Én a vidrákkal vagyok

Muray Gábor
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg az öreg Bud a vízilovakkal, egy valamire való magyar most a vidrákkal van. Esetleg a balinokkal. Nem kell ugyanis messzire menni: az egzotikum a lábunk előtt hever (úszik és repül), éppen csak körül kell nézni a Kárpát-medencében, akár egy konzervatív házaséletet élő saspár szemszögéből. Nagyjából innen indul és ide érkezik a Vad Magyarország íve: a borítékolhatóan nagy karriert befutó természetfilm néhány, az ártéri erdőkhöz köthető állatfaj életének és működésének fordulópontjait mutatja be, klasszikus cselekménysorra felfűzve. Épp csak a dramaturgia manírja, az olykor agitkákra emlékeztető, bicebóca szöveg és a gondos előkészítő munka ellenére is érezhető kapkodás ront a film tökélyén – a szuggesztív mellékszereplők és a gyönyörű főszereplő (Magyarország) hamar helyrebillenti az egyensúlyt.
Miközben telnek az évszakok, átüt az Uránia filmvásznán a két nagy előd, a Gyöngyvirágtól lombhullásig, a Tizenkét hónap az erdőn és nyomokban a Másfél millió lépés örökzöldje is. Török Zoltán méltó utód, ilyen precizitással, türelemmel és szeretettel rég készült gyermek- és felnőttlelket egyaránt meghódító mese a mi balsors tépte oszágunkról, már ami a betonon és az esti híradókon kívül rekedt hazát illeti.
(Vad Magyarország – A vizek birodalma. Színes, magyar–német természetfilm, 52 perc, 2011. Rendezte: Török Zoltán.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.