Görögország kiléphet az euróövezetből

Pataky István
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyben a mentőöv. Veszélybe került a portugál mentőöv, mert az euróövezet hat legjobb minősítésű állama közül három, Hollandia, Finnország és Ausztria ellenzi az újabb megajánlásokat a segítségükre szoruló országoknak. A spanyol Cinco Días gazdasági napilap hétfői írása az euróövezethez tartozó tagállamok gazdasági minisztereinek baklövéseivel magyarázta, hogy a legnagyobb hitelminősítő, a Standard and Poor’s aznap két fokozattal argentin, sőt ghánai és belizei szintre rontotta a görög állampapírokat. Finnország április óta ellenzi a portugálok mentőövét, pedig tegnapelőtt az új kormányfő, Jyrki Katainen jelezte, nem állnak a portugál mentőöv útjába. A három állam kormánya most azért is háborog, mert nem tudtak a Luxemburgban tartott múlt pénteki szűk körű és rendkívüli megbeszélésről. A találkozón a német, a francia, az olasz és a spanyol pénzügyminiszter vett részt az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság képviselőjén kívül. Ha a finn, az osztrák és a holland kormány közül bármelyik nemet mond a görögök második megsegítésére, a jövő hétfői uniós tanácskozáson veszélybe kerül a 78 milliárd eurós portugál mentőöv tervezett jóváhagyása is. Tudniillik ekkor már csak alig tucatnyi euróval fizető tagállam marad, mert a szlovák kormány már nem járult hozzá az első görög mentőövhöz sem, azóta pedig Portugália és Írország is hasonló sorsra jutott. A portugál igazságügyi minisztérium közben megindította a büntetőeljárást a három legnagyobb hitelminősítő – Standard and Poor’s, a Moody’s és a Fitch – ellen, mert befolyásukkal és bizalmas információikkal visszaélve valósággal belehajszolták Portugáliát a segítségkérésbe. (S. T.)


Továbbra is bizonytalan Görögország jövője. Athénban cáfolták a Dow Jones hírügynökség tegnapi értesülését, miszerint újabb, hatvanmilliárd eurós mentőcsomagot kaphat a balkáni állam. A Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank tavaly májusban hagyott jóvá egy közös, száztízmilliárd eurós hitelkeretet a pénzügyi csőd szélére került Görögország számára, egyebek mellett megszorítások és adóemelések fejében.
Közben a baloldali athéni kormány cáfolata ellenére egyre többen beszélnek arról, hogy a görögök hátat fordíthatnak az eurónak. Sokak szerint az euró elhagyása Athént megszabadítaná több gazdaságpolitikai megszorítástól is. Ha ugyanis Görögország visszatérne a drachmához, a nemzeti fizetőeszköz leértékelésével, valamint a hivatalos alapkamat alacsonyan tartásával visszanyerhetné a versenyképességét, s kezelni tudná az adósságát anélkül, hogy az évekig tartó megszorítások és recesszió miatt szembe kellene néznie a társadalmi felháborodással. Az Euroactiv hírportál Jonathan Loynest, a Capital Economics vezető közgazdászát idézi, aki szerint változások várhatók az euróövezet tagságát illetően, ennek egyik formája pedig az lehet, hogy egy olyan „kis gazdaság”, mint Görögország, elhagyja a közös valutát. Ha Athén távozna az euróövezetből, az újra bevezetendő drachma leértékelődött valuta lenne, az MTI elemzése szerint viszont megnövelné Görögország exportképességét, ami jelentős részben idegenforgalomból áll. Most az EU a szociális jólét leépítését és az adóbehajtás szigorítását követeli, holott nyílt titok, hogy ha a tengerpart és a szigetek minden szobakiadója befizetné a teljes adót, akkor a görög idegenforgalom meghalna.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.