Bécsben drágább az áram

Kordában maradt az elmúlt tizenkét hónapban a lakosság által fizetendő budapesti áramár. Egy vizsgálat szerint ugyanis az Európai Unió 15 tagországának fővárosaiban a mienkénél jóval nagyobb mértékben emelkedett a háztartások villanyszámlája.

Dékány Lóránt
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevésbé drágult Budapesten az áram az elmúlt egy évben, mint az Európai Unió régebbi 15 tagállamában, az ottani fővárosok többségében. Azonban nálunk még így is többe kerül a villamos energia, mint például Rómában, Londonban vagy Párizsban.
Az osztrák árampiacot szabályozó E-Control és a Vaasa ETT nevű energiapiaci kutatócég áprilisi kimutatása szerint a vizsgált 15 főváros közül a legtöbbet a villamos áramért Koppenhágában kell fizetniük a háztartásoknak. Itt egy kilowattóra – a tegnap érvényes 263 forintos euróárfolyammal kalkulálva – közel 81 forintba kerül. A második helyen Berlin áll, ahol ugyanezért a mennyiségért átlagosan 66 forintot kér a szolgáltató. Az unió elit országait nyilvántartó listán még Brüsszel is dobogós helyen áll a 62 forintos végfelhasználói tarifával. E városokat sorrendben Madrid, Stockholm, Bécs és Dublin követi a felsorolásban.
Bár a felmérés nem tér ki hazánkra, de a közleményben meghatározott paramétereknek pontosan megfelel a budapesti egyetemes áramszolgáltató, az Elmű által alkalmazott díjszabás. Ez alapján Budapest lakossága kilowattóránként 48,62 forintot fizet. Ezzel az árral fővárosunk a nyolcadik helyet foglalná el a listán – ami azt jelenti, hogy az egy évvel korábbi szinthez képest egy pozíciót lépett hátrébb Budapest. A 48,62 forintos tarifával – hazai valutára átszámolva – olyan világvárosoknál drágább a miénk, mint Amszterdam (46,2 forint), Róma (42,8 forint), London (39,5 forint) vagy éppen Párizs (35,6 forint).
Sokatmondó adat, hogy míg tavaly áprilisban a vizsgált 15 fővárosban átlagosan 46 forintba került egy kilowattóra, addig Budapesten 47,8 forint volt a lakossági áramár. Jelenleg a tizenötök átlagértéke 49,7 forint átszámolva, ami több mint egy forinttal magasabb, mint a hazai fővárosban alkalmazott díjszabás. 2010 áprilisához képest egyébként a legnagyobb áremeléssel Madridban kellett szembenézniük a fogyasztóknak, hiszen ott a mostani 54,2 forintos tarifa helyett tavaly ilyenkor még csak 43,7 forintot kellett fizetni, ami kis híján 11 forintos drágulást jelent. A dán fővárosban ezalatt kilowattóránként csaknem 8 forinttal emelkedett a díj.
Az elemzésből a végfelhasználói árak összetétele is kiderül. Márpedig ebből jól látszik, hogy a tizenöt tagállam fővárosai közül – Budapesttel szemben – egyikben sem sújtja a fogyasztókat 25 százalékos áfa. Ugyanakkor valamennyi jelzett városban fizetnek energiaadót a háztartások, amit viszont a hazai számlák nem tartalmaznak. Az uniós fővárosokra az is jellemző, hogy a végfelhasználói árban az áram mint termék díja 40-50 százalékos súllyal számít, míg nálunk ez az arány egyharmadot tesz ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.