Görögország fellázadt?

Kedvező makrogazdasági adatok láttak napvilágot a tengerentúlon, ez lendületet adott az európai piacoknak is. Régiónkban is az optimizmus kerekedett felül: Varsó és Prága 0,3-0,3, Moszkva pedig 1,0 százalékkal bővült. Budapest 0,18 százalékkal került feljebb. Az euró jegyzése mélypontra süllyedt, mert a görögök kilépéssel fenyegetőznek az euróövezetből.

Munkatársunktól
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár eséssel indította a napot a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX az amerikai piacok nyitása előtt elhagyta a negatív tartományt. A mutató végül 23 712,37 ponton zárt, ami 0,18 százalékos, 41,57 pontos emelkedésnek felel meg. Ehhez átlagon aluli 13,8 milliárd forintos forgalom társult.
Az OTP ezúttal 1,8 százalékot erősödött, miközben a papír 7,6 milliárd forintos forgalmat generált. A Mol 1,1 százalékkal csúszott vissza, az olajtársaság részvényei pedig 3,6 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. Csaknem egymilliárd forintos forgalom mellett 0,2 százalékkal növekedett a Magyar Telekom árfolyama. A társaság tegnap közzétett eredménye szerint 15,2 milliárd forintos nettó eredményt és 142,5 milliárd forintos bevételt ért el az első negyedévben, ami 7,8 százalékkal, illetve 3,3 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Thilo Kusch, a társaság vezérigazgató-helyettese tegnap sajtótájékoztatón elmondta, nem a rövid távú profitmaximalizálás éve 2011, hanem az építkezésé. Közben az Erste elemzői felminősítették a Telekom részvényeit, mivel az első három hónap számai jobbak lettek, mint amire számítottak.
A Richter 0,4, míg szektortársa, az Egis 0,8 százalékot esett. A CIG Pannonia és a Pannergy egyaránt 0,6 százalékot javított, mialatt az Econet árfolyama nem változott. Erősödött viszont a forint. Kora este az euró 264,6 forintot ért, ami majdnem heti csúcs. A svájci frankot 208 forint körül jegyezték.
Napi minimumára esett az euró jegyzése azután, hogy napközben hírek jelentek meg Görögországból, miszerint az ország fontolgatja, hogy kilép az eurózónából. Görögország az uniós pénzügyminiszterek tegnap esti állítólagos válságtalálkozója előtt vetette fel a Der Spiegel szerint ezt a forgatókönyvet annak érdekében, hogy elérje adóssága további átütemezését. Az athéni kormány cáfolta a hírt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.