Gyurcsány nem szeretné, ha bukna a kabinet

Gyurcsány Ferenc Szegeden lényegében elismerte, hogy az MSZP jelenleg nem alkalmas a kormányzásra. A volt kormányfő úgy fogalmazott: „nem lenne jó sem az országnak, sem nekünk, ha ez a kormány holnap megbukna”. A politikus pártszavazási kezdeményezése kapcsán is várhatók még fordulatok, tegnap például Veres János jelentette be, hogy mások mellett neki is van egy olyan kérdése, amelyről kikérné a tagság véleményét. Problémát jelenthet az is, hogy kik vehetnek részt a pártszavazáson, az MSZP taglétszámáról ugyanis nincsenek pontos adatok, vannak olyanok, akik szerint 10-12 ezer fiktív tagja is lehet a pártnak.

MTI
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lenne igény. Magyarországon lenne igény egy liberális pártra – mondta tegnap az elsősorban politológia szakos egyetemistákból álló Policity nevű közösség konferenciasorozatának második részén Fodor Gábor. Az SZDSZ volt elnöke ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy 2014-ben lesz-e liberális párt a parlamentben. Úgy fogalmazott, hogy egy masszív, elsősorban a városi lakosságba tartozó réteg jelenti a liberalizmus bázisát. Megjegyezte, hogy ezek között vannak, akik konzervatívabb, vannak, akik szociális, és vannak, akik a nemzeti liberális gondolathoz tartoznak. (MTI)


Noha Gyurcsány Ferenc sikerként értékelte az egyébként pozícióit a pártban jelentősen gyengítő szerdai maratoni frakcióülés azon állásfoglalását, hogy a Demokratikus Koalíció platform kezdeményezésének eleget téve pártszavazást tartsanak az MSZP-ben, az még meglehetősen bizonytalan, hogy miről is fogják megkérdezni a tagságot. Erről majd a választmánynak kell döntenie figyelembe véve a beérkező javaslatokat. Ötletek várhatóan nagy számban lesznek, hiszen például Veres János is jelezte tegnap Nyíregyházán, hogy mások mellett ő is előáll egy új kérdéssel, bár azt egyelőre nem fedte fel, hogy mivel. Úgy tudjuk, a párt több platformja is készül kérdésekkel. Gyurcsányék egyébként a pártvezetők közvetlen választásáról, a párt átláthatóbb gazdálkodási szabályainak megalkotásáról és a tisztségviselő szigorúbb vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről kérdeznék a tagságot.
A szocialisták belső politikai világa szempontjából érdekes lehet az is, hogy kiket tekintenek majd szavazásra egyébként alkalmas párttagnak, hiszen egészen eltérő számokat lehet hallani arról, hogy hány tagja van az MSZP-nek. Van egy harmincötezres taglétszám, ebből azonban – miként egyik informátorunk előadta – tíz-tizenkét ezer fiktív tag lehet, akiket még Hagyó Miklós és csapata, az úgynevezett mozaikklub léptetett be az MSZP-be. Az elmúlt években megjelentek olyan hírek, hogy halottakat és radikális jobboldaliakat is felvettek papíron a pártba. Emellett figyelemre méltó az is, hogy egyes hírek szerint öt-hat ezer személy fizet tagdíjat. A tagdíj alapfeltétele annak, hogy valaki magára úgy tekintsen, mint az MSZP tagjára.
Az MSZP alkalmatlan
Gyurcsány Ferenc tegnap Szegeden tartott előadást, amelyben lényegében elismerte, hogy az MSZP jelenleg nem alkalmas a kormányzásra. A volt kormányfő úgy fogalmazott: „nem lenne jó sem az országnak, sem nekünk, ha ez a kormány holnap megbukna, nekünk 2014-re kell felkészülni, akkorra kell kormányképes alternatívát nyújtani”. A szocialista politikus hozzátette: politikailag is úgy korrekt, ha Orbán megeszi a saját főztjét. Gyurcsány Ferenc az eseményen bejelentette azt is, hogy feljelenti a Magyar Nemzetet, mert szerinte személyes adatokkal éltünk vissza, amikor beszámoltunk arról, hogy a Demokratikus Koalíció platformnak hány tagja van különböző településeken.
Provokáció!
A volt miniszterelnök Facebook-oldalára is üzenetet írt. Közölte, hogy provokáció történt a szerdai frakcióülés előtt, amelynek kiindulópontja a Magyar Nemzet cikke volt. Ebben beszámoltunk arról, hogy bejegyzés alatt van egy új párt, a Demokrata Párt, amelynek vezetője Takács István. A politikus kifogásolta, hogy minderről úgy írtunk, mintha az „Gyurcsány pártja” lenne. – Mondják, írják a sztorit, kérdés, bizonyíték nélkül – írta Gyurcsány Ferenc, aki szerint az egésznek a célja csak az volt, hogy kompromittálják őket. Közölte: „egy dolog a politika, és egy másik, ennél fontosabb dolog a tisztesség. Nem engedjük, hogy provokáljanak bennünket. Nem engedjük.”
A Népszabadság egyébként több független forrásra hivatkozva azt írta, hogy Vitányi Iván a frakció előtt kijelentette: „a Demokrata Párt alakulásáról a Demokratikus Koalíció platform tavasszal tárgyalt az elnökségi ülésén”. Vitányi Iván megingathatatlan támogatója Gyurcsánynak, a Demokratikus Koalíció platformot Gyurcsány szervezte meg, mi több, ő a vezetője. Mi is írtunk arról, hogy a frakció nagy többsége szerint egyértelmű, hogy az új párt alapítása Gyurcsány forgatókönyve alapján történt, annak létrehozásában – miként egy képviselő kifejtette – Gyurcsány részt vett, ezzel pedig elárulta az MSZP-t. A történtek miatt a mérsékeltebb képviselők is bírálták a volt miniszterelnököt, voltak olyanok is, akik a pártból való távozásra szólították fel.
Gyurcsány Ferenc távozását az MSZP-ből Medgyessy Péter volt miniszterelnök is támogatná – erről a köztévé az Este című műsorában beszélt a politikus. Medgyessy szerint Gyurcsány liberális baloldali értékeket képvisel, amit az MSZP-től függetlenül kellene érvényesítenie. A volt szocialista kormányfő – aki 2004-es lemondása után és Gyurcsány miniszterelnökké választásakor puccsról beszélt – elmondta: nem neheztel utódjára, de úgy ítéli meg, hogy Gyurcsány Ferenc kormánya sokat tévedett és hibákat követett el, amiért ma vezekelnie kell Gyurcsánynak is.
Pest megyei asszó
Pest megyében ma tisztújítást tartanak, amelyet többen összefüggésbe hoztak azzal a belső hatalmi harccal, amelyet Gyurcsány és követői folytatnak a jelenlegi pártelnök, Mesterházy Attila és támogatói ellen. Fábry Béla, a jelölőbizottság elnöke a Népszabadsággal közölte, ketten indulnak: Tóbiás József, a parlamenti frakció igazgatója és Varju László korábbi frakcióigazgató, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció platform egyik vezetője. Az MSZP Pest megyei szervezeténél azért van szükség új tisztségviselők megválasztására, mert a szervezet legutóbbi közgyűlésén „véleményszavazást” rendeltek el, amelyen a tagok többsége (51:42 arányban) úgy döntött: az elnök Kovács Barnabásnak és vezetőtársainak menniük kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.