Elkártyázott történelem

– Azt mondd meg, Antoine, mi az, történelem?<br /> – Valami tantárgy lesz, ha jól emlékezem.<br /> (Bereményi Géza–Cseh Tamás)

Hegyi Zoltán
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt az a gondolatkísérlet, hogy ne legyen kötelező érettségi tantárgy a történelem, és felmerült már az is, hogy vége van neki. Mármint a történelemnek, aztán kiderült, hogy jól van, benne élünk a közepében, és bennünk él. Ha meg valaki nincs tisztában a hazája és a világ történelmével, még kiszolgáltatottabbá válik, fogyasztónak, bér- és adósrabszolgának még csak elmegy valahogy a jelenben, de egy közepes erősségű privát jövőkép összeállítása már meghaladja az erejét. A történelem ráadásul hálás matéria, jól tanulható, néha egyenesen játszva, akár a szó szoros értelmében is. Itt van például rögtön a Ki kicsoda? – Magyar történelmi társasjáték, Világtörténelmi társasjáték (Helikon Kiadó, 2011) elnevezésű pompás segédeszköz, ami műfaját tekintve kártyajáték, kétszer két ötvenlapos pakli, ahogy illik. Persze hogy a játékos kedvű kínaiak találták ki ezt is, a témával foglalkozó kultúrtörténészek szerint a kártya szülőhazáját valahol a Góbi sivatag peremén, az indiai, perzsa, mohamedán és kínai kultúrák határvidékén érdemes keresni, az időpont a tizenkettedik század. Azóta számtalan verzió, forma, szabály alakult ki, érdekes módon az ismeretterjesztő kártya sem új keletű találmány. 1644-ben a francia Mazarin bíboros úgy ítélte meg, hogy lankadni látszik az érdeklődés a nevelésügy iránt, és kártyák segítségével gondolta kissé feldobni a hangulatot (vö.: az ördög bibliája). Kezdeményezése nyomán valóságos mozgalom indult Európában, így lett a kártya a szórakozáson kívül tudományok és ismeretek hordozója. Mindezt az tette lehetővé, hogy a kártyalapok értékjelzésére megjelentek a betű- és számmutatók, ezáltal a kártyaképek elveszítették összefüggésüket magával a kártyajátékkal. Lehetségessé vált tehát, hogy a lapokon a hagyományostól eltérő ábrák is megjelenjenek. A határ így azonnal a csillagos ég lett, szó szerint, a zsugákon illusztrált szövegek hirdették a matematika, a geometria, az irodalom és a csillagászat dicsőségét. Nem sokat kellett várni a politikai (ma már ugye történelmi) témákra sem, Angliában kártyát nyomtattak a pápa katolizáló törekvései ellen, és megörökítették a protestáns Orániai Vilmos sikereit is. Aztán eljött a forradalmi kártyák ideje is, maga Saint Simon tervezett egyet a szabadság, egyenlőség, testvériség allegorikus alakjaival, de adott esetben a reakciósok sem tétlenkedtek, ismerünk Ferenc József, Haynau és Jelacic képeivel díszített csomagot is. Churchill személyesen adott utasítást kártyák kiutalására a harci morál növelése érdekében, és a játék felbukkant választási kampányok alkalmával is, egy különösen jól sikerült példányon Nixon volt a pikk király, Kissinger pedig a pikk nyolcas.
A Ki kicsoda? szerzője és szerkesztője, Száray Miklós, tervezője, Gyulai Kati is tág teret biztosít a játékos embernek. Osztás után a versenyzőknek az arckép, egy ismertető és egy idézet alapján kell megnevezniük az adott történelmi alakot, de ha ezt a verziót megunnánk, van még legalább négyféle lehetőségünk. Például gyorsan megszabadulhatunk bizonyos csoportoktól, bedobálhatunk uralkodókat, elnököket, különféle rendű és rangú diktátorokat, hogy csak úgy csattannak az asztal közepén. Hiába, a kártya nagy találmány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.