Gesztusok

Győr Ágnes
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyperces néma csenddel emlékeztek meg szerdán a felkelő nap országában arról, hogy pontosan két hónappal korábban, március 11-én, helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor Japánra szakadt az apokalipszis.
A Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű földrengés, majd az ezt követő szökőár, valamint a fukusimai atomerőmű katasztrófája hivatalosan eddig huszonötezer életet követelt, az eltűntek száma a mai napig tízezerre tehető.
A romok eltakarítása ma is tart. Az összedőlt házak törmelékei közül – Pompeji hamuba fagyott tárgyaihoz hasonlóan – folyamatosan bukkannak elő a hétköznapok pillanatok alatt elsöpört relikviái. Asztalok, székek, könyvekkel megpakolt iskolatáskák.
És egy szép japán hagyomány kellékei is. Képünk (fenn) az Ivate prefektúrában található Rikuzentakatában készült, ahol a cunami előtt nem sikerült lezárni a kikötő zsilipjeit. A romok között a császári párt és egyik udvarhölgyüket mintázó porcelánbabák fekszenek. Japánban minden év március harmadikán ünnepelik a hinamacurit, a babafesztivált, avagy a fiatal lányok ünnepét. Ennek részeként februárban minden olyan otthonban, ahol leánygyermek van, az uralkodói udvart jelképező díszes bábukat helyeznek el piros vászonnal bevont lépcsőzetes állványokra. A hiedelem szerint ezek a babák – a legfelső sorba a császárt és a császárnét helyezik – magukkal viszik a rossz szellemeket.
A romok között talált apró császárné haja zilált, fején elcsúszott a korona, de töretlenül áll párja, a császár mellett.
Az igazi Micsiko császárné férjével, a 77 éves Akihito császárral most sorra látogatja a földrengés által leginkább sújtott területeket. Üzenetük 117 ezer földönfutóvá vált honfitársuknak: ne adják fel!
A japánok pedig nem adják fel, türelmük azonban fogytán, s indulataik Kan Naoto miniszterelnök, valamint a fukusimai erőművet üzemeltető Tepco cég ellen irányulnak.
Kan Naoto, aki öt év alatt az ötödik kormányfő, bejelentette, mindaddig nem veszi fel miniszterelnöki fizetését, amíg nem áll helyre a rend az atomerőműben. Persze mi ez a háromszázmilliárd dollárnyi kárhoz képest, de jelentőségteljes és szükséges szimbolikus gesztus.
Norio Cuzumi elnökhelyettessel az élükön a Tepco vezetői is felkeresik azokat a hajlék nélkül maradt embereket, akiket ki kellett költöztetni az atomerőművek közeléből. Nem magyarázkodnak az átmeneti szállásokon meghúzódó pórul jártak előtt: földig hajolva bocsánatot kérnek tőlük. Megteszik, mert tudják, felelősségük van abban, hogy pokollá vált a földrengéstől, víztől és sugárzástól heteken át rettegők élete. Korunk hősei, hatalmasságai, a nagyvállalati igazgatók a földönfutók előtt hajlonganak!
Az előadás, a mozdulat persze hamisítatlanul japán. A gesztus azonban egyetemes.
Vajon itthon felfogják-e a Mal Zrt. vezetői, mit jelentett volna vállalni a felelősséget, és bocsánatot kérni akkor, amikor sokaknak mindenük veszni látszott?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.