Alkotmányellenes a német biztonsági őrizet

A német fegyházak hetven, súlyos bűnöket elkövetett elítéltje reménykedik abban, hogy hamarosan szabadlábra kerül. A szövetségi alkotmánybíróság döntése szerint ugyanis a rájuk kiszabott büntetés letöltése után alkalmazott „biztonsági őrizet” jelenlegi gyakorlata ellentmond az alaptörvénynek.

Stefan Lázár
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársaság legmagasabb jogi grémiumának friss határozata megfelel az Európai Emberi Jogi Bíróság állásfoglalásának, amely kritizálta a német gyakorlatot és annak reformját követelte. A Karlsruhéban működő alkotmánybíróság 2013 júniusáig adott határidőt a törvényhozásnak arra, hogy a biztonsági őrizet új szabályait kidolgozza. A szövetségi testület négy elítélt keresetét tárgyalta, akiket büntetésük letöltése után sem engedtek szabadon azzal az indokkal, hogy továbbra is veszélyt jelentenek a társadalomra. A polgárok elsősorban a szexuális bűntetteket elkövetőktől tartanak, mert többségük szerint az érintettek gyógykezelése csak a legritkább esetben kecsegtet sikerrel. Sokak meggyőződése, hogy szabadon engedésük után állandó fenyegetést jelentenek a családok számára. Az emberi szabadságjogok értelmezésének gondja és az áldozatok érdekeinek védelme várhatóan még számos vita témája lesz. Az alkotmánybíróság most olyan tervezet kidolgozását követeli, amely magában foglalja az eredményes terápia alkalmazását és a személyes szabadságjogok érvényesülését, miközben reális lehetőséget nyújt az érintetteknek a szabadulásra. Ha pedig továbbra is alkalmazzák velük szemben a biztonsági őrizetet, akkor annak feltételeit úgy kell megszabni, hogy azok garantálják számukra a családi és szociális kapcsolatok fenntartását.
Az érintett hetven német fogoly mindegyikének szabadlábra helyezését azonban nem teszi lehetővé az alkotmánybíróság döntése. Mindazokat börtönben lehet tartani, akik a szakértők szerint továbbra is jelentősen veszélyeztetnék környezetüket.
Ez főként az erőszakos bűncselekmények elkövetőire, és a viszszaeső szexuális bűnözőkre vonatkozik. Az említettek sorsát döntően befolyásolja majd a pszichológusok véleménye. Ha az adott bűnözőt elmebetegnek nyilvánítják, akkor zárt gyógyintézetben helyezhetik el, ahol az állapotának megfelelő kezelésben részesül. A biztonsági őrizet alkalmazása a legszigorúbb fegyver a német igazságszolgáltatás kezében. Hossza 1998-ig legfeljebb tíz évet tehetett ki, még akkor is, ha az illetőt a veszélyes kategóriába sorolták. A gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélések elszaporodása azonban a határidő meghosszabbításához vezetett. Mindazokat, akik megtagadják a nekik felkínált terápiát, akár életük végéig is el lehet zárni.
Az áldozatok érdekeit képviselő szervezet, a „Fehér gyűrű” felelősségteljes törvény kidolgozását várja a politikusoktól, és azt hangoztatja, hogy a biztonsági őrizet a német büntető törvénykönyv elengedhetetlen eleme.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.