Elérhető a célzott, hatásos rákterápia

Két, külföldről visszatért magyar kutatóorvos hozta létre azt a laboratóriumot, amelyben szövetminták vizsgálatával képesek kimutatni, hogy milyen génhiba hozta létre a tumort, egy adott eltérés esetében pedig már célzott, hatásos kezelést is alkalmazhatnak – derült ki a KPS Diagnosztikai Központ tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tüdőrákkal és egy vastagbélrákkal összefüggő génhibát tudnak jelenleg diagnosztizálni, amelyek kezelésére Európában törzskönyvezett szer áll az onkológusok rendelkezésére – emelte ki Peták István, a központ tudományos igazgatója. Világszerte több száz potenciálisan hatásos molekula klinikai kipróbálása zajlik, amelyek a daganatos folyamatokhoz köthető génhibák valamelyikénél jelenthetnek majd célzott terápiát – emlékeztetett a távirati iroda.
Ha a sejtosztódásban szerepet játszó valamely génhez tartozó, a növekedési jeleket továbbító molekulák vagy a hozzájuk tartozó receptorok működésébe hiba csúszik, elindul a daganatképződés folyamata. A kutatók világszerte eddig körülbelül száz gént azonosítottak, amelyek szerepet játszanak a daganatok kialakulásában. Ha azonban a tumorszövet molekuláris elemzéséből sikerül megtudni, melyik génhiba van jelen a páciensnél, akkor azt is tudják az orvosok, hogy egy-egy célzott szer hatásos lesz-e az adott betegnél.
A tegnapi rendezvényen bemutatkozott az a magyar páciens – M. Kovács Antal –, akinél elsőként alkalmazták a tüdőrák adott típusára kidolgozott és az unióban 2009-ben törzskönyvezett célzott készítményt. A tudományos igazgató elmondta, ez a génhibatípus a tüdődaganatok körülbelül tíz százalékát okozza, ezért lenne fontos, hogy a tumor azonosítása után annak fajtáját is meghatározzák molekuláris diagnosztikai módszerrel. M. Kovács Antal felidézte, a kezelés megkezdése után pár héten belül csökkent, majd elmúlt a légszomja, és visszanyerte fizikai teljesítőképességét. Közlése szerint rendszeresen gyalogol, az elmúlt nyolc hónap alatt csaknem 900 kilométert tett meg. A sikeres terápián átesett páciens úgy juthatott hozzá a személyre szabott kezeléshez, hogy a génhiba megállapítása után a készítmény gyártója ingyen rendelkezésére bocsátotta a gyógyszert.
Magyarországon évente 300-400 hozzá hasonló tüdőrákos beteget regisztrálnak, akiknek ez a terápia segítséget nyújthatna. Peták István, valamint Scwab Richárd, a központ orvosigazgatója azt javasolja, hogy brit példa alapján eredményközpontú finanszírozási modellt alkalmazzon ezeknél az eseteknél a társadalombiztosítás: a sikeresen kezelt betegek terápiás költségeit térítse meg a gyártó gyógyszercégnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.