A T. Ház előtt az új különadó-javaslat

Ma a parlament elé kerülhet a 98 százalékos különadóra vonatkozó új szabályozás tervezete. A kérdéssel azért kell ismét foglalkozniuk a képviselőknek, mert az Alkotmánybíróság pénteken határozatban szögezte le, hogy az eddigi rendelkezések ellentétesek az alaptörvénnyel. Holnap megkezdődik a gyöngyöspatai történéseket kivizsgálni hivatott eseti bizottság  létrehozását célzó javaslat általános vitája is.

Bodacz Balázs
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két forgatókönyv. A jövőben is vegyes rendszerben választják majd az országgyűlési képviselőket, a szavazási fordulók száma azonban még nem dőlt el – mondta a fideszes Gulyás Gergely (képünkön) a távirati irodának adott interjúban. Magyarán – a mai szisztémához hasonlóan – lesznek képviselők, akik egyéni körzetből, és lesznek, akik pártlistáról jutnak majd be az Országgyűlésbe. A határon túli magyarok voksolására a kormánypárti képviselő két forgatókönyvet vázolt: vagy a magyarországi országos listára, vagy külön, határon túli listákra szavazhatnának.


Az Alkotmánybíróság határozata értelmében az állam nem tarthat igényt a 2005 és 2009 közötti végkielégítések után esedékes különadóra. Akik befizették a közterhet, azok – ha kérik – visszakaphatják a teljes összeget. A 2010-es bevételekkel is hasonló a helyzet, de ezzel kapcsolatban a testület kijelentette: új jogszabály megalkotásával rendezhető a helyzet. A kormányoldal a mai javaslattal tehát éppen arra keresi majd a lehetőséget, hogy legalább az előző esztendőre nézve érvényesíthesse elképzelését. A tervek szerint egyébként az érintettek köre bővülne az országgyűlési képviselőkkel és a megyei közgyűlési elnökökkel is.
Gyurcsány Ferenc (MSZP) viszont – amint ezt szombati számunkban megírtuk – ravasz húzást javasolt azoknak, akikre esetleg majd vonatkozhat az új szabályozás: azt írta a Facebookon, hogy az esetleges érintettek még a hét végén gyorsan töltsék ki adóbevallásukat, és „jóhiszeműen” ne tekintsék „adózás alá eső jövedelemnek a végkielégítést, a szabadságmegváltást”. Így rájuk az Alkotmánybíróság határozata alapján a korábbi törvény már, a kormány által elfogadtatni szándékozott pedig még nem vonatkozik. Az ötletre Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő reagált: „Miközben az emberek öszszefogással éppen az általa felhalmozott államadósság csapdájából próbálnak kijutni, ő arra biztat, hogy senki ne fizesse vissza a pofátlan végkielégítéseket. Ez is azt bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferencnek továbbra sem az ország érdeke számít, hanem az, hogy az ő zsebe tele legyen, lehetőleg közpénzzel.”
A parlament ma napirendjére veszi a bunyevác kisebbségi népcsoport magyarországi elismerésére vonatkozó országos népi kezdeményezést. A képviselők holnap folytathatják a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításának tárgyalását. A változtatás azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság mindkét esetben alkotmányellenesnek minősítette az indoklás nélküli elbocsátást, amit a kormánytöbbség tavaly tett lehetővé.
Szintén holnap kerül sor az „egyenruhás bűnözés” folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint az említett bűnözési forma felszámolását elősegítő eseti bizottság felállításáról szóló határozati javaslat általános vitájára. A Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott előterjesztés szerint a testület életre hívását az indokolja, hogy az elmúlt időszakban az ország több pontján alakult ki a közbiztonságra veszélyt jelentő helyzet, amit „részben tisztázatlan hátterű és motivációjú személyek és csoportok idéztek elő”. A Ház holnap tárgyal az Öszszefogás az Államadósság Ellen Alapba történő befizetésekhez kapcsolódó kedvezményekről szóló javaslathoz benyújtott módosító indítványokról is.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.