózsakert rekonstrukciója és a szintén akkoriban létesített, növénykülönlegességekben gazdag angolkert formailag hiteles helyreállítása a cél. A rózsakertben Márk Gergely Magyar Örökség díjas rózsanemesítő több mint hétszáz saját nemesítésű rózsafajtájának gyűjteménye, húszezer tő kap majd helyet, ami génbankként e fajták hosszú távú megőrzését is szolgálja.
Mindezeken túl az MNG és a Kisalföldi Erdőgazdaság szlovák partnerrel tervezi az egykori mulatóerdő és vadaskert helyreállítását kétoldalú pályázat keretében. A grandiózus méreteket jól mutatja, hogy mintegy húsz kilométer nyírott fasorát ezerötszáz vadgesztenyefa és ugyanannyi hársfa alkotja. A megújult díszkertek és a Lés-erdő jelentősen bővíteni fogja Eszterháza turisztikai látnivalóit, s egész napos sétát tehetünk majd a különleges parkban.
A kastély felújításának második üteme közel kétmilliárd forintos európai uniós támogatással folytatódik, várhatóan 2013-ig tart. Restaurálják a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet, vagyis azokat a kínai lakktáblákat, amelyeket a kor divatjának megfelelően Fényes Miklós hozatott Kínából. Felújítják a porcelánkabinetet és a kastély fogadóterét is, valamint a kastély melletti gránátosházak homlokzatait, lefedik a kastély főépületének két világítóudvarát, a mozgáskorlátozottak számára liftet építenek, valamint elvégzik a kazánház és a kapcsolódó infrastruktúra korszerűsítését is. Dobó Ágota mesél a Mária Terézia látogatásának tiszteletére készült marionett- vagy bábszínházról is: „A másfél évszázadon át magtárként funkcionáló és ennek megfelelően durván átalakított épület mára visszakapta szépséges barokk arányait. A párkányokat az eredeti szintre visszabontották, újjáépítették a barokk fedélszéket, a nyílásokat, ahol kellett, újraboltozták. A magtárszerkezet kibontásával hozzáférhető lett a régészek számára a belső tér, amelyben a majd egyméteres feltöltés rejti a színház valamikori díszítéseinek jelentős részét, a festett sásokat utánzó stukkókat, a vizes grották kagylóit, csigáit, a csillárok darabjait. A belső térben már korábban feltárták a zenekari árkot, ahol Haydn mester, a szimfónia és vonósnégyes megteremtője vezényelte világhírű zenekarát. A végső helyreállítás a projekt második ütemében valósul meg és 2012 nyarára készül el, hogy, mint valamikor, újra ámulatba ejtse a világot.”
Ezzel egy időben tervezik befejezni a narancsház épületének helyreállítását és a télikert szintsüllyesztését is, és fogadóépületet alakítanak ki rendezvény- és vendéglátóterekkel. Sajnos a nemzetközi divatnak megfelelően ez a hipermodern épület – érthetetlen módon – ijesztően csúnya, kör alakú és csupa üveg lesz. Az MNG szakemberei már tervezik a felújítás harmadik ütemét is: ha az új Széchenyi-terv keretében ismét sikerül európai uniós támogatást nyerni a fejlesztésre, akkor mintegy 820 millió forintos beruházással megvalósulhat a kis kastély marionettszínházhoz kapcsolódó tömbjének a rekonstrukciója, valamint a hercegi gyermekek egykori játszóházának a felújítása és nevelési célú hasznosítása is. Eszterháza egykor nemcsak az osztrák Haydnt, hanem a magyar testőr írók színe-javát – például Bessenyei Györgyöt – is magához tudta vonzani. Talán ez a vonzerő nem múlt el.
Tolnay Gábor 1939-ben ezt írta: „Esterházy Miklós fényűző udvarának emléke lassan a mesék birodalmába kerül. A képzelet újabb és újabb színekkel gazdagította, és Fényes Miklós világa a magyar ember számára annak szimbólumává vált, aki ezen a földön mindent paradicsommá tud változtatni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.