Az Ikarus szárnyalása

Ő S Ö K T E R E<br /><br /><br />Hány évig gyártották az Ikarus buszokat? Hány darab készült összesen a legendás magyar gyártmányból? Ezekre a kérdésekre is válaszol csütörtökön a Hír Tv Ősök tere című műsora.

Békés Márton
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem a dualizmus idején, sem a XX. század egésze során hazánk nem arról volt híres, hogy fejlett gyáripart mondhat magáénak. Az ország jövedelmének jelentős része sokáig a mezőgazdasági szektorban és az ahhoz kapcsolódó könnyűiparban képződött, az 1880-as évektől azonban fokozatosan fejlődött a gépgyártás is. A magyar gyáripar egyik jó adottságokkal rendelkező és igencsak fejlődőképes szektora az 1920-as évek óta a teherautó- és buszgyártás volt, amely a második világháború idejére korszerű termékeket állított elő. A Rákosi- és a Kádár-rendszer kihasználta az ország iparfejlődésének anyagi és humánerőforrásait, aminek egyik eredménye a buszgyártás fellendülése volt. Pontosan száz éven át gyártottunk autóbuszokat, amely időszakon belül az Ikarus előállításának ötvenéves története alatt hazánk valóságos busznagyhatalom lett.
Uhri Imre 1895-ben nyitott budapesti kocsigyártó üzeme tekinthető az Ikarus autóbuszgyár elődjének. Az első világháború idején már teherautó-felépítményeket és -karosszériákat is előállító „manufaktúra” 1924-ben készített először Ford-alvázra szerelt autóbuszt, majd a rá következő évtizedben már Rába-, Mercedes- és MÁVAG-alvázas távolsági autóbuszokat is előállított. Magyarországon 1931-ben készült el az első olyan bal kormányos luxusbusz, amely formájában már nem teherautóra, hanem modern autóbuszra hasonlított. Az Uhri-üzemtől a harmincas években főként a Mavart (Magyar Vasutak Autóközlekedési Rt.) és a Budapest Székesfőváros Közlekedési Rt. (BSZKRT) rendelt, például az 1938–44 között gyártott, az orr-rész egyedi megoldása miatt „harcsának” nevezett járműveket. A világháború alatt megnövekedett gyártási igény miatt az Iparügyi Minisztérium engedélyezte, hogy Mátyásföldön autóbuszgyár épüljön. Hazánk szovjet megszállása után a Magyarországi Szovjet Javak Kezelősége keresetet nyújtott be a magát jócskán kinövő Uhri-gyár ellen. A gyárat 1948-tól a Nehézipari Központ vette kezelésbe – rögtön egyesítve a márkának nevet adó, eredetileg 1916-ban alapított Ikarus Automobil- és Repülőgépgyárral –, majd le is gyártatott öt darab TR–5-ös típusú trambuszt – avat be a magyarországi autóbuszgyártás ötvenéves előtörténetébe Lovász György közlekedésmérnök, Az Ikarus évszázados története című kötet társszerzője és Nagy Zsolt Levente közlekedéstörténész.
A már felerészben külföldi megrendelésre gyártott orrmotoros, MÁVAG-alvázra szerelt TR–5-ösök mellett a hivatalosan 1949. február 8-án megalakuló Ikarus Karosszéria- és Járműgyár önhordó buszokat is kifejlesztett. Az első Ikarus márkajelzéssel forgalmazott jármű a rossz szellőzése miatt „nejlonnak” csúfolt 30-as típus volt – mondja Nagy Zsolt Levente –, amely városi és távolsági kivitelben is készült. Az 1951–56 között előállított háromezer darab jármű kétharmadát külföldön vették meg. A mátyásföldi üzemben 1950 elején beindított szalagrendszerű termelés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gyártás gördülékenyebb legyen, a magyar tervezők színvonalas munkáját pedig a farmotoros megoldás kifejlesztése dicsérte. Lovász György elmondja: az ötvenes években összesen 16 ezer, a korábbiaknál sokkal komfortosabb és csendesebb, esztétikus megjelenésű farmotoros autóbusz készült, amelyek sokáig emlékezetesek maradtak. Újabb fejlesztésként 1960-ban kezdték el csuklósítani az Ikarusokat, kezdetben az Ikarus–60-asok mögé szerelt TR–5-ös kocsiszekrényekkel – mondja Nagy. Lovász pedig arab világbeli üzletkötői tapasztalatai alapján jelenti ki, hogy a muzulmán országokban azért kedvelték a kétosztatú járműveket, mert előre ülhettek a férfiak, hátra pedig a tőlük elkülönített nők.
A valódi fordulópont 1963-ban következett be. Egyrészt ettől kezdve Budapest mellett már Székesfehérvárott is gyártották az Ikarusokat, másrészt ebben az évben született meg az a KGST-n belüli döntés, amelynek révén Magyarország szinte kizárólagos jogot szerzett az buszgyártásra. Ettől kezdve nemcsak az Ikarusok tömeggyártása lendült fel, hanem a magyar termékek valósággal elárasztották a világ autóbuszpiacát. Már a korai farmotorosok is igen népszerűek voltak az NDK-ban, a Szovjetunióban, Egyiptomban és Kuvaitban, de például az 1956 és 1972 között készülő Ikarus–31- és –311-es autóbuszcsaládot csaknem húsz országban értékesítették, mintegy 6500 darabot adva el belőlük. Az 1960–70-es évek Ikarus–620-, illetve –630-as típuscsaládja pedig a keleti blokkon kívül Kínába, Irakba, Törökországba és az afrikai Guineába is eljutott.
Lovász szerint az Ikarusok külföldi sikerét az magyarázta, hogy rendkívül jó ár-érték arányban dolgozott a mátyásföldi, székesfehérvári üzem, amely nagy szériaszámokban, gyorsan és egyedi igényeket is kielégítve állította elő a világhíressé vált terméket. Jellemző, hogy az Ikarus–260-as különböző változatait harminc éven át gyártották, összesen 72 ezer darabot adtak el belőle, méghozzá négy kontinens 26 országában.
A klasszikussá vált, a korábbi gyártmányoknál szögletesebb Ikarus busz alaptípusa 1967-ben született meg, amikor elkezdték gyártani a sokoldalú 200-as típuscsaládot – mondja Nagy, majd hozzáteszi, hogy az Ikarus-gyár történetének több mint ötven éve alatt összesen 295 ezer autóbuszt állított elő, amelynek kétharmada a rendkívül sok variációban készült kétszázas típuscsaládból került ki. Az 1967-től gyártani kezdett 250-es távolsági autóbuszt például 1996-ig forgalmazták, a 260-as és 280-as típusokból többek között Etiópia, Görögország, Irán, Madagaszkár és Tajvan is vásárolt, a 280-as csuklós buszok pedig a világ máig legnagyobb darabszámban legyártott csuklós buszainak számítanak, amelyekből 61 ezer darabot értékesítettek két tucat országban. 1984-ben gyártották a kétszázezredik Ikarust, az éves termelés ekkor megközelítette a 14 ezres darabszámot.
A rendkívül sikeres 200-as széria továbbfejlesztése az 1990 és 1996 között gyártott Alfa volt. 1982 és 2000 között állították elő a 200-as típuscsalád másik továbbfejlesztett változatát, az Ikarus–300-as távolsági buszt, ebből került a svéd és a brit piacra is. Az 1979-től egészen 2002-ig gyártott Ikarus–400-as városi-elővárosi autóbuszcsalád a hazai piacon túl külföldön is tért hódított. A rendszerváltás a gyáróriást is érintette: a nyolcvanas évek végére a KGST gazdasági megroppanása miatt elmaradoztak a keleti blokk autóbusz-megrendelései, 1990-től szanálás, tömeges elbocsátások, alkatrészhiány és privatizációs kísérletek jellemezték az Ikarus-gyár történetét. A kilencvenes évek végén az Ikarusbus Rt. feladta a mátyásföldi gyárat, a korlátozott mértékű fejlesztés és a csökkent volumentű termelés Székesfehérvárra került. Innen gördült ki 2003 októberében a három utolsó, tádzsik megrendelésre készült példány.
Az évszázados magyar autóbusziparról és az ötvenéves Ikarus-gyártásról szól csütörtökön az Ősök tere. Az adás időpontja a Hír Tv-ben: csütörtök 22.30, szombat 15.30 és szerda 16.05.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.